Články

6 minút čítania

Čo robiť, keď tlačiareň tlačí zle alebo najčastejšie problémy s tlačou a ako na ne

15. 11. 2022

Práve vám došla náplň do tlačiarne, takže si zaobstaráte nový toner alebo cartridge, vložíte náplň do svojej laserovej alebo atramentovej tlačiarne, v počítači otvoríte požadovaný dokument a pošlete ho "do tlače". V ideálnom prípade na konci tohto procesu držíte v ruke papier s pekne vytlačeným textom alebo obrázkom. Čo keď všetko tak nie je, ako má a výtlačok, ktorý vám vyjde z tlačiarne, je v otrasnej kvalite, či už zhľadiska podania farieb alebo napríklad kvality papiera? Zrejme vás čaká prvotný šok, ktorý vystrieda celý rad otázok. Stojí za problémy s kvalitou tlače skutočnosť, že ste kúpili chybnú náplň, alebo je chyba v tlačiarni? Bohužiaľ, univerzálna odpoveď na tieto otázky neexistuje, pretože problémy môžu byť zapríčinené celým radom faktorov. Keďže sa však niektoré chyby opakujú výrazne častejšie ako iné, v nasledujúcom článku sme zhrnuli najčastejšie problémy, ktoré v súvislosti s kvalitou tlače môžu nastať. Samozrejme u nich nájdete aj rady, ako ich odstrániť.

Celý článok »
4 minúty čítania

Nie je papier ako papier [časť 1]: Zaostrené na využitie

28. 10. 2022

Ak je u vás tlač na dennom poriadku, iste viete, že papier nie je len jeden. Existuje totiž hneď niekoľko druhov papiera, ktoré sa od seba navzájom líšia svojimi parametrami a vo výsledku teda aj podľa toho, na čo sa pri tlači používajú. A pretože je správna voľba papiera úplne kľúčová, pre úspešnú tlač danej veci, pripravili sme si pre vás dvojčlánok, v ktorom sa budeme správnemu výberu venovať. V dvoch častiach tohto článku si postupne preberieme najbežnejšie aj tie menej bežné druhy papiera, s ktorými sa pri tlači môžete stretnúť a samozrejme aj to, na čo sú. Prvá časť sa venuje papieru z hľadiska použitia - v nasledujúcich riadkoch sa teda inými slovami dozviete, aké sú najčastejšie typy papiera používané na tlač.

Celý článok »
6 minút čítania

Aké existujú druhy skenerov a ako fungujú?

27. 10. 2022

Doby, kedy boli skenery v domácnostiach veľmi vzácne a vyložene bežnou súčasťou neboli ani v školách, na úradoch či vo firemných kanceláriách sú už dávno preč. V prevažnej väčšine vyššie spomínaných miest ich totiž v súčasnosti nájdeme ako neoddeliteľnú súčasť multifunkčných tlačiarní, ktoré sú vďaka ich nízkym obstarávacím cenám extrémne rozšírené. Vedeli ste však, že druhov skenerov existuje celý rad počnúc u kancelárskych stolných a prieťahových skenerov, cez čítačky čiarových kódov, až po stále rozšírenejšie 3Dskenery? Ak nie, nevadí. Po prečítaní tohto článku v tom budete mať jasno, rovnako ako budete chápať napríklad to, ako tieto zariadenia fungujú.

Celý článok »
5 minút čítania

Prevod písaného textu: 5 tipov na aplikácie a skenery

27. 10. 2022

Čas od času sa môžete dostať do situácie, kedy je potrebné previesť ručne písané zápisky do digitálnej formy pre prácu na počítači, v telefóne či v inej elektronike. Našťastie však žijeme v dobe, v ktorej nie je táto vec v žiadnom prípade nemožná, ba práve naopak. Prevod ručne písaného textu je pri použití vhodných skenerov či aplikácií úplná hračka, ktorá vám zaberie iba pár minút.

Celý článok »
4 minúty čítania

Formáty papiera: prehľad rozmerov a vhodných tlačiarní

26. 10. 2022

O formáte A4 či „á päťke“ ste už určite počuli. Viete však, aký veľký a potrebný je papier A2 a na čo sa používa? Počuli ste už niekedy o papieroch typu C, RA či SRA? Ak nie, nezúfajte. V tomto článku sme pre vás totiž pripravili prehľad najpoužívanejších papierových formátov – a pridali sme aj tipy na tlačiarne, ktoré si s veľkoformátovou tlačou hravo poradia. Vďaka tomu tak už budete mať formáty papierov v malíčku.

Celý článok »
5 minút čítania

Výmena tonera v tlačiarni: Na čo si dať pozor, aby nový toner fungoval bezchybne?

25. 10. 2022

Napriek tomu, že by bolo krásne, keby bola jediná investícia do tlačiarne tá počiatočná, pravdou je, že bez občasného obstarania novej náplne vo forme tonera či cartridge a papiera sa skrátka nezaobídete. Pokiaľ ste sa do tejto situácie dostali aj teraz so svojou laserovou tlačiarňou a s inštaláciou nového tonera zatiaľ nemáte veľa skúseností, prinášame vám univerzálny návod, ako túto zápletku vyriešiť. V nasledujúcich riadkoch vám ale poradíme aj s tým, na čo si dať pozor, aby nový toner fungoval, ako má, takže by vás v tomto smere už nemalo absolútne nič zaskočiť.

Celý článok »