Ako laminovať papier (a vybrať správnu laminovačku)
Potrebujete pravidelne laminovať vizitky, dôležité dokumenty či iné materiály a neviete, aký typ zariadenia zvoliť? Všetko podstatné sa dozviete v tomto článku - vrátane rozdielov medzi rôznymi typmi laminovacích fólií a porovnania jednotlivých druhov laminácie.
Na začiatok trochu teórie: lamináciou označujeme proces, počas ktorého sa papier natrvalo "zabalí" do priehľadnej fólie z plastu (typicky z polyesteru alebo polypropylénu). Táto fólia chráni papierový materiál pred popísaním, pokrčením, zvlhnutím a nečistotami. Zároveň mu dodáva pevnosť a bráni jeho roztrhnutiu.
Laminovať môžeme dvoma spôsobmi: buď pôsobením tepla, alebo za studena (tu ešte rozlišujeme tzv. mokrú a suchú variantu).
Tepelná (klasická) laminácia
Tento typ laminácie prebieha pri teplotách 90 až 120°C. Využíva sa pri ňom tepelný laminátor (slangovo označovaný ako " laminovačka "), v ktorom papier vo fólii prechádza skrz zahriate valce. Zvýšená teplota aktivuje špeciálnu lepiacu zmes vo fólii a obe jej strany sa zlepia.
Vďaka vysokému tlaku, ktorý valce vyvíjajú, zároveň nehrozí tvorba nevzhľadných vzduchových bublín pod fóliou (typicky k nim dochádza napr. pri zlom nalepení ochranného skla na displej telefónu).
Tepelná laminácia je vhodná pre prípady, keď potrebujete dosiahnuť profesionálny vzhľad zalaminovaného dokumentu alebo laminovať papier väčšieho formátu než A5.
Lacnejšie zariadenia laminujú pomalšie a sú preto vhodné do kancelárií, v ktorých plánujete laminovať najviac nižšie stovky dokumentov mesačne. Svoje miesto nájdu tieto prístroje ale aj v domácnostiach. Profesionálne zariadenia, ktoré využívajú copycentrá, úrady a špecializované prevádzky, zvládnu za mesiac bez problémov tisíce laminácií.
Pozor, štandardné laminovacie zariadenia si poradia s gramážou papiera len do hodnoty okolo 300 g/m2. Počítajte tiež s tým, že trvá niekoľko minút, než sa zahreje na prevádzkovú teplotu. Po akej laminovačke siahnuť?
- Pokiaľ chcete laminovať fotky vytlačené na papieri: Peach Home Office Photo Laminator A4 (PL707),
- ak chcete laminovať dokumenty do veľkosti A4: Peach Premium Laminator A4 (PL750),
- ak chcete laminovať dokumenty či plagáty do veľkosti A3: Peach Peach 4 in 1 Laminator & Cutter A3 (PBP420) (súčasťou zariadenia je tiež zastrihávač rohov a páková rezačka).
Samotné laminovanie je pomerne jednoduché: vložte dokument do špeciálnej fólie (dajte pozor na vycentrovanie papiera), tú zasuňte do vstupného otvoru zariadenia a spustite proces laminácie.
Tip: Bezprostredne po laminácii je fólia horúca - nedotýkajte sa jej a niekoľko minút počkajte, než vychladne. Vyhnete sa tým nielen popálenia, ale aj deformáciu zalaminovaného dokumentu.
Laminácia bez laminovačky - studený prístup
Popri termolaminace existuje tiež laminácia za studena, ktorá sa delí na mokrú a suchú variantu:
- pri mokrom laminovaní sa lepiaca zmes nanáša na fóliu vo špeciálnej tlakovej laminovačke; s jej pomocou sa potom fólia nalepí na papierový podklad,
- pri suchom laminovaní sa využíva fólia s lepidlom, ktorú stačí nalepiť na papier; najlepší výsledok dosiahnete s použitím valčeka - odstráni všetky vzduchové bubliny.
Suchá laminácia za studena sa hodí pre domáce použitie. Najväčší formát, u ktorého má zmysel, je A5 (napr. vizitky či malé certifikáty). Nad tento rozmer je ručná laminácia zbytočne prácna a výsledok má do profesionálneho vzhľadu rovnako ďaleko.
Akú laminovaciu fóliu vybrať?
Pri laminácii sa využíva:
- laminovacia kapsa (papier sa do nej vloží a zataví),
- fólie v rolke, často aj so šírkou cez 1 meter (po zatavení sa fólia odreže rezačkou).
Laminovacie kapsy sú štandardizované pre najbežnejšie formáty papiera. Na každej strane o niekoľko milimetrov širšie, aby sa dokument mohol vo fólii vodotesne uzavrieť. K dispozícii je:
Hrúbka fólie určuje výslednú tuhosť zalaminovaného papiera. Uvádza sa v mikrónoch (tisíc mikrometrov sa rovná jednému milimetra) a počíta sa pre jeden list fólie. Štandardné laminátory si poradia s hrúbkou okolo 2 × 125 mikrónov.
Výsledný vzhľad laminátu určuje tiež povrch fólie. Matná úprava je decentnejšia a viac sa hodí pre oficiálne dokumenty a vizitky. Do lesklej fólie môžete zataviť napr. jedálenské menu.
Súvisiace produkty
Podobné články
Formáty papiera: prehľad rozmerov a vhodných tlačiarní
O formáte A4 či „á päťke“ ste už určite počuli. Viete však, aký veľký a potrebný je papier A2 a na čo sa používa? Počuli ste už niekedy o papieroch typu C, RA či SRA? Ak nie, nezúfajte. V tomto článku sme pre vás totiž pripravili prehľad najpoužívanejších papierových formátov – a pridali sme aj tipy na tlačiarne, ktoré si s veľkoformátovou tlačou hravo poradia. Vďaka tomu tak už budete mať formáty papierov v malíčku.
Celý článok »Gramáž papiera: ako vybrať hrúbku papiera pre vizitky a ďalšie materiály
Ak zadávate tlač vizitiek či letákov, budú po vás v tlačiari oi. chcieť informácie o gramáži papiera, na ktorý budú tlačiť. V tomto článku vám prezradíme, čo presne gramáž je, v čom sa papiere rôznej hrúbky líšia a pre aké typy materiálov sú vhodné.
Celý článok »