Ako laminovať papier (a vybrať správnu laminovačku)

12. 7. 2021

Potrebujete pravidelne laminovať vizitky, dôležité dokumenty či iné materiály a neviete, aký typ zariadenia zvoliť? Všetko podstatné sa dozviete v tomto článku - vrátane rozdielov medzi rôznymi typmi laminovacích fólií a porovnania jednotlivých druhov laminácie.

Obsah:

  • Tepelná (klasická) laminácia
  • Laminácia bez laminovačky - studený prístup
  • Akú laminovaciu fóliu vybrať?
  • Na začiatok trochu teórie: lamináciou označujeme proces, počas ktorého sa papier natrvalo "zabalí" do priehľadnej fólie z plastu (typicky z polyesteru alebo polypropylénu). Táto fólia chráni papierový materiál pred popísaním, pokrčením, zvlhnutím a nečistotami. Zároveň mu dodáva pevnosť a bráni jeho roztrhnutiu.

    Laminovať môžeme dvoma spôsobmi: buď pôsobením tepla, alebo za studena (tu ešte rozlišujeme tzv. mokrú a suchú variantu).

    Tepelná (klasická) laminácia

    Tento typ laminácie prebieha pri teplotách 90 až 120°C. Využíva sa pri ňom tepelný laminátor (slangovo označovaný ako " laminovačka "), v ktorom papier vo fólii prechádza skrz zahriate valce. Zvýšená teplota aktivuje špeciálnu lepiacu zmes vo fólii a obe jej strany sa zlepia.

    Vďaka vysokému tlaku, ktorý valce vyvíjajú, zároveň nehrozí tvorba nevzhľadných vzduchových bublín pod fóliou (typicky k nim dochádza napr. pri zlom nalepení ochranného skla na displej telefónu).

    1205637_0a.jpeg

    Tepelná laminácia je vhodná pre prípady, keď potrebujete dosiahnuť profesionálny vzhľad zalaminovaného dokumentu alebo laminovať papier väčšieho formátu než A5.

    Lacnejšie zariadenia laminujú pomalšie a sú preto vhodné do kancelárií, v ktorých plánujete laminovať najviac nižšie stovky dokumentov mesačne. Svoje miesto nájdu tieto prístroje ale aj v domácnostiach. Profesionálne zariadenia, ktoré využívajú copycentrá, úrady a špecializované prevádzky, zvládnu za mesiac bez problémov tisíce laminácií.

    Pozor, štandardné laminovacie zariadenia si poradia s gramážou papiera len do hodnoty okolo 300 g/m2. Počítajte tiež s tým, že trvá niekoľko minút, než sa zahreje na prevádzkovú teplotu. Po akej laminovačke siahnuť?

    Samotné laminovanie je pomerne jednoduché: vložte dokument do špeciálnej fólie (dajte pozor na vycentrovanie papiera), zasuňte do vstupného otvoru zariadenia a spustite proces laminácie.

    Tip: Bezprostredne po laminácii je fólia horúca - nedotýkajte sa jej a niekoľko minút počkajte, než vychladne. Vyhnete sa tým nielen popálenia, ale aj deformáciu zalaminovaného dokumentu.

    Laminácia bez laminovačky - studený prístup

    Popri termolaminace existuje tiež laminácia za studena, ktorá sa delí na mokrú a suchú variantu:

    • pri mokrom laminovaní sa lepiaca zmes nanáša na fóliu vo špeciálnej tlakovej laminovačke; s jej pomocou sa potom fólia nalepí na papierový podklad,
    • pri suchom laminovaní sa využíva fólia s lepidlom, ktorú stačí nalepiť na papier; najlepší výsledok dosiahnete s použitím valčeka - odstráni všetky vzduchové bubliny.

    Suchá laminácia za studena sa hodí pre domáce použitie. Najväčší formát, u ktorého zmysel, je A5 (napr. vizitky či malé certifikáty). Nad tento rozmer je ručná laminácia zbytočne prácna a výsledok do profesionálneho vzhľadu rovnako ďaleko.

    1205613_0a.jpeg

     

    Akú laminovaciu fóliu vybrať?

    Pri laminácii sa využíva:

    • laminovacia kapsa (papier sa do nej vloží a zataví),
    • fólie v rolke, často aj so šírkou cez 1 meter (po zatavení sa fólia odreže rezačkou).

    Laminovacie kapsy štandardizované pre najbežnejšie formáty papiera. Na každej strane o niekoľko milimetrov širšie, aby sa dokument mohol vo fólii vodotesne uzavrieť. K dispozícii je:

    Hrúbka fólie určuje výslednú tuhosť zalaminovaného papiera. Uvádza sa v mikrónoch (tisíc mikrometrov sa rovná jednému milimetra) a počíta sa pre jeden list fólie. Štandardné laminátory si poradia s hrúbkou okolo 2 × 125 mikrónov.

    Výsledný vzhľad laminátu určuje tiež povrch fólie. Matná úprava je decentnejšia a viac sa hodí pre oficiálne dokumenty a vizitky. Do lesklej fólie môžete zataviť napr. jedálenské menu.

    Podobné články

    3 minúty čítania

    Gramáž papiera: ako vybrať hrúbku papiera pre vizitky a ďalšie materiály

    Ak zadávate tlač vizitiek či letákov, budú po vás v tlačiari oi. chcieť informácie o gramáži papiera, na ktorý budú tlačiť. V tomto článku vám prezradíme, čo presne gramáž je, v čom sa papiere rôznej hrúbky líšia a pre aké typy materiálov sú vhodné.

    Celý článok »
    4 minúty čítania

    Formáty papiera: prehľad rozmerov a vhodných tlačiarní

    O formáte A4 či „á päťke“ ste už určite počuli. Viete však, aký veľký a potrebný je papier A2 a na čo sa používa? Počuli ste už niekedy o papieroch typu C, RA či SRA? Ak nie, nezúfajte. V tomto článku sme pre vás totiž pripravili prehľad najpoužívanejších papierových formátov – a pridali sme aj tipy na tlačiarne, ktoré si s veľkoformátovou tlačou hravo poradia. Vďaka tomu tak už budete mať formáty papierov v malíčku.

    Celý článok »