Ako potlačiť tričko doma - aj s obyčajnou tlačiarňou

7. 3. 2022

Domáca potlač trička nie je nič zložité - vystačíte si s obyčajnou atramentovou tlačiarňou, bavlneným odevom, nožnicami, nažehľovacím papierom a žehličkou. Poďme sa pozrieť, ako postupovať a kde jednotlivé pomôcky zohnať.

Obsah:

  • Voľba motívu a jeho tlač
  • Nažehlenie potlače na textil
  • Ako sa starať o tričko s potlačou?
  • Potlač trička vlastnými silami je skvelý spôsob, ako stráviť zábavné popoludnie s deťmi, vytvoriť originálny darček - a ešte ušetriť peniaze a čas. Potlačenie textilu (môžete využiť aj mikinu či iné odevy) v profesionálnom štúdiu vás vyjde aj na niekoľko desiatok eur a len málokedy máte výsledok ešte v ten istý deň. Tvorba potlače navyše nie je nijako zložitá.

    Čo môžete vytvoriť?

    • detské tričko s obľúbeným rozprávkovým motívom alebo so zvieratkami,
    • tričko s humorným nápisom na rozlúčku alebo inú akciu,
    • tričko s fotografiou ako originálny darček pre vašich najbližších.

    Voľba motívu a jeho tlač

    Pokiaľ s domácou potlačou trička ešte len začínate, použite fotografiu alebo motív s jednoduchými okrajmi. Predlohu je totiž potrebné po vytlačení starostlivo vystrihnúť (viď ďalej).

    Obrázok stiahnite z internetu, jednoduché motívy či nápisy ale vytvoríte aj vlastnými silami. Ideálne je využiť napríklad Canva. Dajte si záležať, aby predloha bola v dostatočne vysokom rozlíšení a pred tlačou ju nezabudnite v grafickom editore (stačí Maľovanie) zrkadlovo obrátiť - pokiaľ tak neurobíte, prenesiete motív v zrkadlovom obrátení na textil.

    Motív vytlačte na nažehľovací/zažehľovací papier - anglicky transfer paper - s pomocou atramentovej tlačiarne (farby z laserového zariadenia bohužiaľ nie je možné použiť). K dispozícii sú dva druhy nažehľovacích papierov: pre svetlý textil a pre tmavý textil. Nesnažte sa ich použiť obrátene, výsledná potlač nebude vyzerať dobre.

    Na nažehľovacie papiere je možné spravidla tlačiť len z prednej jednej strany. Zadné poznáte podľa vzoru, typicky mriežky, ktoré slúžia na zažehlenie.

    Ak používate obyčajnú atramentovú tlačiareň, vykonajte najprv skúšobnú tlač na obyčajný kancelársky papier. Tlačové zariadenia totiž využívajú tzv. CMYK mód, ktorý jednotlivé odtiene vytvárajú zmiešaním azúrovej, purpurovej a žltej farby. Veľmi svetlé odtiene ružovej, zelenej a oranžovej vytvoriť ale nedokáže, takže ich vytlačí tmavšie (detailnejšie informácie nájdete v článku o RGB a CMYK farebnom móde).

    Pokiaľ sa vo vašom motíve podobnej krikľavo svetlej farby vyskytujú, použite tzv. hexachrómovú tlačiareň, ktorá disponuje šesticou atramentových náplní. Dokáže tak vytlačiť prakticky všetky mysliteľné odtiene.

    Tip: Chcete zraziť náklady na potlač na minimum? Využite alternatívne atramentové náplne, ktoré sú oproti tým od originálnych výrobcov 4-krát lacnejšie. Kvalita oboch typov cartridgí je pritom prakticky totožná (viď porovnanie originálnych a neoriginálnych náplní).

    Vytlačený obrázok starostlivo vystrihnite - na textil sa totiž prenáša aj biela, podkladová vrstva.

    Nažehlenie potlače na textil

    Na nanesenie potlače sú najvhodnejšie tričká a ďalšie odevy zo 100 % bavlny. Nové tričko z obchodu najprv vyperte a vyžehlite. Zbavíte ho zvyškov látok z výroby a zaistíte, že sa nažehlený motív po prvom vypraní nezcvrkne.

    Priložte vystrihnutý motív lícom (potlačenou stranou) dole a jednu minútu ho žehlite. Nepoužívajte funkciu naparovania, obrázok aj odev by ste poškodili. Niektoré nažehľovacie papiere majú termocitlivú zadnú vrstvu - dostatočné „zažehlenie“ indikujú zmenou farby.

    Nechajte papier asi 5 minút vychladnúť a pomaly, smerom od roha, ho zlúpnite. Úspešnú potlač spoznáte podľa toho, že sa všetka farba prenesie na textil.

    istock-845387726.jpg

    Ako sa starať o tričko s potlačou?

    Potlačené tričko perte s teplotou do 40 °C a obrátené naruby, aby sa motív nepoškodil. Z rovnakého dôvodu nepridávajte k textilu s potlačou džínsy ani iné „ťažké“ oblečenie. Použite obyčajný prací prášok, naopak sa vyhnite aviváži a používaniu sušičky.

    Pri žehlení ponechajte tričko naruby a ideálne žehlite cez pergamenový papier. Priamym stykom so žehličkou potlač poškodíte.

    Podobné články

    4 minúty čítania

    Originálny vs. kompatibilný toner alebo nájdi 5 rozdielov

    Tú otázku si položil snáď každý z nás. Čo je lepšie: drahý originál, alebo lacná kópia? Kvalitné oblečenie, špičková elektronika, luxusné hodinky a šperky ... to všetko je žeravý tovar, po ktorom túžia mnohí z nás. Žiaden div, že sa nájdu „superpátrači“, ktorí sa rozhodnú na popularite obľúbených značiek parazitovať a chcú si trochu privyrobiť. Začnú vyrábať lacnejšie napodobeniny týchto výrobkov, ktoré sa majú pôvodnému vzoru aspoň trochu priblížiť. Alebo ho dokonca prevýšiť. Poznáte to: Čím viac pruhov, tým viac Adidas. A aké sú vlastne rozdiely medzi originálnymi a kompatibilnými tonermi? Práve o tom je náš článok.

    Celý článok »
    3 minúty čítania

    RGB vs. CMYK: ako dosiahnuť pri tlači najlepšie výsledky?

    Predstavte si, že tlačíte dôležitú prezentáciu na poradu. Zdanlivo nič zložitého - stačí zadať tlač. Lenže potom si všimnete, že farby na vytlačených materiáloch úplne nesedis. V porovnaní so zdrojovým súborom nie sú tak jasné a treba žiarivo zelenú z predlohy nahradiť tmavším odtieňom. Akú úlohu v tom hrajú farebné modely RGB a CMYK a predovšetkým - ako dosiahnuť rovnaké farby ako na obrazovke?

    Celý článok »