Ako si Montessori kartičky vyrobiť doma pomocou tlačiarne

6. 12. 2021

Vzdelávanie podľa princípov Montessori systému zažíva v posledných rokoch obrovský boom nielen v predškolskej výchove, ale aj doma. Nie všetci rodičia si ale nákladné kartičky môžu dovoliť. Našťastie ich možno vyrobiť doma - len s pomocou tlačiarne.

Obsah:

  • DIY Montessori - ako na domácu výrobu pomôcok?
  • Montessori výučba stavia na prirodzenom rozvoji dieťaťa v bezpečnom prostredí, bez nátlaku na uprednostňovanie určitých zručností alebo učenie sa rôznych faktov naspamäť. Pomáha tiež dieťaťu objavovať záujmy a oblasti, v ktorých vyniká - a ísť v nich viac do hĺbky.

    Úloha učiteľov a rodičov sa v Montessori poňatí preklápa z pozície autority do priateľskej roviny, kedy sú dieťaťu rovnocenným partnerom, ktorý ich pri objavovaní sveta sprevádza.

    S týmto konceptom výučby prišla začiatkom 20. storočia talianska pedagogička Maria Montessori, ktorá tiež definovala obdobie života, v akom by si dieťa malo postupne osvojiť rôzne zručnosti:

    • osvojenie materinského jazyka - od narodenia do 6 rokov,
    • záujem o malé objekty - od 18 mesiacov do 3 rokov,
    • prispôsobenie sa poriadku dňa - od 1 roku do 3 rokov,
    • ovládanie emócií - od narodenia do 4 rokov,
    • sociálne zručnosti - od 2,5 roka do 4 rokov.

    Štúdie preukázali, že Montessori výučba (v porovnaní s tou štandardnou) pomáha napr. rýchlejšiemu rozvoju matematických schopností a schopnosti čítať a písaťje prospešná aj pre začlenenie dieťaťa do kolektívu. Posilňuje tiež schopnosť riešiť konflikty a krízové ​​situácie.

    istock-1224376767.jpg

    DIY Montessori - ako na domácu výrobu pomôcok?

    Ako z predchádzajúcich riadkov vyplýva, dôležitou súčasťou Montessori konceptu sú pomôcky, ktoré podporujú interaktivitu v detskom kolektíve aj s dospelými „mentormi“. Jednou z najznámejších sú tzv. trojzložkové karty.

    Ich účelom je pomôcť s rozvojom jazykových zručností, a to od chápania prvých slov (batoľatá a deti do 3 rokov) cez výučbu čítania a písania (3 6 rokov) po rozširovanie slovnej zásoby (od 6 do 12 rokov). Karty pozostávajú vždy z troch sád:

    • fotografie (či verné ilustrácie) určitých predmetov, zvierat či napr. javov a situácií (časť A nižšie),
    • názvy vyššie zobrazených vecí (časť B),
    • fotky (resp. ilustrácie) aj s názvami (časť C).

    Na internete nájdete množstvo zdrojov, odkiaľ tieto trojzložkové Montessori kartičky stiahnuť. Dobrým zdrojom je napr. web montessorikids.sk, mudramama.sk (stačí kliknuť na kategóriu, ktorá vás zaujíma a na obrázok na ľavej strane, potom sa dostanete do .pdf, ktoré si môžete vytlačiť ) alebo montemama.sk. Typické sú karty k dispozícii v tomto formáte :

    snímka-obrazovky-2021-11-30-o-13.28.12.png

    Karty vytlačte v dvoch kópiách. Pri prvej kópii sa po ich vystrihnutí fotografie (A) odstrihne od názvu (B), pri druhej kópii sa ponechá vcelku (C).

    Pri tlači odporúčame využiť atramentovú tlačiareň. lepšie farebné prechody a snímky na kartičkách tak budú pôsobiť reálnejšie. Bez problémov si ale vystačíte ajlaserovým zariadením. Dbajte na to, nech tlačíte vo vysokom rozlíšení - aspoň 600 DPI (ak vás zaujímajú detaily, prečítajte si článok čo je DPI).

    Tip: Ak chcete pri tlači ušetriť za farby, zvoľte kompatibilné náplne. Ich tlačová kvalita je rovnaká ako pri originálnych toneroch a cartridgoch, oproti nim sú až 4-krát lacnejšie - a ich súčasťou je aj doživotná záruka. Bližšie informácie o rozdielnych tlačových nákladoch rôznych druhov tonerov nájdete tu.

    Tlačte na papier s gramážou okolo 160 g/cm2 (hrúbkou zodpovedá klasickej štvrťke) amatným povrchom. S kartami sa bude lepšie pracovať a budú aj odolnejšie. Pre všetky prípady ich nezabudnite zalaminovať. Nie je to nič ťažké, potrebujete:

    • laminovaciu fóliu (resp. vrecko) s veľkosťou karty,
    • tepelný laminátor,
    • rezačku, resp. nožnice.

    Vyberte matnú fóliu s hrúbkou 125 mikrónov (mic). Vložte vytlačené karty do vrecka a podľa návodu ich zalaminujte - za minútu zvládnete zalaminovať aj niekoľko Montessori kartičiek. Prebytočnú fóliu odrežte, resp. odstrihnite a kartu vložte do laminátora ešte raz, aby k sebe odstrihnuté okraje naozaj priľnuli.

    Nezabudnite si tiež prečítať článok ako laminovať papier a vybrať správnu laminovačku.

    Podobné články

    3 minúty čítania

    Gramáž papiera: ako vybrať hrúbku papiera pre vizitky a ďalšie materiály

    Ak zadávate tlač vizitiek či letákov, budú po vás v tlačiari oi. chcieť informácie o gramáži papiera, na ktorý budú tlačiť. V tomto článku vám prezradíme, čo presne gramáž je, v čom sa papiere rôznej hrúbky líšia a pre aké typy materiálov sú vhodné.

    Celý článok »
    uvod 4 minúty čítania

    Čo znamená DPI rozlíšenie pri tlači a ako podľa neho vybrať vhodnú tlačiareň?

    Väčšina nakupujúcich sa pri výbere domácej či kancelárskej tlačiarne rozhoduje predovšetkým podľa ceny, menšina potom pozerá na rýchlosť tlačenia a spotrebu farby. Skoro nikto ale neberie ohľad na hodnotu DPI. Tá pritom určuje, ako kvalitná výsledná tlač bude. Prečítajte si, čo presne DPI znamená a ako sa podľa DPI pri výbere tlačiarne riadiť.

    Celý článok »