Ako vybrať fotopapier (a tlačiareň) pre tlač fotiek

7. 6. 2021

Chcete si fotky z dovolenky či narodeninovej oslavy založiť do fotoalbumu? Už dávno nie je potrebné čakať týždeň na vyvolanie snímok vo fotokiosku. Fotografie profesionálnej kvality si vytlačíte sami. Stačí vám k tomu tlačiareň a správny fotopapier.

Obsah:

  • Čo je fotopapier a základné rozdelenie
  • Formát fotopapiera
  • Gramáž
  • Povrchová úprava a textúra
  • Podložka (spodná vrstva)
  • Na trhu nájdete stovky rôznych druhov fotografického papiera - líšia sa rozmermi, hrúbkou, druhom a textúrou povrchu a mnohými ďalšími parametrami. Poďme sa pozrieť, ako pri výbere fotopapiera postupovať. Začneme od úplných základov.

    Čo je fotopapier a základné rozdelenie

    Nie je potrebné byť raketovým inžinierom, aby človeku došlo, že fotopapier je špeciálny papier určený pre tlač fotografií. Ako taký musí byť dostatočne odolný, aby vo fotoalbume pretrval desiatky rokov, zároveň ale musí umožniť ľahké preniknutie farieb k papieru.

    Z tohto dôvodu sa fotografické papiere skladajú z niekoľkých vrstiev. Pre naše účely stačí vedieť, že existuje:

    • vrstva, ktorá farby prijíma a následne fixuje,
    • zadná vrstva (tzv. podložka), ktorá oi. určuje trvanlivosť fotopapiera a jeho celkový vzhľad.

    Vďaka pevnému zafixovaniu farby je výsledný obraz fotky veľmi ostrý, s jasnými kontúrami. To pri bežnom kancelárskom papieri dosiahnete len ťažko - farba sa vo vláknach celulózy rozpije a pôsobením svetla začne časom blednúť.

    Pre domácu tlač fotografií môžete využiť atramentovú tlačiareň alebo termotlačiareň. V čom sa líšia?

    • atramentová tlačiareň je vhodná, ak chcete maximálnu kvalitu fotografií,
    • vrecková termotlačiareň sa hodí "do terénu", teda na rôzne akcie, kde si fotky okamžite vytlačíte; kvalita snímok je dobrá, úrovne atramentovej tlače ale nedosahuje.

    Každý z týchto spôsobov tlače vyžaduje odlišný druh fotopapiera. Nie sú vzájomne zameniteľné - fungujú totiž na odlišných princípoch. Kým fotopapier pre atramentové tlačiarne prijíma farbu vo forme miniatúrnych kvapiek, pri fotografickom papieri pre termosublimačné tlačiarne prechádza farba ochrannou vrstvou v plynnom skupenstve.

    Kvalitu tlače fotografií Vám zabezpečí vhodne zvolený fotopapier. Na čo by ste mali myslieť skôr, ako sa do tlače fotografií pustíte, je samotná kvalita fotografie. Nakoľko je fotografovanie pomerne komplexná téma, je dôležité, vedieť ako správne fotiť. Na Slovensku si môžete vyberať zo širokej ponuky online kurzov tvorby fotografií. Priveďte svoje diela k dokonalosti!

    Formát fotopapiera

    Podľa veľkosti, akú majú mať fotografie, zvoľte vhodný formát papiera. Fotografickým štandardom sú formáty s rozmermi 13 × 18 cm, 1015 cm (zodpovedá približne formátu A6) a 9 × 13 cm. Veľkosť fotky limituje kvalita predlohy, konkrétne rozlíšenie fotoaparátu, ktorým snímky vytvárate.

    Pozor, nepleťte si rozlíšenie kamery s tzv. tlačovým rozlíšením. Kým prvý údaj sa udáva v dvojrozmerných jednotkách (typicky megapixeloch), druhý udaj je v jednorozmernej hodnote DPI. Všetko si vysvetlíme na nasledujúcom príklade.

    Za kvalitné sa považuje tlačové rozlíšenie 300 DPI - táto hodnota udáva, že tlačiareň vytlačí na úsečku s dĺžkou 1 palca (2,54 cm) 300 bodov (pixelov). Aké rozlíšenie fotoaparátu potrebujeme, aby sme pri tlačovom rozlíšení 300 DPI vytlačili fotku s rozmermi 10 × 15 cm bez straty kvality?

    Formát 10 × 15 cm  po prevedení rozmery 4 × 6 palcov. Vieme, že na jeden palec potrebujeme od kamery záznam 300 pixelov. Potom stačí jednoduchá matematika: spočítame, že na dlhšiu stranu je potrebný záznam 1 800 pixelov (6 * 300) a na kratšiu stranu 1 200 pixelov (4 * 300). Tieto čísla vynásobíme a vyjde nám, že pre kvalitný výtlačok fotky na papierrozmerom 10 × 15 cm musíte využiť fotoaparát s rozlíšením najmenej 2,16 Mpx (1 800 * 1 200 = 2 160 000 pixelov). Týmto rozlíšením dnes disponujú prakticky všetky smartphony.

