Rastliny čistiace vzduch a ďalšie tipy, ako znížiť zamorenie vzduchu v kancelárii

18. 4. 2022

Je vaša kancelárska tlačiareň počas pracovnej doby v prevádzke prakticky bez prestávky? Potom je dôležité dbať na dostatok izbových rastlín v miestnosti či kvalitnú čističku vzduchu. V opačnom prípade si koledujete o nepríjemné zdravotné problémy.

Obsah:

  • Izbové rastliny čistiace vzduch
  • Kvalitná ventilácia je základ
  • Umiestnenie tlačiarne mimo kancelárie
  • Kupujte tonery od preverených výrobcov
  • Lacné tonery nepoškodzujú len vašu tlačiareň, ale aj vaše zdravie. Tieto závery vyplývajú zo správy zverejnenej pred niekoľkými rokmi na serveri zive.cz. Podľa reportu sú nebezpečné predovšetkým tonery (náplne pre laserové tlačiarne) od pochybných ázijských výrobcov, ktorí nedodržujú normy stanovené Európskou úniou, používajú lacné materiály a šetria na výrobných postupoch.

    Časté tlačenie s pomocou lacných náplní môže viesť k podráždeniu pľúc a dýchacích ciest, pri výmene týchto tonerov potom hrozí podobná reakcia aj u pokožky.

    Škodlivé látky však uvoľňujú všetky druhy tonerov. Počas tlače sa do vzduchu dostávajú nanočastice, ktoré slúžia ako nosič farby. Dochádza tiež k výparu benzénu, ozónu či formaldehydu a ďalších toxických zlúčenín.

    Nejde však iba o akútne zdravotné problémy. Štúdia z roku 2020 - zverejnená vo vedeckom periodiku NanoImpact - ukázala, že intenzívne vystavenie nanočastiam, ktoré sú súčasťou tonerov, vyvolalo u pokusných potkanov počas jediného dňa zmeny na génovej úrovni.

    Tieto zmeny potom dlhodobo - a negatívne - ovplyvňujú metabolizmus (teda schopnosť efektívne spracovávať prijaté živiny), obranyschopnosť a kardiovaskulárny systém. Je ale samozrejme potrebné brať do úvahy, že pokusné zvieratá boli vystavené oveľa vyšším koncentráciám než v bežnej kancelárskej prevádzke.

    Určité zmeny v genóme však vedci z West Virginia University, ktorí štúdiu vykonávali, zistili aj u pracovníkov nemenovanej singapurskej spoločnosti, kde laserové tlačové zariadenia pracovali celý deň na plný výkon. Tieto zistenia sú mimochodom dôvodom, prečo je dopĺňanie tonerového prášku zlý nápad.

    Našťastie existuje niekoľko možností, ako mieru vystavenia sa škodlivým zlúčeninám významne znížiť.

    Izbové rastliny čistiace vzduch

    Rastliny dokážu rozžiariť nielen izbu a našu náladu, ale čistia aj vzduch od oxidu uhličitého a radu rôznych škodlivín. A to dokonca tak výrazne, že sa ich zapojením do prežitia astronautov na vesmírnych staniciach zaoberala aj NASA.

    Tá oi. došla k záveru, že najefektívnejším čističom vzduchu je lopatkovec. Efektívne zbavuje vzduch benzénu, trichlóretylénu i formaldehydu. Avšak pozor, lopatkovec je sám o sebe jedovatý.

    Medzi ďalšie izbové rastliny čistiacievzduch s veľkou efektivitou patria:

    • brečtan popínavý,
    • rôzne druhy dracén,
    • šplhavnica zlatá (šplhavec),
    • svokrin jazyk (Sansevieria).

    Kvety je vhodné umiestniť na južnú stranu, severná im príliš svedčiť nebude. Ideálne potom by mala pripadnúť na 10 m2 aspoň jedna rastlina (viac informácií v článku o zdravšej kancelárií).

    istock-1015989768.jpg

    Kvalitná ventilácia je základ

    Prevádzka tlačiarní prispieva oi. k syndrómu nezdravých budov, ktorým podľa Svetovej zdravotníckej organizácie trpí v rozvinutých krajinách viac ako dve tretiny ľudí. Oi. sa prejavuje:

    • bolesťou hlavy,
    • závratmi a nevoľnosťou,
    • podráždením očí a krku,
    • svrbením kože,
    • únavou.

    Syndróm nezdravých budov sa typicky vyskytuje v kancelárskych budovách, napr. aj preto, že tu často nie je možné otvoriť okná a príliš sa ani nedbá na dostatočný výkon odťahov či recirkulácii. Obmedzená cirkulácia vzduchu v miestnostiach tak vedie k hromadeniu škodlivých látok.

    Ideálne je nechať odťahy vyčistiť a vymeniť filtre, nie vždy je však niečo také možné. Potom vám pomôžu čističky vzduchu, ktoré zvládnu efektívne odstrániť nečistoty rozptýlené vo vzduchu aj v stredne veľkých kanceláriách.

    Umiestnenie tlačiarne mimo kancelárie

    Množstvo nanočastíc a škodlivín, ktoré tlačiareň a tonery produkujú, významne znížite umiestnením laserovej tlačiarne do samostatnej miestnosti, popr. na chodbu.

    Toto riešenie je ideálne aj z ďalších dôvodov: vo väčších firmách je tlačiareň dobre dostupná každému pracovníkovi (za predpokladu bezdrôtového pripojenia cez Wi-Fi) a zariadenie nie je v lete vystavené extrémnym teplotám (pozri článok o prehrievaní elektroniky).

    K tlačiarni nezabudnite umiestniť náhradné tonery a kancelársky papier.

    istock-641755750.jpg

    Kupujte tonery od preverených výrobcov

    Pri nákupe tlačových náplní voľte preverené e-shopy a výrobcov. Zaujímajte sa predovšetkým o:

    • zodpovedajúce záručné podmienky (poprední predajcovia kompatibilných tonerov garantujú doživotnú záruku a nahradenie škôd v prípade poškodenia tlačiarne),
    • certifikáty kvality,
    • krajinu pôvodu (kvalitné tonery pochádzajú spravidla z európskych krajín - vrátane Slavenskej a Českej republiky).

    Dôveryhodné e-shopy potom spoznáte podľa kladných recenzií na nezávislých tovarových porovnávačoch, ktoré zasielajú dotazníky spokojnosti len užívateľom, ktorí v obchode skutočne nakúpili.

    Podobné články

    2 minúty čítania

    Výroba tonerového prachu alebo ako zvládnuť CMYK

    Ak si myslíte, že sa autor tohto textu rozhodol písať článok z oblasti auto-moto, navyše si poriadne neskontroloval nadpis a nechal v ňom trápny preklep, mýlite sa. Nasledujúce riadky sú venované tonerovému prášku, jeho zloženiu i spôsobu výroby.

    Celý článok »
    2 minúty čítania

    Prečo je doplňovanie prázdneho tonera zlý nápad

    Doplňovanie prázdneho tonera svojpomocne vás s najväčšou pravdepodobnosťou síce nezabije, ale rozhodne vás ani neposilní. Zato môže nenávratne poškodiť vašu tlačiareň.

    Celý článok »