Ako na potlač plátených tašiek a ďalšieho textilu

27. 6. 2022

Tie najlepšie darčeky a najobľúbenejšie kúsky oblečenia bývajú tie, ku ktorým máme osobný vzťah. Obyčajnú plátennú tašku premeníte na klenot počas chvíľky! Prečítajte si, ako tlačiť na textil či látku, aby sa váš výtvor podaril.

Obsah:

  • Dokonalý dizajn pomocou nažehľovacej fólie či papiera
  • Tlač na látku, aj keď nemáte nažehľovací papier
  • Vtipný nápis, obľúbený citát, fotka z dovolenky alebo meme, ktoré vystihuje vašu partiu. Tlač na látku zvládnete sami doma počas chvíľky a môžete si byť istí, že nikoho iného s rovnakým motívom v meste nestretnete. Plátené tašky s potlačou budú zábavným ozvláštnením vášho outfitu, potlačené tričká zas dajú ostatným jasne vedieť, že patríte k sebe. Deťom môžete vytvoriť tričká s ich obľúbenými postavičkami, alebo si prichystajte originálne darčeky na rozlúčku so slobodou! Takže, ako na to?

    Dokonalý dizajn pomocou nažehľovacej fólie či papiera

    Potlač látkovej tašky je jednoduchá. Zvládnete ho sami doma a ak sa chcete postarať o zábavu pre celú rodinu, prizvite k tlači na látkovú tašku alebo tričko aj svoje deti. Ťažšie veci ako žehlenie budete musieť zaobstarať vy, aby sa deti náhodou nespálili, pri vystrihovaní alebo vymýšľaní motívu sa ale môžete vyšantiť spoločne.

    Čo budete potrebovať:

    • textil, ktorý chcete potlačiť (plátenú tašku, tričko),
    • prenosový (alebo tiež „nažehľovací“) papier či fóliu,
    • tlačiareň,
    • žehličku (tú obyčajnú, ktorou si žehlíte košele),
    • nožnice.

    Ako prvý si pripravte design, ktorý budete tlačiť. Pokiaľ chcete byť skutočne originálny namaľujte svoj vlastný dizajn alebo vytvorte zábavnú koláž v grafickom editore (napríklad Photoshop, Canva, Photopea a pod.). Predovšetkým v prípade, že plánujete použiť obrázky alebo fotografie, si dajte záležať na tom, aby boli vo vysokom rozlíšení. Inak riskujete rozmazaný obrázok, ktorý ozdobou vášho trička rozhodne nebude. Z rovnakého dôvodu nepoužívajte malé obrázky, ktoré pred tlačou roztiahnete. Ich kvalita by bola veľmi nízka. Obrázok vytlačte zrkadlovo. To nie je nič zložité. Skrátka ho vo svojom fotoeditore pred poslaním do tlačiarne zrkadlovo otočte.

    Pozor: Nažehľovacie papiere sa predávajú ako na použitie v atramentovej, tak aj v laserovej tlačiarni. Je dôležité, aby ste vybrali ten správny podľa toho, ktorú tlačiareň máte doma.

    Akonáhle máte svoje dielo vytlačené na nažehľovacom papieri, vezmite do ruky nožnice a vystrihnite ho do požadovaného tvaru. Pokiaľ chcete svoju plátennú tašku potlačiť napríklad radom kvetín, potlačte nimi celý papier a jeden kvet po druhom z neho vystrihnite. Rozložte si textil na rovný povrch a obrázok (alebo obrázky) naň rozložte tak, ako si predstavujete.

    Tip: Pred rozložením obrázkov vsuňte do vnútra kartón či pevnú dosku, ktorou vypodložíte vrchnú vrstvu. To aby ste mali istotu, že sa obrázok vytlačí skutočne na rovný povrch, prípadne že sa nepretlačí aj na zadnú stranu.

    istock-847011860.jpg

    A teraz sa konečne dostávame k samotnej tlači na plátennú tašku (alebo akýkoľvek iný textil, ktorý máte po ruke). Vytlačený obrázok položte na látku potlačou dole. Potom vezmite do ruky žehličku. Dajte si pozor na to, aby bola dostatočne rozohriata, než s ňou pritlačený obrázok prežehlíte. Po zažehlení počkajte, než papier vychladne, inak by ste ho mohli zlúpnuť aj s obrázkom. Po vychladnutí papier či fóliu opatrne zlúpnite a pokochajte sa svojim výtvorom!

    Pokiaľ si chcete byť istí, že obrázok na textile skutočne vydrží, dajte cez neho papier na pečenie a zľahka ho ešte raz prežehlite. Potom papier opäť zložte a nechajte dielo vychladnúť. Keď budete tašku či tričko prať, perte ho vždy naruby, maximálne na 40 stupňov. Potlačený textil neperte minimálne 24 hodín.

    Tip: Pred tlačou na tašku si vždy prečítajte inštrukcie konkrétnej prenosovej fólie/papiera. Vaša tlač pravdepodobne bude menej držať na textile s menším podielom bavlny. Najlepšie výsledky dosiahnete s textilom z prírodných materiálov, ideálne je biele tričko so 100% podielom bavlny.

    istock-847011988.jpg

    Tlač na látku, aj keď nemáte nažehľovací papier

    Podobnou metódou zvládnete skutočnú, punkovejšiu DIY tlač na plátennú tašku aj bez prenosového (nažehľovacieho) papiera. Tentokrát si vezmite k ruke obyčajný papier, nožnice, plastovú (potravinovú) fóliu a papier na pečenie.

    Ako na to:

    • Vytlačte si svoj motív na tlačiarni. Stačí vám obyčajný papier a na rozdiel od metódy tlače na transferový papier, tu obrázok vytlačte tak, ako je. Žiadne otáčanie!
    • Vystrihnite obrázok (najlepšie v tvare obdĺžnika/štvorca, bude sa vám s ním lepšie pracovať).
    • Obaľte obrázok fóliou z oboch strán. Dajte si záležať na tom, aby všetky okraje boli skutočne dobre pokryté.
    • Vyberte si miesto na plátennej taške či tričku, kam chcete obrázok potlačiť.
    • Zakryte obrázok papierom na pečenie a zažehlite žehličkou. V žiadnom prípade tričko pri zažehľovaní nenaparujte ani nekropte.
    • Akonáhle je obrázok dobre zažehlený, zložte papier na pečenie a nechajte textil vychladnúť.
    • Hotovo!

    Pozor: Touto metódou pravdepodobne nedosiahnete takú kvalitu ako s prenosovým papierom. Obrázok sa z textilu začne skôr odlupovať a vydrží menej prania.

    Podobné články

    2 minúty čítania

    Ako potlačiť tričko doma - aj s obyčajnou tlačiarňou

    Domáca potlač trička nie je nič zložité - vystačíte si s obyčajnou atramentovou tlačiarňou, bavlneným odevom, nožnicami, nažehľovacím papierom a žehličkou. Poďme sa pozrieť, ako postupovať a kde jednotlivé pomôcky zohnať.

    Celý článok »