Gramáž papiera: ako vybrať hrúbku papiera pre vizitky a ďalšie materiály

10. 5. 2021

Ak zadávate tlač vizitiek či letákov, budú po vás v tlačiari oi. chcieť informácie o gramáži papiera, na ktorý budú tlačiť. V tomto článku vám prezradíme, čo presne gramáž je, v čom sa papiere rôznej hrúbky líšia a pre aké typy materiálov sú vhodné.

Obsah:

  • Delenie papierov podľa gramáže
  • Gramáž papiera pri tlači
  • Na trhu nájdete stovky rôznych druhov papierov. Vyznať sa v nich býva občas ťažké aj pre expertov, nie to ešte pre laikov. Okrem delenie podľa papierových formátov alebo podľa povrchových úprav (matný, kriedový, vzorkovaný atď.) sa papiere môžu ešte deliť na základe gramáže.

    Tento pojem označuje hmotnosť papiera o ploche 1 štvorcového metra (formát A0) a vypovedá oi. o hrúbke daného papiera. Spravidla sa udáva v jednotkách gsm (z anglického grams per square meter), ktoré sú v zásade zameniteľné za gramy - takže napr. list s gramážou 120 gsm vo formáte A0 hmotnosť 120 g.

    Podobne ako rozmery rôznych formátov je aj gramáž normovaná. Riadi sa medzinárodným štandardom ISO 536, ktorá popri hmotnosti udáva, akú belosť (priehľadnosť), hrúbku alebo podiel vlhkosti by rôzne papiere mali mať.

    Delenie papierov podľa gramáže

    Akýmsi referenčným bodom je bežný kancelársky papier, ktorý najčastejšie gramáž 100 g/m2. Stretli sme sa s ním prakticky všetci, každý si preto dokáže - aspoň v hrubých obrysoch - predstaviť, akú hrúbku bude mať papier s gramážou 140 gsm alebo listy s gramážou 50 g/m2.

    Všeobecne platí, že čím vyššia gramáž, tým horšie sa papier ohýba a strihá. U nižšej gramáže je to naopak - listy týchto papierov sa skladajú ľahšie, čo však nutne neznamená, že by boli napr. priesvitnejšie; táto vlastnosť sa odvíja od spôsobu výroby papiera.

    Papiere s rôznou gramážou majú rôzne spôsoby uplatnenia - a tiež aj cenu. Je preto nezmysel tlačiť na hrubý, drahý papier interné dokumenty alebo ho používať na poznámky. A naopak, s vizitkou vytlačenou na bežnom papieri dojem rozhodne neurobíte.

    Znalosť gramáže vám pomôže robiť lepšie rozhodnutia a šetriť tam, kde to má zmysel. K čomu sa papiere rôznej hrúbky hodia?

    Gramáž 15 až 30 g/m2

    Papiere tejto gramáže sú veľmi tenké, využívajú sa napr. pri vreckovkách, papierových obrúskoch a toaletnom papieri. V kancelárii prakticky využitie príliš nemajú.

    Gramáž 35 až 60 g/m2

    55g listy sa používajú najčastejšie vo forme novinového papiera, uplatnia sa aj pri firemných tlačovinách a časopisoch. Tenšie, 35g papiere ("krepáky") sú obľúbené pri výrobe dekorácií.

    Gramáž 70 až 90 g/m2

    Túto gramáž majú napr. listy v zošitoch, poznámkových blokoch, alebo nízkonákladových brožúrach. Na 90g papiere sa dobre píše, ľahko sa ohýbajú a strihajú. Nižšia gramáž sa využíva tiež pri listových obálkach, ktoré musia byť kvôli preprave dostatočne ohybné.

    Gramáž 100 120 g/m2

    V tejto hladine sa dostávame k bežnému kancelárskemu papieru. skvelý pomer kvality voči cene, preto sa právom využíva najčastejšie.

    Vďaka svojej vysokej belosti a relatívne hladkej štruktúre kancelársky papier dobre prijíma farby, takže je ideálny pre tlač dokumentov. Pri hladkej úprave povrchu ho využijete aj na letáky či brožúry. Pri výtlačkoch s väčším podielom grafiky siahnite skôr po 120g papieri.

    istock-920555360.jpg

    Gramáž 130 160 g/m2

    Tu hovoríme o silnejších papieroch. Pre svoju odolnosť sú obľúbeným materiálom pre tlač plagátov a veľkoplošných prezentácií. Zaraďujeme sem aj tenké fotopapiere.

    Gramáž 170 240 g/m2

    Táto "gramážová" kategórie je predelom medzi bežnými papiermi a kartónmi. Patria sem štvrťky, niektoré skicové listy a obálky časopisov či firemných brožúr. Papier s takto vysokou gramážou je na prvý pohľad silnejší a horšie sa spracováva.

    V tomto rozmedzí sú tiež najľahšie lepenky (200 gsm) a s prižmúrením oka aj najťažšie fotopapiere (260 gsm).

    Gramáž 250 340 g/m2

    Papiere s touto gramážou sa hodia pre tlač vizitiek, pozvánok či svadobných oznámení. Silný papier dodáva pozvánkam a ďalšej tlači - doslova - väčšiu váhu. Zároveň im prepožičiava odolnosť, ktorú zo svojej podstaty (časté odovzdávanie) potrebujú.

    Gramáž od 350 g/m2

    Na tieto "ťažké" papiere sa tlačia napr. pohľadnice. Inak majú využitie najmä pri lepenke, ktorá môže dosahovať gramáže 600 gsm.

    Gramáž papiera pri tlači

    Schopnosť tlačiarní spracovať silné papiere je obmedzená. Bežné kancelárske a domáce tlačiarne zvládnu gramáž cca do 300 g/cm2. Tlač letákov tak zvládnete vlastnými silami, vizitky ale radšej prenechajte profesionálom.

    Podobné články

    4 minúty čítania

    Formáty papiera: prehľad rozmerov a vhodných tlačiarní

    O formáte A4 či „á päťke“ ste už určite počuli. Viete však, aký veľký a potrebný je papier A2 a na čo sa používa? Počuli ste už niekedy o papieroch typu C, RA či SRA? Ak nie, nezúfajte. V tomto článku sme pre vás totiž pripravili prehľad najpoužívanejších papierových formátov – a pridali sme aj tipy na tlačiarne, ktoré si s veľkoformátovou tlačou hravo poradia. Vďaka tomu tak už budete mať formáty papierov v malíčku.

    Celý článok »
    5 minút čítania

    Ako vybrať domácu tlačiareň: Hlavné parametre výberu

    Výber správnej domácej tlačiarne sa môže na prvý pohľad zdať ako neriešiteľná úloha. Pokiaľ si ale položíte tie správne otázky, máte napoly vyhrané. Poďme sa pozrieť, ako vybrať tlačiareň, na čo tlačové zariadenie doma využijete a podľa akých parametrov sa riadiť.

    Celý článok »