    Využiť môžete aj väčšie fotopapiere, napr. formátu A4 alebo A3. Pri tých ale počítajte s nutnosťou orezu s využitím tzv. orezových značiek. Tlačiarne totiž nedokážu tlačiť k okraju, preto sa využívajú o niečo väčšie fotopapiere (formátu A4 + a A3 +), z ktorých sa prebytočný okraj po tlači odstráni.

    Čo to ale znamená pre rozlíšenie fotoaparátu? Formát A3 má rozmery 29,7 × 42 cm, teda 11,7 × 16,5 palca. Po použití prepočtu spomínaného vyššie nám vyjde, že pre kvalitnú tlač je potrebné fotiť s kamerou, ktorá disponuje rozlíšením aspoň 17,37 Mpx. V opačnom prípade sa snímka bude musieť "roztiahnuť" a kvalita obrazu pôjde prudko dole.

    istock-1044460430.jpg

    Gramáž

    Gramážou papiera sa označuje hrúbka listu. Udáva sa v gsm jednotkám, ktoré udávajú, koľko váži arch daného papiera s rozmerom 1 m2 . Štandardom je kancelársky papier s gramážou 100 gsm.

    Pri fotografických papieroch máte na výber gramáž v rozmedzí 220 350 gsm. Tuhšie fotopapiere vydržia viac môžete mať ale problém s ich tlačou - väčšina bežných tlačiarní si poradí s papiermi s gramážou najviac 300 g/m2. Vyššiu gramáž nedokáže ich podávač uchopiť. Pokiaľ sa budete napriek tomu pokúšať o tlač silných fotopapierov, môže dôjsť k zaseknutiu papiera v tlačiarni.

    Tip: na našom e-shope nájdete fotopapiere s gramážou v 120 260 gsm. Tenšie fotopapiere sa hodia napr. do zošita alebo pamätníka, silnejšie do fotoalbumu.

    Povrchová úprava a textúra

    Tieto parametre majú veľký vplyv na vnímanú kvalitu a estetickosť fotografie. Pre umeleckého fotografa je výber papiera so správnym typom povrchu a textúrou dôležitým aspektom práce. Ako povrchové úpravy delíme?

    Lesklý povrch sa hodí, ak chcete na fotke zvýrazniť detaily. Počítajte ale s tým, že vysoká lesklosť znemožňuje na fotku nazerať pod určitými uhlami. Lesklá úprava tiež zvýrazňuje odtlačky prstov.

    Pre matný povrch je naopak typická absencia akéhokoľvek lesku. Snímky tak môžu pôsobiť pomerne lacno, matnú úpravu preto využijete pri marketingových materiáloch a na pracovné účely.

    Polomatný povrch sa stretáva na polceste medzi lesklosťou a nepriehľadnosťou. Zvýrazňuje niektoré sýte farby a je preto vhodný napr. pre fotky určené k zarámovaniu.

    Povrchové úpravy navyše mávajú rôznu textúru. Štandardom je hladký povrch, existujú ale povrchy s perleťovou a saténovou štruktúrou, ktoré sú vhodné pre umelecké fotografie.

    Podložka (spodná vrstva)

    Podložka dokresľuje celkový dojem z fotopapiera, určuje ale aj jeho odolnosť proti slnku a oteru. Medzi najpoužívanejší typ podložky patrí tzv. RC papier. Z oboch strán je pokrytý polyetylénom a obsahuje vodeodolnú emulziu. Používa sa vo fotokioskoch a hodí sa aj pre začiatočníkov (nájdete ho aj v našom e-shope).

    Najmä pre čiernobiele fotky je vhodná tzv. barytová podložka, teda síran bárnatý nanesený na papier a pokrytý emulziou. Pre umelecké, farebné fotografie "s dušou" naopak siahnite po akvarelovej podložke vyrobenej z bavlny.

    Podobné články

    3 minúty čítania

    Ako fungujú termotlačiarne a podľa čoho ich vyberať?

    Zvažujete kúpu termotlačiarne pre tlač etikiet alebo účteniek, ale neviete, podľa čoho vyberať? V tomto článku vám prezradíme to najdôležitejšie o termálnych tlačiarňach: ako sa medzi sebou líšia, k čomu sa jednotlivé typy hodia aj na akom princípe pracujú.

    Celý článok »
    2 minúty čítania

    Orezové značky: prečo sú pre tlač dôležité a ako ich vytvoriť?

    Ak si od tlačiarenského štúdia objednáte tlač vizitiek, letákov či iných grafických materiálov, môže vás prekvapiť požiadavka na doplnenie tzv. spadávky a orezových značiek. O čo presne sa jedná a ako tieto prvky do tlačovej predlohy vložiť?

    Celý článok »