4 faktory, podľa ktorých vybrať lacnú (a výkonnú) tlačiareň pre študenta

27. 9. 2021

Kým ešte pred niekoľkými rokmi bola vlastná tlačiareň pre študentov príjemným bonusom, dnes bez jej pomoci nemožno školu prakticky doštudovať. Ako ale vybrať takú, ktorá splní všetky nároky na tlač školských prác a jej prevádzka vás nezruinuje?

Obsah:

  • 1) Čiernobiela vs. farebná tlač
  • 2) Prídavné funkcie (skenovanie)
  • 3) Frekvencia tlače
  • 4) Formát papiera
  • Cena je pri študentskej tlačiarni samozrejme zásadným faktorom, v prvom rade je však potrebné určiť, k čomu všetkému zariadenie v budúcnosti poslúži. Spýtajte sa sami seba, či budete:

    • tlačiť len čiernobielo, alebo či zariadenie využijete ajfarebnej tlači fotografií a grafických prác,
    • potrebovať tiež funkciu skenovania,
    • tlačiť pravidelne, alebo len občas (napr. pár strán raz mesačne),
    • tlačiť na papier veľkosti A4, alebo či budete potrebovať zariadenie pre veľkoformátovú tlač.

    Rôzne kombinácie odpovedí vás dovedú k rôznym kategóriám tlačiarní - a len v ich rámci je možné baviť sa o lacnejších a drahších zariadeniach. Poďme sa na jednotlivé faktory pozrieť bližšie.

    1) Čiernobiela vs. farebná tlač

    Možno si myslíte, že čiernobiele tlačiarne patria na stránky učebníc histórie, avšak tieto zariadenia stále majú svoje miesto v rade kancelárií i študentských izieb. Čiernobiele tlačiarne využijú napr. študenti práv, ale aj iných humanitných (dokonca aj technických) odborov.

    Tieto zariadenia sú oproti farebným tlačiarňam lacnejšie na obstaranie i prevádzku, a to najmä v úspornom (ekologickom) režime. Využiť môžete atramentové aj laserové tlačiarne - záleží, ako často a v akom množstve budete tlačiť (pozri bod 3).

    Farebné tlačiarne sú potom logicky nevyhnutné pre tlač farebných dokumentov. Pozor, záleží na ich povahe:

    • pre tlač fotografií a kvalitných grafik zvoľte farebnú atramentovú tlačiareň, napr. HP All-in-One Officejet Pro 8023 (ale dajte pozor na to, aby ste zariadenie používali pravidelne - viď bod 3),
    • pre tlač schém a ilustrácií zvoľte laserovú farebnú tlačiareň, napr. Xerox C235V_DNI.

    V čom sa oba typy zariadení líšia? Atramentové tlačiarne sú lacnejšie a tlačia vo vysokej kvalite detailné farebné prechody, zároveň ale majú vyššie tlačové náklady (tie však možno znížiť používaním tzv. kompatibilných náplní). Laserové tlačiarne sú drahšie, ale vytlačenie jednej strany stojí menej. Trvá tiež niekoľko minút, než sú po spustení pripravené na tlač.

    2) Prídavné funkcie (skenovanie)

    Väčšina tlačiarní je už dnes štandardne vybavená čítačkou pamäťových kariet a Wi-Fi pripojením pre bezdrôtovú tlač (i z telefónu). Rad funkcií, ktoré študenti často využívajú, im ale chýba.

    Jedným z takýchto prídavných zariadení je skener, ktorým sú vybavené tzv. multifunkčné tlačiarne. Tieto prístroje môžu tlačiť farebne i čiernobielo a laserovou aj atramentovou technológiou. Vyberajte ich preto aj podľa predchádzajúceho bodu a tiež s ohľadom na očakávaný typ skenovania:

    • manuálne skenovanie (iba jedna strana listu) - spomínaná Xerox C235V_DNI (farebnú laserovú tlač) alebo EPSON Ink Expression Premium XP-6000 A4 (farebná atramentová tlač),
    • automatické, obojstranné skenovanie väčšieho množstva dokumentov - HP All-in-One Officejet Pro 8023 (farebná atramentová tlač).
    istock-511879530.jpg

    3) Frekvencia tlače

    Voľba atramentového vs. laserového zariadenia záleží do veľkej miery na tom, ako často budete tlačiť. Jednou z nevýhod atramentovej tlačiarne je totiž tendencia k zasychaniu náplní. K tomu dochádza, ak netlačíte dlhšie ako niekoľko týždňov. Zaschnutý atrament znehodnotí tlačovú hlavu (súčiastka, kadiaľ tryská farba) a je potrebné ju vymeniť.

    Ak plánujete tlačiť len pár listov mesačne, je lepšie siahnuť po laserovej tlačiarni. Ak napriek tomu potrebujete atramentové zariadenia (napr. na tlač fotiek), aspoň raz za dva týždne vykonajte skúšobnú tlač.

    4) Formát papiera

    Väčšina tlačiarní tlačí na listy formátu A4, niektoré zariadenia zvládajú aj papiere A3 (napr. farebná laserová multifunkčná tlačiareň HP LaserJet MFP M442dn). Existujú ale aj tlačiarne pre väčšie formáty papiera, napr.:

    • EPSON SureColor SC-P900 (až do formátu A1+),
    • EPSON SureColor SC-T3100x 220V (až do formátu A1),
    • Canon ImagePROGRAF TM-200 (až do formátu A1).

    Všetky tieto zariadenia tlačia farebným atramentom a hodia sa napr. pre študentov technických odborov pre tlač výkresov, využijú ich ale aj grafici. Je ale potrebné počítať s ich vyššou cenou.

    Podobné články

    5 minút čítania

    Radíme, ako na domácu tlač fotografií

    Doba, kedy svet fotil na analógové fotoaparáty a na tvorbu fotiek tak musel využívať špecializované fotocentrá, sú už dávno preč. Dnešným svetom totiž hýbe digitálna fotografia, ktorú si možno jednoducho pozrieť na displeji fotoaparátu, tabletu, mobilu či napríklad počítača, ale hlavne si ju možno ľahko a rýchlo vytlačiť doma. Domáca tlač fotografií má však pár základných pravidiel, ktoré treba v prípade, že vám ide o kvalitu, rozhodne dodržať. Poďme sa teda spoločne pozrieť na to, ako doma tlačiť fotografie, aby to skutočne stálo za to.

    Celý článok »
    4 minúty čítania

    Originálny vs. kompatibilný toner alebo nájdi 5 rozdielov

    Tú otázku si položil snáď každý z nás. Čo je lepšie: drahý originál, alebo lacná kópia? Kvalitné oblečenie, špičková elektronika, luxusné hodinky a šperky ... to všetko je žeravý tovar, po ktorom túžia mnohí z nás. Žiaden div, že sa nájdu „superpátrači“, ktorí sa rozhodnú na popularite obľúbených značiek parazitovať a chcú si trochu privyrobiť. Začnú vyrábať lacnejšie napodobeniny týchto výrobkov, ktoré sa majú pôvodnému vzoru aspoň trochu priblížiť. Alebo ho dokonca prevýšiť. Poznáte to: Čím viac pruhov, tým viac Adidas. A aké sú vlastne rozdiely medzi originálnymi a kompatibilnými tonermi? Práve o tom je náš článok.

    Celý článok »