Zaseknutý papier v tlačiarni: 5 najčastejších dôvodov a ako ich vyriešiť

14. 6. 2021

Možno sa vám to už prihodilo - v zhone tlačíte dôležité podklady na poradu a odpočítavate každú sekundu, keď sa papier v tlačiarni naraz zasekne. Čo teraz? Riešenie tohto problému našťastie nie je tak zložité, ako by sa na prvý pohľad mohlo zdať.

Obsah:

  • Pokrčený alebo inak poškodený papier
  • Nakrivo vložené listy
  • Zlá veľkosť papiera
  • Znečistený podávač
  • Opotrebovaný podávač
  • Uviaznutie papiera v tlačiarni môže mať veľa príčin. Niekedy sa list zastaví hneď na začiatku tlače, inokedy v polovici. Spravidla ale nie je potrebné volať technickú podporu alebo zariadenie dokonca odvážať do servisu. Väčšinu týchto porúch vyriešite vlastnými silami.

    Poďme sa pozrieť, aké sú najčastejšie dôvody zaseknutia papiera v tlačiarni a ako si s týmto problémom poradiť.

    Pokrčený alebo inak poškodený papier

    K tlačovej hlavici transportuje jednotlivé papiere podávač listov (označuje sa aj ako separátor). charakter valca vybaveného krokovým motorom a je konštruovaný tak, aby odobral jeden list štandardizovanej hrúbky. To je mimochodom dôvod, prečo si tlačiarne poradia s tlačou len do určitej gramáže papiera.

    Ak sa chystáte tlačiť na výraznejšie pokrčený alebo preložený papier, môže sa stať, že podávačom neprejde a v určitej časti sa zasekne.

    Ako tento problém vyriešiť? Presný postup pre vytiahnutie zaseknutého papiera sa u každého zariadenia líšia. Spravidla je potrebné odpojiť tlačiareň od elektrickej siete, odklopiť kryt prístroja a zaseknutý papier pomaly vytiahnuť. Niekedy je potrebné vybrať aj tlačovú náplň. Vždy dôkladne skontrolujte, či v útrobách tlačiarne neostal kúsok papiera - mohol by napáchať veľké škody.

    Po odstránení zaseknutého listu vložte náplne späť na ich miesto, zatvorte kryt a tlačiareň opäť zapojte. Ak sa aj naďalej zariadenie zasekáva, môže byť na vine opotrebovanie či zašpinenie podávača (viď ďalej).

    Pri moderných a multifunkčných tlačiarňach sa vám postup pre vytiahnutie zaseknutého papiera zobrazí krok po kroku na displeji.

    Nakrivo vložené listy

    Niekedy sa stáva, že podávač papier vôbec nevezme - list totiž nie je zarovnaný a separátor na neho "nedosiahne". K tlači tak vôbec nemôže dôjsť, čo vám tlačiareň oznámi chybovou hláškou. Niekedy sa naopak vinou krivého založenia stane, že podávač zoberie niekoľko listov. Tie sú v súčte ale natoľko hrubé, že sa v tlačiarni zaseknú.

    Ako tento problém vyriešiť? Stačí, keď štós kancelárskeho papiera zo vstupného zásobníka vyberiete a vložíte ho správne. Nechajte sa viesť tzv. podávacími vodítkami, ktoré musia byť nastavené na veľkosť papiera, ktorý do tlačiarne vkladáte. Táto súčiastka napomáha zarovnanie listov v zásobníku.

    Pri zaseknutí väčšieho množstva papiera v mechanizme zariadení postupujte rovnakým spôsobom, ako pri pokrčenom papieri (pozri vyššie).

    istock-1135153593.jpg

    Zlá veľkosť papiera

    Na veľkosti papiera tlačiarňam záleží - ak sa chystáte tlačiť na arch netradičných rozmerov, môže tlačové zariadenie vašu snahu sabotovať.

    Ako tento problém vyriešiť? "Nakŕmte" tlačiareň listami, s ktorými nájde spoločnú reč. Ak napr. potrebujete vytlačiť vizitky, natlačte ich na papier formátu A4 a oddeľte rezačkou. Nikdy netlačte menovky po jednej. Môže sa tiež stať, že sa malá papierová kartička zasekne v podávači tak nešikovne, že vám neostane nič iné, než ísť s tlačiarňou do servisu.

    Znečistený podávač

    Separátorom prechádzajú často aj stovky listov denne. Ak nie je používaný papier dostatočnej kvality, odpadávajú z neho drobné papierové čiastočky, ktoré mechanizmus podávača rýchlo zanesú. Tlačiareň potom vôbec netlačí, pretože separátor list k tlači vôbec nedopraví. K podobným problémom dochádza aj v kanceláriách s vysokou prašnosťou. Valček môže byť tiež po určitej dobe umastený, typicky od maziva z tlačiarne samotnej alebo od používateľov pri dopĺňaní papiera.

    Dôvodom môže byť ale aj kúsok papiera v ozubených kolesách podávača, ktorý ste pri vyťahovaní zaseknutého listu prehliadli.

    Ako tento problém vyriešiť? Podľa manuálu tlačiareň otvorte a separátor opatrne vyčistite handričkou z mikrovlákna namočenou v izopropylalkohole. Ak si na to netrúfate, nechajte zariadenie odborne vyčistiť - vyjde vás to pár eur. Dôležitá je prevencia, celkom zásadné je používanie kvalitného kancelárskeho papiera. Vyhnite sa najmä recyklovanému papieru, pokiaľ nie je určený priamo pre tlač.

    Opotrebovaný podávač

    Podávač je vyrobený prevažne z gumy. Podlieha kvôli tomu opotrebovaniu, najmä jedna jeho časť zvaná separačná podložka. Ak k tomu dôjde, zariadenie podáva k tlači viacero papierov naraz.

    Ako tento problém vyriešiť? Najprv sa uistite, že sú papiere správne zarovnané. Ak aj tak tlačiareň dopravuje k tlači viacero listov, bude na vine zrejme naozaj separačná podložka. Jediným riešením je jej výmena. Rovnako ako pri čistení útrob tlačiarne, aj tu zverte opravu prístroja odbornému servisu.

    Trápi vás iná závada? Návod na ich riešenie nájdete v článku o poruchách laserových tlačiarní, popr. porúch atramentových tlačiarní.

    Podobné články

    3 minúty čítania

    Ako sa vyrába a recykluje papier?

    Až donedávna bol papier hlavným informačným médiom našej civilizácie. O toto prvenstvo ho síce pripravili digitálne nosiče, napriek tomu by sme sa bez papiera nezaobišli. Vo forme lepenky je totiž neoddeliteľnou súčasťou prepravy produktov všetkých tvarov a veľkostí. Prečítajte si, ako sa papier vyrába a koľkokrát je možné ho recyklovať.

    Celý článok »
    3 minúty čítania

    Poruchy laserových tlačiarní: kedy sa ešte oprava oplatí?

    Laserová tlačiareň je ťažko pracujúcim "členom" kancelárie. Niet preto divu, že u nej skôr či neskôr k nejakej poruche dôjde. Prečítajte si, ako závadu rozoznať a ako ju vyriešiť tak, aby čo najmenej zaťažila vašu peňaženku. V článku postupujeme od najmenej nákladných riešení až po tie, ktoré váš rozpočet predsa len trochu zaťaží.

    Celý článok »