Ako si vytvoriť vlastnú kuchársku knihu a ďalšie vychytávky do kuchyne

20. 9. 2021

"Koľko gramov masla bolo v tom recepte?" "Do ktorej koreničky sme dali aké korenie?" Ak sa v tomto spoznávate, máme pre vás niekoľko vychytávok, ktoré vám uľahčia pobyt v kuchyni. A čo je najlepšie: všetky si ich môžete za pár chvíľ vytlačiť na svojej tlačiarni.

Obsah:

  • Ako si vytvoriť vlastnú kuchársku knihu
  • Štítky na koreničky alebo zaváraniny
  • Ako si vytvoriť vlastnú kuchársku knihu

    Recepty na obľúbené jedlá zozbierané z internetu, časopisov, od kamarátok, babičiek, mamičiek, susedov alebo kolegov spoločne s vašimi tipmi a nápadmi na vylepšenie nebudete musieť hľadať "kade, tade". Jediné, čo k tomu potrebujete, je dostatok papiera a vlastnú tlačiareň. S receptárom sa ale môžete skutočne vyhrať a vyšperkovať si ho tak, ako len uznáte za vhodné. V zásade môžete využiť 3 rôzne postupy, ako si vytvoriť vlastnú kuchársku knihu:

    Krabička alebo šuplík s receptami

    Asi najjednoduchší a najrýchlejší spôsob, ako mať všetky recepty pohromade, je vytlačiť si recepty na kartičky a uschovať do krabičky alebo zásuvky, ktorá bude určená len na uchovávanie receptov. Ich triedenie bohužiaľ nebude úplne jednoduché a v zásuvke aj krabičke ľahko zavládne nezvládnuteľný chaos, v ktorom sa jednotlivé recepty budú ťažko hľadať.

    istock-475620864.jpg

    Receptár ako zakladač na recepty

    Absolútne ideálne riešenie pre všetky kuchárky a kuchárov, ktorí chcú mať vo svojich receptoch upratané. Ich základom je zakladač, do ktorého budete postupne umiestňovať svoje nazhromaždené recepty. Ak vsuniete papier s receptom do euroobalu, budete mať istotu, že sa recept nerozmočí, ani keď vám na neho pri varení kvapne omáčka. Alebo vezmite do ruky dierovačku a papier do dosiek vložte bez obalu.

    Veľkou výhodou je, že ak sa vám nejaký recept nebude páčiť alebo ho budete chcieť prepísať, jednoducho ho z kuchárky vyberiete a vymeníte za nový. Rovnako tak vám receptár nemusí zaberať miesto na pracovnej doske. Pri varení sineho môžete vybrať len list s receptom, na ktorý sa chystáte.

    Recept si môžete spísať rovno na počítači, napríklad v programe Microsoft Word, a celý si ho vytlačiť na svojej tlačiarni. Pokiaľ ale recepty radi píšete ručne, využite našu predlohu (na stiahnutie nižšie), alebo si vytvorte vlastný. Pripravte dizajn stránky, predtlačte si viac listov a postupne do nich dopĺňajte recepty. Kuchárka tak bude nielen pekná a prehľadná, takže sa vo svojich receptoch dobre vyznáte, ale ani pri ich písaní nezabudnete na nič dôležité.

    Tip: Žiadny recept nie je kompletný bez lákavého obrázku jedla. Nezabudnite svoje recepty pred servírovaním vyfotiť a výslednú fotku prilepiť k receptu. Vložte do svojej tlačiarne fotopapier a vytlačte si fotografie receptov priamo zo svojho mobilu alebo počítača.

    recepty-sk.png

    Receptár vyrobený scarpbookovou technikou

    Na scrapbookovej kuchárskej knihe sa môžete skutočne vyblázniť. Pripravte sa ale na to, že jej výroba sa stane vaším malým projektom, ktorý zaberie niekoľko dlhých, ale zábavných popoludní.

    Základom môže byť vaša kuchárka v zakladači, ktorú doplníte o rad ďalších vychytávok. Na tlačiarni si vytlačte obrázky, ingrediencie, nadpisy alebo časti receptov, ktoré doplňte o výstrižky z časopisov alebo vlastné maľby a jednotlivé stránky poskladajte ako koláž. Nebojte sa farieb a ďalších materiálov, ako sú povrázky, washi pásky, sušené korenie a pod., ktoré poslúžia ako netradičné dekorácie stránok s receptami. Výsledkom bude originálna netradičná kuchárska kniha, ktorá bude v očiach vašich návštev vyvolávať úžas.

    istock-1004108530.jpg

    Tip: Chcete v kuchárskej knihe odlíšiť svoje obľúbené recepty alebo druhy jedál? Vytlačte si podklady čiernobielo na farebný papier, alebo jednotlivé sekcie a recepty oddeľte pomocou samolepiacich bločkov a záložiek.

    Štítky na koreničky alebo zaváraniny

    Najjednoduchším spôsobom, ako si v kuchyni udržať prehľad o obsahu všetkých nádob, je využiť predpripravené etikety. Jednoducho ich popíšete a prilepíte na požadovaný pohár, koreničky alebo krabicu vo špajze. Svojej kuchyni a špajzi dáte oveľa väčší šmrnc, ak si štítky trochu odlíšite. Inú farbu aj dizajn môžu mať štítky na zaváraniny, na nádoby s korením, krabičky do mrazničky alebo aj koše a ďalšie predmety, ktoré v kuchyni používate.

    Popustite uzdu svojej kreativite a okrem usporiadanej kuchyne budete v okamihu mať aj nádhernú dekoráciu. V online programoch, ako je napríklad Canva, si môžete vytvoriť štítky presne podľa svojho gusta a na mieru svojej vlastnej kuchyne. Alebo rovno použite tie, ktoré sme pre vás vytvorili my! Ako na to?

    1. Stiahnite si súbor so štítkami do svojho počítača.
    2. Súbor otvorte a kliknite na "tlač".
    3. Ešte predtým, než súbor pošlete do tlačiarne, v nastavení vyberte tlač na výšku a zvoľte, či chcete tlačiť farebne alebo čiernobielo.
    4. Vyberte si papier, na ktorý budete štítky tlačiť, a vložte ho do tlačiarne.
    5. Vytlačte si štítky na svojej tlačiarni.
    6. Ak ste štítky vytlačili na papier, vezmite do ruky nožnice a jednotlivé štítky si vystrihnite.
    7. Nalepte štítky na dózy pomocou vhodného lepidla.
    8. Máte hotovo!
    recipe-stickers.png

    Tip: Prispôsobte počet a veľkosť svojich štítkov zvolenému listu s etiketami, na ktoré svoj dizajn rovno vytlačte (jednoducho vymeňte papier vo svojej tlačiarni za list s etiketami). Ušetríte si tak prácu so strihaním a lepením štítkov.