Ako sa vyrába a recykluje papier?

3. 5. 2021

Až donedávna bol papier hlavným informačným médiom našej civilizácie. O toto prvenstvo ho síce pripravili digitálne nosiče, napriek tomu by sme sa bez papiera nezaobišli. Vo forme lepenky je totiž neoddeliteľnou súčasťou prepravy produktov všetkých tvarov a veľkostí. Prečítajte si, ako sa papier vyrába a koľkokrát je možné ho recyklovať.

Obsah:

  • Výroba papiera krok za krokom
  • Ako správne triediť a recyklovať papier?
  • História papiera siaha do 3. tisícročia pred naším letopočtom, kedy sa začal vyrábať v starovekej Číne (vtedy ešte zo ľanu a hodvábu). Produkcia "dreveného" papiera sa začala v 15. storočí v Európe. Produkcia tejto suroviny trvalo stúpa; ešte v roku 2008 sa vyrobilo okolo 391 miliónov ton papiera, o desať rokov neskôr takmer 420 miliónov ton.

    Predné priečky vo výrobe - pre niekoho možno prekvapivo - zaberá lepenka, ktorá produkciu kancelárskeho papiera prevyšuje takmer dvojnásobne. Je totiž nevyhnutnou súčasťou vnútroštátnej i medzinárodnej prepravy tovarov, ktorej objem sa rok od roku obrovským tempom zvyšuje.

    Výroba papiera krok za krokom

    21.jpg

    V strednej Európe je tradičnou surovinou pre výrobu papiera smrekové drevo zbavené kôry a listov. Obsahuje vlákna z celulózy (tvorí stenu jednotlivých rastlinných buniek), ktoré sú medzi sebou spojené molekulárnymi "mostami" z lignínu (dáva drevu pevnosť).

    Pri výrobe kancelárskeho papiera sa drevo pomelie na štiepky. Tie sa následne upravujú tak, aby sa zachovala celulóza a zároveň došlo k degradácii lignínu. V opačnom prípade by bol papier príliš tuhý a nepoddajný pre bežné použitie. Štiepky sa preto varia pri vysokom tlaku a teplote v agresívnej chemickej zmesi (jej zloženie sa pri jednotlivých postupoch líši). Lignín sa rozpúšťa a vzniká buničina.

    V ďalšom kroku sa buničina vo vode namelie na menšie vlákna a odfarbí. Pre lepšiu pevnosť a konzistenciu papiera sa do zmesi pridáva rad chemických látok.

    Vzniknutá papierovina sa zbavuje vlhkosti niekoľkými po sebe idúcimi krokmi:

    • odvodnením na site za pôsobenia gravitácie (voda steká dole),
    • lisovaním (aktívne odstránenie vlhkosti tlakom),
    • sušením.

    Počas sušenia sa na papier nanáša škrob, aby výsledný produkt nebol príliš savý a dalo sa na neho bez problémov písať.

    Po sušení papier prechádza - za účelom uhladenia - špeciálnym valcom (tzv. kalandra). Ak je to potrebné, aplikuje sa v tejto fáze ďalšia povrchová úprava. Týmto spôsobom vzniká napr. kriedový alebo voskovaný papier.

    Po zarovnaní okrajov sa nakoniec hotový papier namotáva na obrie cievky. Odtiaľ sa papier narezáva do požadovaného formátu, popr. sa na ďalšie spracovanie odosiela zákazníkom.

    Ako sa vyrába lepenka?

    Pri výrobe lepenky sa v celulóze necháva väčší podiel lignínu, ktorý prepožičiava drevu vysokú pevnosť. Z neho sa vyrába vysoko odolný kraftový papier typickej hnedej farby. Zlisovaním niekoľkých vrstiev tohto papiera vzniká hladká lepenka.

