Porovnanie lacných a drahých tlačiarní - ktorá sa oplatí?

1. 11. 2021

Cena je často jednou z prvých vecí, ktorá nás pri kupovaní tlačiarne zaujíma. Až potom premýšľame o ďalších faktoroch, ako sú prevádzkové náklady tlačového zariadenia alebo jeho prídavné funkcie. V tomto článku vám na praktických príkladoch ukážeme, prečo by ste mali premýšľať najprv nad funkciami - a až potom nad obstarávacou cenou.

Obsah:

  • Ujasnite si, ako často a v akej kvalite chcete tlačiť
  • Z predchádzajúceho odseku vyplýva, že pohľad "lacné vs. drahé tlačiarne " je scestný. Priemerná životnosť tlačiarne je 3 5 rokov - a zariadenie, ktoré vyzerá na prvý pohľad nákladne, vám môže dlhodobo ušetriť nemalé čiastky.

    Ak si vyberáte tlačiareň do domácnosti, premýšľajte o tom, na koľko sa v najbližších rokoch môže váš objem tlače navýšiť - najmä ak pracujete na home office. Ste si istí, že pre vás existujúca tlačová rýchlosť bude dostačujúca aj pri strojnásobení počtu klientov? Viete určite, že nebudete napr. pre elektronickú archiváciu papierových dokumentov potrebovať výkonný skener?

    Poďme sa pozrieť, ako postupovať a aké finančné dôsledky môže mať zlé rozhodnutie.

    Ujasnite si, ako často a v akej kvalite chcete tlačiť

    Objem tlače a kvalita tlačových výstupov z veľkej časti rozhodujú o tom, akú tlačovú technológiu zvoliť:

    • ak chcete tlačiť veľké množstvo pracovných dokumentov či obrázkov v nižšej kvalite, siahnite po laserovej tlačiarni,
    • ak je vaším cieľom tlačiť obrázky či fotky vo vysokej kvalite alebo malé množstvo dokumentov vyberte atramentovú tlačiareň.

    Tip: Bližšie informácie o výhodách a nevýhodách oboch typov tlačových zariadení nájdete v článku o porovnaní laserových a atramentových tlačiarní.

    Dôvod tohto rozdelenia je jednoduchý: atramentové zariadenia tlačia oveľa kvalitnejšie prechody medzi jednotlivými farbami ako laserové tlačiarne, náklady na vytlačenie jednej stránky sú u nich ale až niekoľkokrát vyššie. Ich obstarávacia cena je však nižšia, pre tlač obyčajných dokumentov sa preto oplatí len do tlače vyšších desiatok nižších stoviek strán mesačne.

    Dobre to znázorňuje nasledujúca tabuľka porovnávajúca náklady na tlač čiernobielych dokumentov pri lacných atramentových a laserových tlačiarňach:

    atramentová tlač

    laserová tlač

    tlačiareň

    HP All-in-One Deskjet Ink Advantage 5075

    HP LaserJet Pro M102a

    orientačná cena tlačiarne

    75

    100

    použitá originálna náplň

    HP 652 (F6V25AE) - cartridge, black (černá)

    HP 17A (CF217A) - toner, black (černý)

    cena tlače 1 strany (pri 5% pokrytí, bez nákladov na obstaranie tlačiarne)

    0,04

    0,02

    Celkové náklady na tlač jednej strany (teda výdavky na obstaranie tlačiarne s náplňou) sa pri rôznom mesačnom vyťažení dosť líšia. Pri priemernej životnosti tlačiarne 3 roky spomínaná atramentová tlačiareň prestáva byť ekonomicky výhodná pri tlači 50 a viac strán mesačne:

    mesačné vyťaženie tlače

    náklady na atramentovú tlač (1 strana - náklady na náplň a obstaranie tlačiarne)

    náklady na laserovú tlač (1 strana - náklady na náplň a obstaranie tlačiarne)

    25 strán

    0,14

    0,16

    50 strán

    0,10

    0,10

    100 strán

    0,07

    0,07

    200 strán

    0,06

    0,05

    400 strán

    0,05

    0,04

    800 strán

    0,05

    0,04

    Jednoducho povedané: ak budete na atramentovom zariadení HP All-in-One Deskjet Ink Advantage 5075 tlačiť po dobu 3 rokov mesačne 800 strán, zaplatíte za tlač o 7 564 Sk viac, než keby ste využívali laserovú tlačiareň HP LaserJet Pro M102.

    Chcete nižšie tlačové náklady? Siahnite po kompatibilných náplniach

    Kompatibilné (tiež alternatívne) náplne sú tonery a cartridge, ktoré nepochádzajú od originálnych výrobcov tlačiarní, ale pod vlastnou značkou ich produkujú nezávislí výrobcovia.

    Kvalita kompatibilných tonerov a cartridgí je totožná ako pri originálnych náplniach, vďaka radu faktorov sú ale niekoľkonásobne lacnejšie (pozri článok o až 80 % úspore s alternatívnymi tonermi).

    Ako sa použitie alternatívnych náplní premietne do celkových tlačových nákladov pri použití laserovej a atramentovej tlačiarne?

    tlačiareň + skener

    multifunkčná tlačiareň so skenerom

    tlačiareň

    Brother HL-L8360CDW

    Brother DCP-L8410CDW

    orientačná cena tlačiarne

    470

    439

    typ tlače

    farebný laser

    farebný laser

    rozlíšenie tlače

    2 400 DPI

    2 400 DPI

    rýchlosť čiernobielej tlače

    31 str./min

    31 str./min

    skener

    Canon LiDE 300

    -

    orientačná cena skenera

    90

    -

    rozlíšenie skenera

    2 400 DPI

    2 400 DPI

    celková cena

    560 €

    439 €

    Nezanedbateľná nie je ani spotreba elektrickej energie, ktoré je pri samostatných zariadeniach vyššia ako pri tých multifunkčných. V konečnom dôsledku môžete za prevádzku zariadenia počas rokov zaplatiť o stovky eur navyše. Multifunkčné zariadenie navyše zaberá menšiu plochu ako samostatné zariadenia (pozri článok výhody a nevýhody multifunkčných tlačiarní).

    Podobné články

    4 minúty čítania

    5% pokrytie stránky pri tlači alebo ako dlho vám vydrží toner či cartridge?

    Stalo sa vám niekedy, že váš nový toner či cartridge došiel skôr, než ste zvládli vytlačiť polovicu množstva stránok, ktoré vám výrobca náplne sľuboval pri nákupe? Stavíme sa, že určite áno. Ak ste však na danú situáciu reagovali obvinením výrobcu náplne z klamstva, veľmi pravdepodobne ste tak urobili neprávom. To preto, že udávané množstvo výtlačkov daným tonerom či cartridge platí pri 5% pokrytí stránky pri tlači. A práve to je dôvod. Tušíte totiž, ako vlastne stránka pokrytá tlačou z piatich percent vyzerá? Pokiaľ nie, v nasledujúcich riadkoch vám urobíme jasno v celej problematike.

    Celý článok »
    2 minúty čítania