7 bizarných zaujímavostí o tlači, o ktorých ste nemali tušenie

16. 5. 2022

Vedeli ste, že laserová tlač skoro skončila v zabudnutí? Alebo že tlačový atrament je cennejší ako krv? Prečítajte si tie najväčšie zaujímavostí zo sveta tlače a tlačiarní!

Obsah:

  • 1) Najväčšia tlačiareň svete
  • 2) Najmenšia tlačiareň na svete
  • 3) Najrýchlejšia tlačiareň na svete
  • 4) Skutočná cena atramentu
  • 5) Väčšina náplní skončí na skládke
  • 6) Vysoké teploty v laserovej tlačiarni
  • 7) Laserová tlač sa takmer neuchytila
  • 1) Najväčšia tlačiareň svete

    Určite viete, že popri bežných tlačových zariadeniach existujú aj tlačiarne pre veľkoformátovú tlač, ktoré si poradia ajformátmi papiera A2, A1 a dokonca aj A0 (s rozmermi 84,1 × 118,9 cm). Tieto prístroje sú však - v porovnaní s tlačiarňou Infinitus - miniatúrne.

    Infinitus totiž dokáže tlačiť na špeciálny podklad s rozmermi 12 × 50 metrov, čo zodpovedá ploche 600 m2. Len pre predstavu - ide o priestor, ktorý by zakrylo takmer 10 000 listov A4. Zariadenie vyvinula spoločnosť Big Image Systems, ktorá sa zaoberá výrobou umeleckých reprodukcií a nadrozmerných plachiet.

    Od svojho predstavenia v roku 2013 zvládol Infinitus potlačiť takmer pol milióna štvorcových metrov - teda necelých 0,5 km2.

    2) Najmenšia tlačiareň na svete

    Rekord za najmenšiu tlačiareň na svete naopak drží prenosné zariadenie PrintStik od firmy PlanOn. Jeho rozmery sú totiž len 2,54 × 5,1 × 27,9 cm, takže sa vám bez problémov zmestí do tašky alebo batohu.

    Prístroj umožňuje bezdrôtovú tlač z mobilu aj klasickú tlač cez USB a jeho súčasťou je kotúč papiera. Tlačiareň váži 500 gramov a pracuje na princípe termotlače. Výsledná kvalita čiernobielej tlače (farebná nie je k dispozícii) ale nie je - podľa mnohých recenzií - príliš oslnivá, ba práve naopak.

    3) Najrýchlejšia tlačiareň na svete

    A do tretice všetko dobré - tipnete si, koľko stránok zvládne za minútu vytlačiť ComColor GD9630, najrýchlejšia tlačiareň na svete? Zatiaľ čo priemerná rýchlosť čiernobielej tlače je u moderných zariadení medzi 20 a 40 listami za minútu, ComColor GD9630 od spoločnosti Richo ich za rovnaký čas bez problémov vytlačí až 160:

    Japonská spoločnosť tak pokorila rekord, ktorý donedávna držala firma HP so svojim modelom OfficeJet Pro X. Ten zvládol za minútu vytlačiť 150 listov.

    4) Skutočná cena atramentu

    Najcennejšou súčasťou radu atramentových tlačiarní sú ich náplne. Mililiter atramentu má totiž podobnú hodnotu ako gram striebra - okolo 0,80 eur. Ako je to možné?

    Tlačový atrament sa totiž skladá 20 rôznych chemikálií, a nie všetky je možné jednoducho - a lacno - vyrobiť (pozri článok o zložení atramentových náplní). Atrament je tak niekoľkokrát drahší ako ľudská krv.

    Napriek tomu ani atrament nie je najdrahšou tekutinou. Cena niektorých enzýmov (biologických proteínových katalyzátorov) na laboratórne účely sa šplhá aj do tisícok eur za jediný mililiter.

