Ako funguje tlač na drevo, látku, sklo a ďalšie materiály

10. 1. 2022

S tričkom, hrnčekom či sklenenou plaketou so zákazkovou potlačou ste sa už asi stretli. Ale vedeli ste, na akom princípe tlač na tieto netradičné materiály funguje? V článku vám prezradíme, aké technológie sa na potlač keramiky či textilu vlastne využívajú - a poradíme, ako doma v niekoľkých jednoduchých krokoch preniesť na drevo fotografiu či obrázok.

Obsah:

  • Tlač na drevo
  • Tlač na látku
  • Tlač na keramiku a sklo
  • Tlač na drevo

    Drevo sme využívali dávno predtým, než sa stal človek človekom - a aj dnes je pre chod našej civilizácie nevyhnutné. Popri funkcii v stavebníctve je drevo tiež obľúbeným dekoračným materiálom. Prečo ho teda nevyužiť na výrobu originálneho darčeka pre rodinu či obchodných partnerov?

    Tlač na drevo zvládnete bez problémov aj doma. Pravda, výsledok síce nebude tak kvalitný, ako pri spracovaní špecialistom, na druhú stranu získa vaša drevená fotografia punc autenticity.

    Existuje hneď niekoľko metód, ako fotografiu, ilustráciu alebo citát na drevo preniesť. Medzi tie najjednoduchšie patrí prenos pomocou organického rozpúšťadla. Potrebujete k nemu:

    • drevo bez kôry s hladkým, rovným povrchom (napr. drevený hranol),
    • zrkadlovo obrátený výtlačok predlohy (je nutné použiť laserovú tlač),
    • acetón.

    Ako na to? Papier s predlohou priložte potlačenou stranou na drevo. Naneste malé množstvo acetónu na neho a starostlivo rozotrite - napríklad pomocou pravítka alebo starej bankovej karty - po celej ploche papiera. Po 10 sekundách papier odoberte a počkajte, kým rozpúšťadlo vyprchá. Farbu zafixujte priehľadným lakom na drevo.

    Táto metóda je lacná, finálna akosť obrazu ale nie je najvyššia. Oveľa kvalitnejší výsledok dosiahnete použitím tzv. štruktúrovacieho gélu, ktorý sa inak využíva na zvýšenie hustoty a lesku akrylátových farieb.

    Najprv hranol natrite tenkou vrstvou gélu. Potom na ňu potlačenou stranou opäť pritlačte tlačovú šablónu a opatrne ju vyhladzujte (napríklad okrajom plastovej kartičky). Po hodine papier navlhčite, s pomocou zubnej kefky ho drhnutím odstráňte a drevo nalakujte. Nevýhodou tejto metódy je väčšia časová náročnosť na odstránenie papiera.

    Tlač na látku

    Tradícia farbenia rôznych tkanín a priadzí siaha do staroveku, tlačové techniky na prenos fotiek na tričko či top sú ale len niekoľko dekád starou záležitosťou. Tlač na látku s obľubou využívajú športové tímy, ale aj firmy či štátne organizácie.

    Zariadenia na potlač textilu využívajú špeciálne atramentové farbivá. Staršou technológiou je textilná sieťotlač, ktorá funguje na princípe nanášania farby cez zvolenú šablónu či sito. Pri viacfarebných motívoch je potrebné pre každý odtieň vyrobiť samostatnú šablónu.

    Z toho vyplýva finančná náročnosť tejto technológie a nemožnosť využiť ju na vernú reprodukciu fotografií. Sieťotlač je naopak ideálna pre tlač veľkých farebných plôch - a to aj preto, že má najvyššiu farebnú sýtosť. Nevýhodou potom je menšia výdrž potlače pri praní.

    Pre tlač fotiek a zložitých grafík sa využíva metóda priamej tlače, označovaná aj ako DTG (z anglického direct-to-garment). Látka sa pred tlačou ošetrí špeciálnym prípravkom, ktorý zosilňuje väzbu farby na vlákna a urýchľuje jej schnutie. Farba sa nanáša buď tlačovou hlavou alebo sa využíva nepriame nanesenie cez špeciálny papier (sublimačná tlač).

    Sublimácia je jav, pri ktorom pevná látka pri určitej teplote prechádza rovno do plynného skupenstva. Pri sublimačnej tlači sa motív najskôr špeciálnym atramentom zafixuje cez mikropóry na tzv. prenosový papier. Podklad s obrazom sa potom pritlačí na látku a v špeciálnom zariadení sa zahreje. Atrament sa uvoľní a vo forme plynu sa prenesie do vlákien, kde skondenzuje, zafixuje sa a vytvorí finálny obraz.

    Sublimačná tlač umožňuje verné vykreslenie fotografií či zložitých ilustrácií z predlohy, navyše je relatívne rýchla a lacná. Nevýhodou tejto technológie je - oproti sieťotlači - menšia sýtosť farieb. Nie je možné ju tiež využiť pre potlač prírodných tkanín - sublimačný atrament sa fixuje iba do vlákien umelých polymérov.

    istock-487688927.jpg

    Tlač na keramiku a sklo

    Medzi obľúbené darčeky a reklamné predmety patria aj poháre a hrnčeky s vlastnou potlačou. Pri skle aj keramike sú (rovnako ako pri textile) najrozšírenejšie metódy sieťotlače a sublimačnej tlače.

    Pre jednoduchosť prevedenia a nižšie náklady je obľúbenejšia sublimačná tlač. Samotný prenos z predlohy prebieha v zapekacích zariadeniach na keramiku (prípadne) sklo je potrebné naniesť špeciálny náter, ktorý zaistí prijatie a fixáciu sublimačného atramentu.

    Sieťotlač si potom žiada veľké množstvo šablón a je oveľa náročnejšia na čas aj ľudskú prácu. Navyše ho nie je možné použiť pre tlač komplikovanejších grafík a fotografií.

    Podobné články

    2 minúty čítania

    Laserová tlačiareň od A do Z: ako funguje

    Pokiaľ ste si už prešli „súbojom“ laserová vs. atramentová tlačiareň, a za víťaza vybrali laserovú tlačiareň, možno ste zvedaví, ako tento prístroj funguje. Viac vám prezradia nasledujúce riadky.

    Celý článok »