    Pri vlnitej lepenke je výrobný proces zložitejší. Jednotlivé vrstvy prechádzajú špeciálnym zariadením; na vrchnej vrstve sa za pôsobenia vysokej teploty vytláčajú typické vlny, na ktoré sa nanáša lepidlo. V ďalšom kroku sa potom vlnitý kartón prilepí ku spodným, rovným vrstvám. Vyčerpávajúci technický opis výroby vlnitej lepenky nájdete v tomto videu:

    Ako správne triediť a recyklovať papier?

    Recykláciu papiera zahaľuje rad mýtov. Tým najrozšírenejším je, že znižuje záťaž na životné prostredie. Nie je to ale tak celkom pravda. Recyklácia papierového odpadu síce šetrí stromy, zároveň je ale náročná na spotrebu vody a elektriny.

    Ak je to teda len trochu možné, znížte spotrebu papiera na minimum - napr. s využitím našich rád, ako ušetriť za tlač. Pokiaľ musíte tlačiť vo väčšom množstve, využívajte bežný kancelársky papier bez úprav, ktorý možno recyklovať. K recyklácii je možné odovzdať tiež:

    • reklamné letáky,
    • noviny a časopisy,
    • propagačné brožúry,
    • kartón.

    Na recykláciu sa naopak nehodí papier s povrchovou úpravou (voskovaný, kriedový) a znečistený papierový odpad (hygienické potreby, mokré alebo mastné listy).

    Tip: Nezabudnite si prečítať tiež články o rôznych druhoch papierov a o kvalite papiera.

    Papier k recyklácii buď vyhoďte do typických modrých kontajnerov alebo ho odovzdajte do zberného dvora. Väčšie množstvo papierového odpadu od vás za odplatu prevezme špecializovaná zvozová spoločnosť.

    3.jpg

    Recyklácia papiera a jej využitie

    Cieľom recyklácie je - rovnako pri výrobe papiera - získať zmes papieroviny, ktorú je možné ďalej upravovať pomocou krokov, o ktorých sme písali vyššie.

    Recyklačná technológia je relatívne jednoduchá: vytriedený papierový odpad sa najprv v rozvlákňovacím zariadením máča vo vode. Zo vzniknutej zmesi potom stačí len odstrániť zvyšky tlačiarenských farieb (procesom zvaný deinking) a rôzne svorky a sponky.

    Papier možno recyklovať 5krát - záleží na type papiera a použitej technológii. S každým kolom sa ale významne znižuje jeho kvalita, pretože dochádza k degradácii papierových vlákien. Z papierového recyklátu sa preto najčastejšie vyrába kartón či toaletný papier. Existuje ale aj recyklovaný kancelársky papier, ktorý je možné použiť v tlačiarňach či kopírkach.

    Podobné články

    4 minúty čítania

    Nie je papier ako papier [časť 1]: Zaostrené na využitie

    Ak je u vás tlač na dennom poriadku, iste viete, že papier nie je len jeden. Existuje totiž hneď niekoľko druhov papiera, ktoré sa od seba navzájom líšia svojimi parametrami a vo výsledku teda aj podľa toho, na čo sa pri tlači používajú. A pretože je správna voľba papiera úplne kľúčová, pre úspešnú tlač danej veci, pripravili sme si pre vás dvojčlánok, v ktorom sa budeme správnemu výberu venovať. V dvoch častiach tohto článku si postupne preberieme najbežnejšie aj tie menej bežné druhy papiera, s ktorými sa pri tlači môžete stretnúť a samozrejme aj to, na čo sú. Prvá časť sa venuje papieru z hľadiska použitia - v nasledujúcich riadkoch sa teda inými slovami dozviete, aké sú najčastejšie typy papiera používané na tlač.

    Celý článok »
    2 minúty čítania

    Nie je papier ako papier, časť 2: Zaostrené na akosť

    Ak je u vás tlač na dennom poriadku, určite viete, že papier nie je len jeden. Existuje niekoľko druhov papiera, líšia sa rôznymi parametrami aj podľa toho, na čo sa pri tlači používajú. V dvoch častiach tohoto článku si postupne preberieme najbežnejšie i tie menej bežné druhy papiera, s ktorými sa pri tlači môžete stretnúť.

    Celý článok »