    5) Väčšina náplní skončí na skládke

    Otázkou recyklácie tonerov sa v posledných rokoch zaoberajú aj tie kancelárie, pre ktoré bola „udržateľnosť“ ešte nedávno sprostým slovom. Hoci náplne do tlačiarní obsahujú 70 % znovu použiteľných súčiastok, recyklácia tonerov je technologicky tak náročná, že osem z desiatich ich skončí na skládke.

    Množstvo týchto „jednorazových“ náplní je tak obrovské, že pri zoradení za seba by prázdne kazety dosiahli dĺžku cez 120 000 km - a trikrát by obkrúžili Zemeguľu.

    Aj napriek tomu (alebo práve preto) hľadajú výrobcovia náplní cesty, ako tlačiť ekologicky, s čo najmenším dopadom na životné prostredie. Mnoho spoločností prázdne tonerové a atramentové kazety vykupuje, nepoužiteľné tonery sa ale využívajú napríklad aj na stavbu asfaltových ciest.

    istock-1284041267.jpg

    6) Vysoké teploty v laserovej tlačiarni

    Podstatou laserovej tlače je vytvorenie tlačového predobrazu laserom na vodivom valci, nanesenie tonerového prášku na tento valec, prenesenie farby na papier - a nakoniec jej fixácia tzv. zapekacou jednotkou.

    Táto súčiastka pritom vyvíja teplotu okolo 210 °C, čo bohato stačí na spálenie papiera. K tomu našťastie vďaka rýchlemu priechodu listov nedochádza.

    Čiastočky samotnej farby pritom rozpustíte aj zahriatím v dlani. Takto vysoké teploty tlačiarne využívajú na zafixovanie nanočastíc nesúcich farbu do štruktúry papiera.

    7) Laserová tlač sa takmer neuchytila

    Laserové tlačové zariadenia sú (spolu s atramentovými) najrozšírenejším typom tlačiarní. Preto vás možno prekvapí, že ich komerčné nasadenie takmer skončilo neúspechom.

    Predchodca laserovej tlačiarne - vyvinutý pod názvom "xerograf" v roku 1938 americkým fyzikom a vynálezcom Chesterom Carlsonom - bol natoľko neohrabaný, že s ním podnikatelia odmietali mať čokoľvek spoločné. Zariadenie využívalo vákuovú trubicu, malo obrovskú poruchovosť a tlač jednej stránky trval niekoľko minút.

    Potenciál v laserovej tlači zbadala firma Xerox, ktorá od Carlsona patent na tlačiareň odkúpila a postupne vyvinula zariadenie, aké poznáme dnes (viď história firmy Xerox).

    Podobné články

    uvod 2 minúty čítania

    6 tipov na kvalitné veľkoformátové tlačiarne pre tlačenie A3, A2 a A1

    Nie všetkým firmám a organizáciám stačia tlačiarne na klasickú „áštvroku“. Rada spoločností pracuje s veľkoformátovými tlačovými výstupmi: projektové kancelárie a konštrukčné spoločnosti tlačia technické výkresy, grafické štúdiá plagáty, kartografické nakladateľstvá mapy. V tomto článku vám prezradíme tipy na výkonné tlačiarne, ktoré si hravo poradia s formátmi A3 až A1.

    Celý článok »
    kanc 3 minúty čítania

    Ako znížiť spotrebu atramentových náplní pri tlači a predĺžiť ich životnosť?

    Doprajete svojej tlačiarni originálne náplne? Kým vám tlačiareň doslúži, peniazmi minutými na náplne jej kúpnu hodnotu hravo preplatíte, a nie len raz. Originálny atrament do tlačiarne vyjde v prepočte na mililiter tekutiny dvakrát drahšie ako známe luxusné šampanské Dom Perignon. Pri tak drahom špáse nesmie vyjsť ani kvapka na zmar! Ako neplytvať šampanským vám neporadíme, zato ako predĺžiť životnosť atramentových cartridgeov sme zhrnuli do nasledujúceho článku.

    Celý článok »