Články

4 minúty čítania

Pitva atramentovej tlačiarne: Funkcie a poruchy dôležitých súčiastok

8. 4. 2019

Stlačíte tlačidlo a ako mávnutím čarovného prútika pretečú jednotky a nuly z počítača do tlačiarne. Tá počas okamihu elektronický dokument zhmotní na čistom voňavom papieri. Asi je jasné, že vo vnútri tej plastovej škatule neotročia zelení piadimužíci, ale premýšľali ste niekedy nad tým, ako funguje tlačiareň? Z ktorých dielov sa skladá a akú úlohu hrajú jednotlivé súčiastky v každej tlačovej úlohe? A čo keď sa niečo nepodarí? Ktorá časť tlačiarne môže mať chybu na svedomí? Nahliadnite s nami pod kapotu atramentovej tlačiarne!

Celý článok »
5 minút čítania

História tlače - cez prekážky ku hviezdam

4. 4. 2019

Milujete vôňu nových kníh? Alebo dávate prednosť čítaniu z obrazovky? Knihy v tlačenej podobe sa začínajú vytrácať, informácie hľadáme na internete a pre študentov je najlepším zdrojom Wikipédia (keď práve neštrajkuje). Kto sa ale zaslúžil o to, aby sme dnes nemuseli opisovať každú knihu? Hoci to bol pre ľudstvo veľký skok k jednoduchšiemu životu, história tlače a tlačiarní je pre mnohých stále zahalená v opare nevedomosti. Cesta bola plná zákrut, výmoľov, prekážok a často aj slepých uličiek, ako už to u podobných vynálezov býva. Poďme si pripomenúť najzaujímavejšie zastávky v histórii tlači.

Celý článok »
3 minúty čítania

Toner, cartridge, optický valec ... alebo keď je pre vás tlačiareň jasná voľba

28. 3. 2019

Moderné tlačiarne fungujú na princípe rôznych technológií. Niektoré sú spoľahlivé, iné menej. S niektorými prerobíte veľa peňazí, s inými ušetríte pekných pár peňazí. Čo je však najpodstatnejšie, žiadna z tlačiarní ani kopírok sa nezaobíde bez náplne. V okamihu, keď náplň dôjde a musíme ju vymeniť, je nutné vedieť, čo si vlastne máme kúpiť. Atrament, alebo tonerový prášok? Aký je medzi nimi rozdiel? Poznáte termíny ako cartridge alebo toner a viete, čo presne znamenajú? A hovorí vám niečo spojenie optický valec? Ak nie, je najvyšší čas to napraviť.

Celý článok »
3 minúty čítania

Príbeh značky Brother - z Japonska až na kraj sveta

28. 3. 2019

Známe príslovie o tom, že Tatra nepozná brata, sa dá ľahko spochybniť. Nechce sa veriť, že by nikto z Tatra automobilky nikdy nepočul o tlačiarňach či kopírkach vyrobených japonskou spoločnosťou Brother. Jej história siaha až do roku 1908, kedy bola v krajine vychádzajúceho slnka založená firma Yasui Sewing Machine Co., niekdajší predchodca súčasného nadnárodného gigantu. Viac ako 28 rokov je Brother prítomný na slovenskom trhu a minulý rok uplynulo práve 60 rokov, čo japonská firma začala pôsobiť na európskom kontinente. Takáto udalosť si iste zaslúži, aby o známom výrobcovi vyšiel aspoň krátky článok.

Celý článok »
4 minúty čítania

Príbeh značky Samsung: Ako sa z predajcu sušených rýb a rezancov stal najväčší svetový výrobca elektroniky

25. 3. 2019

V roku 2018 sa spoločnosť Samsung vyšplhala na 12. miesto rebríčka najhodnotnejších firiem sveta. Juhokórejský gigant vlani oslávil 80 rokov od svojho založenia a medzi desiatimi najhodnotnejšími spoločnosťami sveta nájdete len dve, ktorých história siaha ešte hlbšie. Poďte s nami zistiť, ako sa z predajcu sušených rýb a rezancov stal svetový technologický líder súčasnosti.

Celý článok »
3 minúty čítania

Papier v kancelárií: Ako znížiť jeho spotrebu a správne recyklovať

25. 3. 2019

Sú naozaj tie hromady papiera v košoch našich kancelárií nepoužiteľný odpad? Existujú možnosti, ako využiť túto cennú prírodnú surovinu na maximum? Pokiaľ si pokladáte podobné otázky, možno oceníte nasledujúci článok o recyklácií papiera v kancelárií.

Celý článok »