Chytrý plánovač, ktorý si ľahko vytlačíte doma

30. 5. 2022

Už zase nestíhate deadline a navyše ste zabudli, aké ďalšie úlohy ste si naplánovali na tento týždeň? Nespoliehajte sa na to, že všetko udržíte v hlave. Plánovač na nich bude myslieť za vás.

Obsah:

  • Týždenný plánovač
  • Mesačný plánovač
  • To-Do listy
  • Tipy na ďalšie plánovače
  • Často vás niečo ruší a odbiehate od práce? Nahromadené povinnosti a neustále premýšľanie nad tým, či ste zase na niečo nezabudli, vás bude iba konštantne udržiavať v strese. Vneste do svojho života poriadok a do duše pokoj s chytrými plánovačmi, ktoré si zostavíte aj vytlačíte jednoducho sami doma. Plánovačov alebo zoznamov, ktoré vám pomôžu s organizáciou práce, učením, osobnými výzvami alebo novými návykmi je celý rad. Omrknite tie najžiadanejšie a zistite, ako s nimi pracovať.

    Týždenný plánovač

    Ak nepatríte k príliš tvorivým dušiam, siahnite po predpripravenom týždennom plánovači. Pokiaľ ale chcete mať plánovač, ktorý skutočne vyhovuje všetkým vašim potrebám, skúste si radšej navrhnúť svoj vlastný. Týždenný plánovač je ideálny pre ľahký začiatok a dobrý pocit z odvedenej práce!

    Týždenný plánovač samozrejme môžete mať aj v online forme. Papierový, vytlačený, skrátka fyzický plánovač môžete mať neustále na očiach. Zaveste si ho napríklad vedľa monitora. Stačí vám jediný pohľad, aby ste mali prehľad o tom, čo všetko vás ešte čaká a ktorým úlohám by ste mali dať prednosť.

    Než sa vrhnete do tvorby svojho týždenného plánovača, sadnite si a zamyslite sa nad tým, čo všetko chcete sledovať a aké vlastnosti by mal mať. Napríklad:

    • jasne rozdelené dni, ku ktorým si budete pripisovať konkrétne činnosti,
    • zoznam prioritných úloh,
    • vedľajšie povinnosti (napríklad vyprať bielizeň, ísť si zacvičiť, vziať si prášky/vitamíny a pod.).

    Začnite tým, že si navrhnete tabuľku so siedmymi stĺpmi. Napíšte si v nich jednotlivé dni, prípadne k nim pridajte aj dátum. Ideálne si ich tiež nalinkujte, aby sa vám do nich neskôr dobre písalo. Práve sem si totiž budete v priebehu týždňa dopisovať úlohy, nápady a povinnosti, ktoré vás budú čakať! Na stránke si nechajte miesto na ďalšie dve menšie tabuľky, ideálne farebne odlíšené, do ktorých si poznamenáte prioritné projekty alebo vlastné poznámky.

    Neviete, ako týždenný plánovač navrhnúť, alebo sa vám to úplne nedarí? Vyskúšajte niektorú zo šablón plánovača na Canva.com, kde tú najťažšiu prácu urobili za vás. Potom ho  len pošlite do svojej tlačiarne a je to!

    Tip: Nebojte sa farieb! Vyznačte si svoj plánovač rôznymi farbami a obrázkami, vďaka ktorým bude prehľadnejší a ľahšie sa vám s ním bude pracovať. Zásobte sa farebnými náplňami do tlačiarne tlačte si plánovače vo farbách, na ktoré práve máte náladu a chuť.

    Mesačný plánovač

    Ak je na vás týždeň príliš krátka doba a radi plánujete viac dopredu, bude pre vás vhodnejší mesačný plánovač. Vytvorte si šablónu, ktorá vám pomôže nalinkovať rovno celý mesiac! Nezabudnite ho doplniť o nielen pracovné, ale aj osobné ciele, víkendové výlety i večery s kamarátmi, aby ste si všetky svoje úlohy, nápady a dôležité záležitosti mohli rozplánovať tak, aby ste ich všetky pohodlne stihli. A v neposlednom rade samozrejme uspokojivo škrtajte všetko, čo ste už splnili! Plánovanie ale nie je všetko, preto si prečítajte našich 5 tipov, ako efektívne pracovať z domu.

