Druhy náplní do atramentových tlačiarní: zloženie a rozdiely

18. 10. 2021

Medzi atramentovými náplňami rôznych výrobcov sú veľké rozdiely - a to nielen v ich cene a farebnosti. Poďme sa pozrieť, aké dva základné druhy atramentových farieb existujú a z čoho sa vlastne skladajú.

Obsah:

  • Z čoho sa atrament do tlačiarne skladá?
  • Náplne pre atramentové tlačiarne sa označujú aj ako cartridge. Od tonerov (náplní pre laserové zariadenia) sa líšia tým, že obsahujú farbu v tekutom stave. Od toho sa odvíja aj ich spôsob tlače, ktorý spočíva vo vstrekovaní rôzne veľkých kvapiek atramentu na papier pomocou tzv. mikrotrysiek.

    Oproti tomu tonery využívajú farebný prach, ktorý sa na papier prenáša z elektricky nabitého optického valca (viac informácií nájdete v článku porovnávajúci tonery a cartridge).

    Z čoho sa atrament do tlačiarne skladá?

    Základom atramentových náplní pre bežné domáce a kancelárske tlačiarne je voda, niekedy s prímesou organického rozpúšťadla (častý je dichlorpropan). Okrem ďalších látok (pozri ďalej) obsahuje náplň samotnú farbu. môže byť:

    • úplne rozpustná (farebné náplne - dye-based inks),
    • rozptýlená vo forme suspenzie, teda drobných častíc (pigmentové náplne - pigment-based inks).

    Medzi týmito náplňami sú rozdiely predovšetkým v cene a ich odolnosti voči vode a slnečnému žiareniu - z toho vyplýva aj ich uplatnenie. Čo do tlačovej kvality sú dnes oba typy atramentov prakticky na rovnakej úrovni.

    V porovnaní s písacím atramentom obsahuje ten tlačový oveľa viac zložiek - 20 rôznych typov chemikálií - a je náročnejší na výrobu. Je totiž potrebné, aby sa dobre zmiešal do požadovaného odtieňa, neschnul ani príliš rýchlo, ani príliš pomaly a bolo ho možné nanášať vo vrstvách 2 30 mikrometrov (1 000 mikrometrov = 1 mm).

    Farebné náplne (dye-based inks)

    Základom týchto cartridgí je plne rozpustná farba. Chemicky ide najčastejšie o organické zlúčeniny zvané azofarbivá. U azúrovej farby sa využíva navyše meď.

    Farebné náplne vytvárajú plynulé farebné prechody. Oproti pigmentovým atramentom dokážu vytvoriť tiež o niečo viac odtieňov. Sú preto oi. vhodné na tlač fotografií a grafických materiálov - je ale dôležité použiť špeciálne fixujúce podklady, napr. fotopapier.

    Ani po zaschnutí totiž farba nie je odolná voči vlhku a oteru. Pri vystavení slnečným lúčom navyše vplyvom UV žiarenia pomerne rýchlo bledne, najmä potom purpurová zložka. Podobné degradačné vplyvy na farby náplne ozón, ktorý sa vo vyšších koncentráciách vyskytuje v mestách.

    Z týchto dôvodov sa rozpustné farby nehodia pre tlač plagátov a iných materiálov určených do exteriéru. Možno ich ale využiť u spotrebných brožúr či letákov. Farebný atrament nájdete prevažne v kompatibilnej cartridge, je ale aj základom niektorých originálnych náplní.

    Originálne náplne pochádzajú od výrobcov tlačiarní a sú najkvalitnejším typom cartridgov. Tomu zodpovedá aj ich cena, ktorá je oproti kompatibilným náplniam 4-krát vyššia. Ako zákazník však z veľkej časti platíte aj za marketingové náklady a značku.

    istock-937855124.jpeg

    Kompatibilné náplne vyrábajú nezávislé firmy. Vďaka použitiu o niečo lacnejšiemu atramentu sa predávajú za nižšiu cenu a dokážu tak podstatne znížiť tlačové náklady (pozri originálne vs. neoriginálne náplne).

    Pigmentové náplne (pigment-based inks)

    Tento typ náplní obsahuje jemne rozdrvené či namleté kúsky pevného organického či anorganického farbiva s veľkosťou 0,1 2 mikrometrov. Pri čiernych pigmentových atramentoch sa využívajú sadze, v prípade farebných pigmentov potom najčastejšie organické zlúčeniny, spravidla špeciálny typ azofarbív.

    Výtlačky s pigmentovými farbami sú odolnejšie voči UV žiareniu a mechanickému oteru - hodia sa preto aj pre vonkajšie aplikácie. Pri moderných cartridgoch s pigmentovými farbivami navyše oproti minulosti nehrozia ani problémy s vyšším odleskom a nižšiou farebnou sýtosťou.

    Pigmentový atrament je predovšetkým súčasťou originálneho cartridge. Nájdete ho ale aj v niektorých kvalitnejších kompatibilných náplniach.

    Ďalšie zložky atramentových náplní

    Farbivo tvorí - v závislosti na type cartridge - 2 až 8 % náplne, rozpúšťadlo potom 35 až 80 %. Vo zvyšku kazety potom nájdete:

    • látky zabraňujúce stláčaniu papiera vplyvom vlhkosti (20 50 %),
    • zmáčadla (najčastejšie etylénglykol alebo DEA) proti predčasnému odpareniu rozpúšťadla a zaschnutiu atramentu v tlačovej hlave (10 30 %),
    • rôzne prídavné zlúčeniny pre lepšiu priľnavosť a fixáciu farby na podklad, rýchlejšie schnutie pod. (3 12 %).

    Podobné články

    3 minúty čítania

    Mám kúpiť originálny, alebo neoriginálny toner?

    Oplatí sa na toneroch šetriť? A koľko nás také šetrenie môže stáť? Vysvetlíme si rozdiely medzi neoriginálnymi (renovovanými, kompatibilnými) a originálnymi tonermi a vďaka tomu sa lepšie zorientujeme v ponuke.

    Celý článok »
    2 minúty čítania

    Toner vs. cartridge: v čom sa líšia a ako vybrať správnu náplň?

    Či už tlačíte sporadicky alebo pravidelne, výmene náplne sa nevyhnete. Viete ale, aký je rozdiel medzi tonerom a cartridgov? A ako spoznať správnu náplň a vymeniť ju bez poškodenia tlačiarne?

    Celý článok »