DIY vianočné darčeky s tlačiarňou - ako vytvoriť poukaz, samolepky a ďalšie

22. 11. 2021

Vianoce sú za rohom a radi by ste svojich najbližších obdarovali niečím trochu originálnym? Alebo vám už na nákup darčekov jednoducho nezostáva čas? Žiadny strach, s našimi tipmi vykúzlite skvelú nádielku aj s obyčajnou domácou tlačiarňou!

Obsah:

  • Vianočný darčekový poukaz
  • Spomienkový fotoalbum a samolepky
  • Ďalšie tipy na darčeky
  • Ideálne je, ak máte po ruke farebnú tlačiareň. Pre vyššiu kvalitu tlače je ideálne atramentové zariadenie, ktoré lepšie farebné prechody, ale vystačíte si aj s laserovým prístrojom. Čo všetko je možné s tlačiarňou vyrobiť?

    Vianočný darčekový poukaz

    Veľkej obľube sa v posledných rokoch teší darovanie zážitkov. A nemusí ísť len o zoskok z lietadla, jazdu v tanku alebo iné adrenalínové záležitosti. V móde sú aj poukazy, kedy pre obdarovaného človeka urobíte niečo vy sami - možno s ním zájdete na výstavu obrazov, naplánujete spoločný tematický víkend alebo skrátka len uvaríte dobrú večeru.

    Symbolickým sprostredkovateľom takého osobného zážitku je potom darčekový certifikát, ktorý vytvoríte, vytlačíte a zabalíte pod stromček.

    Skvelé šablóny, od ktorých sa môžete odpichnúť, ponúka aplikácia Canva. Základné nástroje sú po registrácii zdarma - predlohy vyhľadáte pomocou výrazov gift certificatechristmas gift certificate. Do poukazu vložte všetky potrebné údaje (riaďte sa textami v šablóne) a hotovú grafiku uložte.

    Väčšina šablón je vo formáte A4, pokiaľ ale vaša poukážka farebné pozadie, bude potrebné ju po vytlačení orezať. Mnoho tlačiarní totiž nie je schopných tlačiť od okraja k okraju. Pokiaľ si napriek tomu prajete poukaz s veľkosťou A4, je nutné siahnuť po formáte papiera SRA3 (s využitím tzv. orezových značiek).

    Tip: Po vytlačení certifikát zalaminujte, ideálne s využitím tepelného laminátora - tým dodáte poukazu punc kvality. O tom, ako presne postupovať, píšeme v článku ako laminovať papier. A vytlačiť a zalaminovať samozrejme môžete aj zážitkovú poukážku z niektorého z populárnych zľavových serverov.

    istock-640311914.jpg

    Spomienkový fotoalbum a samolepky

    Zatiaľ čo osobný poukaz odkazuje k budúcim zážitkom, fotografie vyvolávajú spomienky na tie minulé. A kedy inokedy si pripomenúť spoločné chvíľky ako na Vianoce?

    Tlač fotografií dnes zvládnete bez problémov doma. Stačí vám k tomu obyčajná tlačiareň s fotopapierom. Ak však chcete profesionálnejší výsledok, siahnite po špeciálnych fototlačiarňach. Väčšina z nich je navyše prenosná, takže rozhodne nie sú len prístrojom na jednorazovú vianočnú tlač, naopak - v lete si fototlačiareň môžete vziať k vode alebo na akciu ku priateľom.

    Tieto zariadenia fungujú na princípe termosublimačnej tlače a bez problémov ich spárujete aj so svojím smartfónom. Spravidla umožňujú tlačiť snímky vo viacerých formátoch:

    • pohľadnicová veľkosť - 148 × 100 mm,
    • veľkosť kreditnej karty - 86 × 54 mm,
    • štvorcové štítky - 50 × 50 mm.

    Fototlačiarne sa hodia aj na tvorbu samolepiek so zvieracími či rozprávkovými motívmi (ktorými potešíte najmä deti) alebo samolepiacich etikiet na vianočné darčeky. Napr. zariadenie Canon SELPHY CP1300 tlačí štítky so stranami 2 × 1,7 cm, použiť môžete ale aj veľkosti spomenuté vyššie. Len je potrebné využiť špeciálne samolepiace etikety, ktoré predáva výrobca zariadenia.

    Samotný dizajn samolepiek spracujete bez problémov v telefóne - s pomocou aplikácie SELPHY Photo Layout (na stiahnutie pre iOS aj Android).

    istock-1221209340.jpg

    Ďalšie tipy na darčeky

    Ďalším originálnym darčekom je tlač kuchárskej knihy s receptami, ktoré pre obdarovaného vyberiete. Vytlačené recepty potom vložíte do zakladača (ktorý polepíte vlastnými samolepkami) a zabalíte.

    A ak si už neviete rady, nemáte chuť tvoriť (alebo oboje), nič nepokazíte zakúpením tlačiarne pod stromček. Obdarovaný sa sám rozhodne, do akých zaujímavých projektov sa pustí. Odporúčame napr.:

    • HP Officejet Pro 6230 ePrint - farebná atramentová tlačiareň,
    • Canon PIXMA G1411 - farebná atramentová tlačiareň,
    • HP All-in-One Deskjet 4120e HP+ - farebná atramentová multifunkčná tlačiareň,
    • Canon i-SENSYS MF3010 - čiernobiela laserová multifunkčná tlačiareň.

    Podobné články

    4 minúty čítania

    Formáty papiera: prehľad rozmerov a vhodných tlačiarní

    O formáte A4 či „á päťke“ ste už určite počuli. Viete však, aký veľký a potrebný je papier A2 a na čo sa používa? Počuli ste už niekedy o papieroch typu C, RA či SRA? Ak nie, nezúfajte. V tomto článku sme pre vás totiž pripravili prehľad najpoužívanejších papierových formátov – a pridali sme aj tipy na tlačiarne, ktoré si s veľkoformátovou tlačou hravo poradia. Vďaka tomu tak už budete mať formáty papierov v malíčku.

    Celý článok »
    5 minút čítania

    Radíme, ako na domácu tlač fotografií

    Doba, kedy svet fotil na analógové fotoaparáty a na tvorbu fotiek tak musel využívať špecializované fotocentrá, sú už dávno preč. Dnešným svetom totiž hýbe digitálna fotografia, ktorú si možno jednoducho pozrieť na displeji fotoaparátu, tabletu, mobilu či napríklad počítača, ale hlavne si ju možno ľahko a rýchlo vytlačiť doma. Domáca tlač fotografií má však pár základných pravidiel, ktoré treba v prípade, že vám ide o kvalitu, rozhodne dodržať. Poďme sa teda spoločne pozrieť na to, ako doma tlačiť fotografie, aby to skutočne stálo za to.

    Celý článok »