    Zásady pri tvorení vášho mesačného plánovača:

    • Naplánujte si dostatok času na jednotlivé úlohy. Pokiaľ si na jeden deň naplánujete príliš veľa ťažkých úloh, pravdepodobne nesplníte ani jednu. Aj jedna menšia splnená vec je lepšia ako žiadna.
    • Vyhraďte si čas na hlbokú prácu. Či už študujete, alebo sa potrebujete sústrediť na prácu, vyhraďte si čas, pri ktorom vypnete telefón a nebudete sa sústrediť na nič iné.
    • Nezabudnite na čas pre seba. Odpočinok a pokoj sú potrebné! Neprepínajte sa a naplánujte si v mesačnom plánovači čas na relax. Vďaka nemu vám práca pôjde lepšie od ruky.

    Nedávajte si pevné termíny vedľa seba. Majte na každý deň v týždni niekoľko pevných deadlínov a potom dlho nič? Snažte sa v mesačnom plánovači vyhnúť podobným týždňom hrôzy a rozplánovať si pevné termíny ďalej od seba. Nech na nich máte dostatok času a nenecháte si ich v strese na poslednú chvíľu.

    Tip: Hľadáte mesačný online plánovač alebo inšpiráciu pre ten fyzický? Skúste Google kalendár. Konieckoncov, aj online Google mesačný kalendár si môžete vytlačiť na svojej tlačiarni do kancelárie.

    To-Do listy

    To-do listy sa najlepšie hodia na plánovanie na každý deň. Môžete ich samozrejme použiť na prehľad zoznamu úloh na týždeň či mesiac, je ale možné, že sa v nich postupom času stratíte. Pre dlhodobejšie plánovanie radšej využite týždenný alebo mesačný plánovač. Zoznam úloh alebo to-do list ale skvele funguje v prípade, že si ráno potrebujete zjednotiť myšlienky a zhrnúť si, čo všetko vás v ten deň čaká. Pokojne ho doplňte o motivačný citát, dôležitý telefón, ktorý potrebujete vybaviť alebo ďalšie povinnosti.

    Nestresujte sa, pokiaľ nestihnete odškrtnúť všetko, čo ste si vo svojom to-do listu naplánovali. Začnite od úloh, ktoré horia. Ak sa na nich zaseknete alebo budete musieť riešiť niečo na rýchlo, jednoducho si tie zvyšné presuňte na ďalšie to-do list. A pokiaľ stále tápete, prečítajte si 5 pravidiel úspešného time-managementu.

    Malý tip: Aj pri tomto liste pracujte s prioritami. Spíšte si svoje úlohy od najdôležitejších po tie menej dôležité, alebo si ich inak (napríklad farebne) označte, aby ste vedeli, čomu sa máte venovať ako prvému.

    istock-995353918.jpg

    Tipy na ďalšie plánovače

    Okrem plánovačov sú dnes populárne aj tzv. trackery. Teda tabuľky či rôzne škály, na ktoré si zapisujete, čo práve chcete sledovať. To môže byť napríklad:

    • nálada (napríklad si vytlačte základnú mesačnú či týždennú tabuľku s označenými dňami a podľa nálady ich vyfarbujte),
    • menštruačný cyklus,
    • rodinný či svadobný rozpočet (tipy na predpripravené templaty nájdete napríklad medzi šablónami Microsoft Office),
    • rozčítané knižky,
    • jedálniček,
    • plánovač na pravidelné cvičenie.

    Sledovať môžete skrátka čokoľvek. Stačí si vytlačiť tabuľku či zoznam a vydržať!

    PS: Pred tlačením nezabudnite doplniť papier do tlačiarne.

    Podobné články

    3 minúty čítania

    5 pravidiel pre váš time management

    Ak večne nestíhate, mali by ste si osvojiť základné princípy time managementu. Nedochvíľnosť sa dá ešte zniesť, pokiaľ ide o prácu, ktorá sa týka len vás. Horšie je to v prípade, keď nedokončenú úlohu odovzdávate za 5 minút dvanásť svojmu nadriadenému. Ktoré zásady vám so stíhaním termínov pomôžu?

    Celý článok »
    3 minúty čítania

    5 tipov, ako efektívne pracovať z domu v čase karantény

    Pandémia koronavírusu prinútila časť zamestnancov k práci z domu. Pre niektorých jedincov je home office (takmer) denným chlebom. Iní sa ocitli v situácii, ktorú poznali len z firemných (a nimi nevyužívaných) benefitov. Tento článok sme vytvorili pre ľudí, ktorí majú možnosť pracovať z domu, ale nevedia, ako zariadiť, aby aj v obývačke alebo spálni odviedli rovnaký pracovný výkon ako vo svojej kancelárii.

    Celý článok »