Vianočné tvorenie s deťmi: DIY ozdoby, ktoré zvládne celá rodina

29. 11. 2021

Vianoce sú príležitosťou tráviť viac času s rodinou. Ponorte sa do vianočnej nálady už počas adventu a vytvorte si originálnu vianočnú výzdobu, s ktorou vám pomôžu aj deti. Vás aj vaše ratolesti okrem jedinečne vyzdobeného domu zabaví aj tvorenie vianočných dekorácií. Prečítajte si naše návody na tvorenie nielen z papiera a vyskúšajte ich ešte tento rok.

Obsah:

  • Snehové vločky z papiera
  • Adventný veniec
  • DIY vianočné ozdoby
  • Snehové vločky z papiera

    Výroba papierových ozdôb je zábava pre celú rodinu, ktorá vás naladí na príjemnú vianočnú atmosféru. Začnite vločkami z papiera, ktorými môžete ozdobiť vianočný stromček, okenné tabule, chladničku aj akýkoľvek ďalší nábytok v dome. Na výrobu vianočných vločiek nepotrebujete nič špeciálne. Stačí vám ceruzka, nožnice a kancelársky papier, použiť môžete aj baliaci alebo farebný papier. Alebo ten biely pomaľujte vodovými farbami či pastelkami, nech je u vás veselo! Potom postupujte nasledovne:

    1. Papier s formátom A4 preložte na polovicu.
    2. Potom vezmite spodný (prehnutý) roh a prehnite ho do stredu papiera. To isté urobte s druhým rohom. Prehnuté rohy by mali vytvoriť trojuholník a pred sebou budete mať papier, ktorý bude pomaly pripomínať večerníčkovu čiapku.
    3. Prehnutý roh opäť prehnite na polovicu. Potom papier otočte a to isté urobte aj s druhým rohom.
    4. Chyťte preložený ihlan za špičku (stred papiera) a spodnú časť zastrihnite do oblúka.
    5. Teraz v ruke držíte základ vločky. Pusťte sa do strihania! Čím väčšie detaily na vločke chcete, tým sa snažte o jemnejší a precíznejší strih. Začnite od jednoduchších vzorov a postupne viac experimentujte.

    Rozložte svoju vločku! Pokiaľ ju budete chcieť zavesiť, nožnicami alebo kružítkom do nej urobte dierku, cez ktorú potom pretiahnete povrázok.

    istock-1186187421.jpg

    Adventný veniec

    Vyrobte si tento rok s deťmi svoj vlastný adventný veniec alebo ozdobný veniec na dvere! Urobte si miesto napríklad na jedálenskom stole, pripravte si všetky materiály a pustite sa do diela. Na výrobu adventného venca budete potrebovať:

    • korpus na veniec,
    • čečinu,
    • nožnice,
    • tavnú pištoľ (alebo veľmi dobré lepidlo, pravdepodobne ale nebude tak efektívna),
    • štyri sviečky a bodce,
    • drobné dekorácie (napríklad šišky, usušené plátky ovocia, stuhy, drobné vianočné gule a pod.).

    Tohto zoznamu sa rozhodne nemusíte držať do bodky. Naopak, upravte si ho úplne podľa svojich predstáv! Čečinu nahraďte napríklad vianočnou girlandou, povrázkami, stužkami či kusmi látky, ku ktorým zvolíte adekvátne dekorácie podľa svojho gusta. A ako na to?

      1. Začnite tým, že si nastriháte vetvičky. Jednu po druhej ich lepte na korpus venca tavnou pištoľou.
      2. Keď budete mať korpus zakrytý, vyberte si miesta, na ktoré umiestnite sviečky, a zapichnite na ne pripravené bodce (sviečky na veniec umiestnite na koniec).
      3. Vrhnite sa na dekorácie! Použite korenie, ktoré vám zostalo po varení (škorica, badián), alebo drobnosti, ktoré nájdete na záhrade či pri prechádzke lesom (gaštany, orechové škrupiny, vetvičky lístia). Čokoľvek, čo vám cvrnkne do nosa. Nechajte deti vybrať, čo kam na veniec umiestnite, a podľa ich inštrukcií ich lepte na veniec.
      4. Nakoniec prídu na rad sviečky, ktoré umiestnite na pripravené bodce.
      5. Máte hotovo!
    istock-1021586122.jpg

    DIY vianočné ozdoby

    Na výrobu diy vianočných ozdôb sa vám bude hodiť tvrdý papier. Ideálne je kartón, použiť môžete aj staré krabice, tvrdšie papierové tašky, ale aj drevo a ďalšie materiály, ktoré nájdete doma.

    1. Nakreslite si obrys požadovaného tvaru na kartón. Hviezdičku alebo stromček zvládnete načrtnúť pomocou pravítka. Prácu so zložitejšími tvarmi si môžete uľahčiť tým, že si ich vytlačíte na svojej tlačiarni, následne vystrihnete a na kartón obkreslíte ceruzkou.
    2. Vystrihnite svoju ozdobu z kartónu podľa predkresleného obrysu (mladším deťom s týmto krokom pravdepodobne budete musieť pomôcť).
    3. Vezmite si k ruke pastelky, voskovky , fixky, temperové alebo akékoľvek iné farby a písacie potreby, s ktorými sa vám dobre pracuje. Vyfarbite a pokreslite svoje ozdoby, ako sa vám zapáči!
    4. Ak túžite po niečom navyše, polepte svoju ozdobu trblietkami, kamienkami alebo kúskami ihličia.
    5. Nakoniec do kartónu nezabudnite urobiť dierku, ktorou pretiahnete povrázok.
    6. Hotovými vianočnými ozdobami skrášlite svoj vianočný stromček, alebo si ich zaveste napríklad do okien ako girlandy.

    Tip: Nemusíte sa obmedziť na 2D ozdoby. Jednotlivé časti kartónu zlepte k sebe napríklad do tvaru domčeka alebo vianočného darčeka.

    istock-1182399795.jpg

     

    Podobné články

    2 minúty čítania

    DIY vianočné darčeky s tlačiarňou - ako vytvoriť poukaz, samolepky a ďalšie

    Vianoce sú za rohom a radi by ste svojich najbližších obdarovali niečím trochu originálnym? Alebo vám už na nákup darčekov jednoducho nezostáva čas? Žiadny strach, s našimi tipmi vykúzlite skvelú nádielku aj s obyčajnou domácou tlačiarňou!

    Celý článok »
    4 minúty čítania

    Formáty papiera: prehľad rozmerov a vhodných tlačiarní

    O formáte A4 či „á päťke“ ste už určite počuli. Viete však, aký veľký a potrebný je papier A2 a na čo sa používa? Počuli ste už niekedy o papieroch typu C, RA či SRA? Ak nie, nezúfajte. V tomto článku sme pre vás totiž pripravili prehľad najpoužívanejších papierových formátov – a pridali sme aj tipy na tlačiarne, ktoré si s veľkoformátovou tlačou hravo poradia. Vďaka tomu tak už budete mať formáty papierov v malíčku.

    Celý článok »