Orezové značky: prečo sú pre tlač dôležité a ako ich vytvoriť?

29. 3. 2021

Ak si od tlačiarenského štúdia objednáte tlač vizitiek, letákov či iných grafických materiálov, môže vás prekvapiť požiadavka na doplnenie tzv. spadávky a orezových značiek. O čo presne sa jedná a ako tieto prvky do tlačovej predlohy vložiť?

Obsah:

  • Spadávka
  • Orezové značky
  • Ako do tlačovej predlohy vložiť orezové značky
  • Spadávka

    Slangovým označením "spadávka" sa rozumie farebný presah tlačovej predlohy, ktorý je na obrázku nižšie vymedzený priestorom medzi bodmi 1 a 2:

    2.jpg

    Zdroj: By Omegaosiris - Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=26384062

    Aká je funkcia spadávky? Ak by sa grafika vyššie vytlačila len k okraju bodu 1, môže sa stať, že po oreze zostane na jednom z krajov tenký biely pruh. Žiadna tlačiareň na svete totiž nedokáže potlačiť kompletne celú plochu papiera (a to ani tie s bezokrajovou tlačou) - a žiadna netlačí s presnosťou na stotiny milimetra.

    Z týchto dôvodov je potrebné ponechať na okraji grafiky presah (spadávku), ktorý sa následne oreže. Jej šírka sa pohybuje medzi 2 5 milimetre (štandardom sú 3 mm). Z dôvodov opísaných vyššie je spadávka dôležitá aj pri obojstrannej tlači. Používa sa len pri farebných okrajoch - biele okraje nepredstavujú pri tlači na biely papier problém.

    RA, SRA a ďalšie netradičné formáty
    Pri výrobe malej vizitky nie je s orezom okrajov problém, čo keď ale tlačíte farebný leták formátu A4? Jednoducho siahnite po liste typu RA4 alebo SRA4. Obidva formáty vychádzajú z klasickej "á štvorky", majú ale širšie okraje - práve preto, aby bol leták možné vytlačiť aj so spadávkou aj orezovými značkami.
    Detailné informácie si prečítajte v článku o formátoch papiera.

    Orezové značky

    Orezové značky ( "krížiky") vyznačujú líniu, kadiaľ je potrebné viesť rez, aby sme u výtlačku dosiahli požadovaný formát. Vkladajú sa typicky mimo spadávku tak, aby vo výslednom oreze nezostali.

    Rez sa vykonáva rezačkou papiera. Môže byť ručná, jej ovládanie ale vyžaduje veľkú dávku šikovnosti. Oproti automatickým rezačkám, ktoré sú v tlačiarenskej praxi rozšírenejšie, zaostáva aj čo sa týka presnosti a rýchlosti orezu.

    Praktické použitie oboch prvkov vidíte na obrázku nižšie. Orezové značky sú viditeľné v rohoch fotografie, spadávka je za žltými líniami (doplnené pre lepšiu ilustráciu):

    3.png

    Pri niektorých profesionálnych výtlačkoch sa navyše stretnete s tzv. pasovacími značkami (používajú sa pri ofsetovej tlači pre správne prekrytie jednotlivých farieb). Často sa používa aj farebná paleta. Slúži na kontrolu, či sa farby vytlačili vo správnom odtieni a sýtosti.

    Ako do tlačovej predlohy vložiť orezové značky

    V moderných grafických aplikáciách je nastavenie spadávky a vloženie orezových značiek relatívne jednoduché. Presnú šírku prekrytia okrajov vám oznámi tlačiarenské štúdio. Ak nie je uvedené inak, zasielajte tlačové dáta vo formáte PDF (neplatí pre tlač fotografií ) a v mierke 1: 1 .

    Pred tvorbou spadávky a orezových značiek si vždy najprv ujasnite rozmery grafickej predlohy. Dajte pozor na dostatočné rozlíšenie. Výsledný výtlačok nebude rovnako veľký, ako sa javí na monitore. Rozlíšenie obrazoviek sa pohybuje okolo 100 DPI, kvalitná tlač ale dosahuje hodnoty 600 DPI (pozri článok Čo znamená DPI rozlíšenie pri tlači).

    Tieto starosti za vás jednoducho vyrieši váš grafický softvér - stačí zadať rozmery výsledného výtlačku. Nezabudnite pripočítať niekoľko milimetrov (podľa zadania tlačiarne) na spadávku.

    Postup: orezové značky v Canva

    Online nástroj Canva je - na rozdiel od dvoch nasledujúcich nástrojov - v základnej verzii zadarmo. Rovnako Adobe Photoshop umožňuje pridanie orezových značiek počas exportu obrázku do PDF:

    Postup: orezové značky v Adobe InDesign

    Spadávku nastavíte pri vytvorení nového dokumentu, orezové značky počas exportu do PDF:

    Postup: orezové značky v Adobe Photoshop

    Orezové značky pridáte počas exportu obrázku do PDF:

    Podobné články

    4 minúty čítania

    Formáty papiera: prehľad rozmerov a vhodných tlačiarní

    O formáte A4 či „á päťke“ ste už určite počuli. Viete však, aký veľký a potrebný je papier A2 a na čo sa používa? Počuli ste už niekedy o papieroch typu C, RA či SRA? Ak nie, nezúfajte. V tomto článku sme pre vás totiž pripravili prehľad najpoužívanejších papierových formátov – a pridali sme aj tipy na tlačiarne, ktoré si s veľkoformátovou tlačou hravo poradia. Vďaka tomu tak už budete mať formáty papierov v malíčku.

    Celý článok »
    5 minút čítania

    Radíme, ako na domácu tlač fotografií

    Doba, kedy svet fotil na analógové fotoaparáty a na tvorbu fotiek tak musel využívať špecializované fotocentrá, sú už dávno preč. Dnešným svetom totiž hýbe digitálna fotografia, ktorú si možno jednoducho pozrieť na displeji fotoaparátu, tabletu, mobilu či napríklad počítača, ale hlavne si ju možno ľahko a rýchlo vytlačiť doma. Domáca tlač fotografií má však pár základných pravidiel, ktoré treba v prípade, že vám ide o kvalitu, rozhodne dodržať. Poďme sa teda spoločne pozrieť na to, ako doma tlačiť fotografie, aby to skutočne stálo za to.

    Celý článok »