Čo s potlačeným papierom? Skartácia, recyklácia aj výroba papiera

31. 1. 2022

Hromadia sa vám v kancelárii či doma staré dokumenty, letáky a ďalšie materiály, ktorých sa potrebujete zbaviť? Aj likvidácia papierového odpadu má svoje pravidlá. Nepotrebný papier je ale možné znova využiť - napríklad pre spoločné chvíle s deťmi.

Obsah:

  • Kedy je potrebné skartovať?
  • Recyklácia dokumentov a čiastočiek papiera
  • Vyrobte si s deťmi dekorácie
  • Bez potlačených papierov by sa naša spoločnosť bez preháňania zrútila, a to aj napriek silnejúcemu trendu paperless kancelárií. Nie všetky vytlačené dokumenty ale skončia v archíve - a je potrebné sa ich zbaviť v súlade so zákonnými nariadeniami. Pravidelná „likvidácia“ sa potom týka aj reklamných letákov či brožúr; prekvapivo aj ich odstránenie (aspoň v prípade firiem a štátnych organizácií) upravuje legislatíva.

    V prvom rade je samozrejme ideálne vzniku papierového odpadu predchádzať. Ak tlačiť nemusíte, netlačte. Ak ale nie je na výber, tlačte ekologicky. Teda:

    • v úspornom, čiernobielom režime,
    • na obe strany papiera (a v 50 % meradle - aj tak text bez problémov prečítate),
    • s využitím aplikácie Ecofont, ktorá pri bežných fontoch znižuje spotrebu farby o 50 %.

    Príjemným bonusom tohto prístupu je až niekoľkonásobné zníženie tlačových nákladov.

    Akým spôsobom ale dokumenty, ktoré nepotrebujeme, správne odstrániť? Vo väčšine prípadov skartovaním a vyhodením papierových zvyškov do kontajnera na triedený odpad. Neplatí to ale vždy. Niekedy je skartované papiere možné použiť aj pre tvorivé popoludnie s deťmi (pozri ďalej).

    Kedy je potrebné skartovať?

    V zásade vždy, keď je potrebné zlikvidovať tie dokumenty, ktoré sú späté s prevádzkou právnickej osoby (firmy, neziskovky a štátne organizácie) a nie sú určené na archiváciu (viď sprievodca archiváciou). Tieto materiály nie je možné len tak vyhodiť - často totiž obsahujú citlivé údaje.

    To platí aj vtedy, ak tlačíte firemnú dokumentáciu počas práce z domu. Skartácia sa naopak netýka reklamných letákov, ktoré nájdete vo svojej schránke.

    Od povahy uchovávaných informácií sa odvíja tzv. stupeň skartácie. Udáva, na aké veľké čiastočky papiera sa musí dokument rozrezať, aby ho bolo možné považovať za bezpečne zlikvidovaný (detaily nájdete v článku ako vybrať skartovačku).

    snímka-obrazovky-2022-01-05-o-15.35.48.png

    V bežnej kancelárii využijete skartovačky do stupňa utajenia P-4, výnimočne aj P-5. Dokumenty s prísne tajnými údajmi sa spravidla netlačia a uchovávajú sa pod dôkladným zabezpečením na šifrovaných diskoch.

    istock-466026071.jpg

    Pre stupeň P-4 sa hodí napr. skartovačka Peach PS500-50. Poradí si súčasne s 5 papiermi a pojme 120 skartovaných listov A4 (zberný kôš disponuje objemom 21 litrov). Pre utajenie stupňa P-5 použite skartovačka Peach PS500-80; vydrží v prevádzke 120 minút, resp. na jeden záťah zlikviduje cez 10 000 listov - potom je potrebné prístroj nechať vychladnúť.

    Recyklácia dokumentov a čiastočiek papiera

    Papierový odpad odovzdajte na recykláciu do špeciálnych modrých kontajnerov. Pracovníci na home office ich nájdu v okolí svojho bydliska. Miestne samosprávy totiž majú zákonnú povinnosť likvidovať odpad tak, aby ho bolo možné prípadne znova využiť. Rovnako musia postupovať aj firmy a ďalšie organizácie.

    Recykláciu papiera je možné (v závislosti od jeho druhu) vykonať 5-krát. S každým ďalším cyklom sa však kvalita materiálu - kvôli skracovaniu papierových vlákien - významne znižuje.

    Do modrých kontajnerov nevhadzujte znečistené papiere (mastný, poliaty farbou a pod.) a tie s povrchovou úpravou (matné, kriedové atď.) - ich miesto je v smetiakoch na zmesový odpad.

    Do triedeného odpadu naopak patria:

    • reklamné letáky,
    • noviny a časopisy,
    • propagačné brožúry,
    • kartón.

    Je ale ešte jedna možnosť, ako s papierovým odpadom naložiť: urobte si s deťmi zábavný deň a vytvorte z neho papierové postavičky a výrobky.

    Vyrobte si s deťmi dekorácie

    Papierová hmota kašovitej konzistencie, z ktorej sa dajú tvarovať rôzne sošky a predmety. Hodí sa pre neho predovšetkým novinový papier natrhaný na niekoľko centimetrov široké pruhy. Využiť ale môžete aj čiastočky bežného kancelárskeho papiera, napríklad tie získané skartovaním. Na výrobu papierovej masy ďalej potrebujete vodu a kukuričný škrob, popr. tekuté lepidlo (má funkciu spojiva).

    Nechajte papier dôkladne nasiaknuť v troche teplej vody, pridajte škrob či lepidlo a dôkladne zmes premiešajte. Dajte pozor, nech výsledná hmota nie je príliš riedka - v takom prípade je potrebné pridať ďalší papier. Pokiaľ sa papierová hmota naopak zle tvaruje a nedrží, pridajte spojivo.

    Z tejto hmoty si deti môžu vytvarovať postavičky, papierové kvety a ďalšie predmety (inšpirovať sa môžete z fotiek nižšie). Po dokončení nechajte hmotu vyschnúť, dôjde tým k jej vytvrdnutiu. Hotové výtvory si potom ratolesti zafarbia podľa svojej fantázie napr. s použitím temperových farieb. Dajte pozor, nech nepoužívajú vodové farby - papierová hmota by sa rozmočila.

    snímka-obrazovky-2022-01-12-o-13.27.19.png
    snímka-obrazovky-2022-01-12-o-13.28.01.png
    snímka-obrazovky-2022-01-12-o-13.28.47.png

    Podobné články

    4 minúty čítania

    5 tipov, ako vybrať skartovačku + výpočet rýchlosti skartácie

    Či už zháňate skartovačku do kancelárie alebo pre domácnosť, základom úspechu je výber podľa správnych parametrov. V tomto článku vám prezradíme, čo je tzv. stupeň bezpečnosti, aké ďalšie materiály okrem papiera je možné skartovať, ako vypočítať rýchlosť skartácie a či je možné zlikvidovaný papier recyklovať.

    Celý článok »
    uvod 3 minúty čítania

    6 tipov, ako pri tlačení znížiť dopad na životné prostredie

    Problémom mnohých firiem je tlačenie dokumentov bez rozmyslu. Výrok „čo je napísané, to je dané“ je v nás pevne zakorenený. Rada pracovníkov potrebuje mať dôležité doklady a spisy po ruke vo fyzickej podobe, nie iba vo forme jednotiek a núl na disku. Aj napriek tomu môžeme tlačiť tak, aby sme životné prostredie zaťažovali čo najmenej.

    Celý článok »