Ako si zariadiť kanceláriu, aby sa v nej dobre pracovalo?

24. 1. 2022

Zariaďujete novú kanceláriu alebo premýšľate, čo urobiť s tou súčasnou, aby sa vám v nej lepšie pracovalo? Tieto veci by vám v kancelárii určite nemali chýbať.

Obsah:

  • Stôl
  • Kancelárska stolička
  • Bez tlačiarne ani na krok
  • Dokumenty a zase dokumenty
  • Stôl

    Kancelária bez stola je ako rybník bez vody. Než si ale vyberiete ten svoj, zamyslite sa nad tým, čo všetko na ňom budete potrebovať, aby ste sa naň pohodlne zmestili. Medzi základné vybavenie bude určite patriť notebook alebo stolný počítač (ktorý umiestnite na stôl alebo pod neho tak, aby ste doň nekopali a pohodlne k nemu dostali všetky potrebné káble).

    Ďalším rozhodnutím bude, či vám na prácu bude stačiť jeden alebo dva monitory, ktoré doplníte o klávesnicu, myš s podložkou, kancelárske potreby, prípadne ďalšiu techniku ​​alebo priestor na písanie poznámok či odkladanie dokumentov. To všetko vám zaberie mnoho miesta! Preto vopred počítajte so všetkým a vyberte si dostatočne veľký stôl, ktorý toto všetko pohodlne ubytuje.

    Ak sa chcete vyhnúť bolestiam chrbta, hlavy či horných končatín, dbajte na to, aby ste všetky veci na stole mali v pohodlnej vzdialenosti. Teda aby ste sa za ničím, čo často používate (ako je klávesnica, myš, telefón, pohár s vodou), nemuseli naťahovať.

    Tip: Máte zašpinený monitor tak, že na ňom nič neprečítate? Zrejme nastal čas na čistenie monitora. Nedajte šmuhám šancu a udržujte svoju obrazovku v takom stave, aby vás nečistoty nezdržovali od práce. Rovnako tak dbajte aj na reprezentatívny vzhľad svojej kancelárie a pravidelne v nej utierajte prach vhodnými hygienickými prostriedkami.

    Umiestnenie stola v kancelárii

    Keď máte stôl vybraný, prichádza otázka, kam umiestniť stôl v kancelárii. V mnohých kanceláriách sa stoly stavajú k stene, často z dôvodu malého priestoru miestnosti. Ak ale sedíte chrbtom k dverám, môžete sa cítiť nesvoj, čo často vedie k strate produktivity a pohody. Metóda Feng Shui preto odporúča stôl umiestniť tak, aby ste mali stenu za chrbtom a pozerali sa smerom k dverám (to je ideálna pozícia pre pracovne a kancelárie s malým počtom ľudí, vo väčších kanceláriách sa pravdepodobne budete musieť zmieriť s prideleným miestom).

    Pokiaľ v kancelárii nemáte toľko miesta, snažte sa, aby sa k vám aspoň čiastočne dostali slnečné lúče z najbližšieho okna. K pravákovi by svetlo malo ísť zľava, ľavákovi sprava (tak vám bude najmenej tieniť). Vyhnite sa tomu, aby ste mali monitor pred oknom alebo v takom uhle, že by sa od neho odrážalo svetlo. Tiež pri práci večer nezabudnite na dostatočné osvetlenie pracovného stola , či už svetlom v miestnosti, alebo lampičkou priamo na stole.

    Kancelárska stolička

    V práci trávite veľa času. Preto je veľmi dôležité vybrať si takú stoličku, do ktorej sa radi budete vracať a v ktorej sa vám bude pohodlne sedieť. Základom je vybrať si stoličku či kreslo s vysokým chrbtom, ktoré vám poskytnú dostatočnú oporu. Pokiaľ máte stôl príliš vysoko (tzn. nedosiahnete nohami na zem) a nemôžete si ho nastaviť na svoju výšku, doplňte stoličku podložkou pod nohy.

    Nezabudnite, že dlhé sedenie je pre ľudskú chrbticu neprirodzené. Rôznymi metódami, voľbou stoličky a správnym sedením môžete negatívny vplyv sedavej práce zmierniť. Vhodná kancelárska stolička uľaví vašim medzistavcovým platničkám a prispeje k tomu, že sa v práci budete cítiť komfortnejšie a energickejšie. Pokiaľ sa ale chcete vyhnúť zdravotným komplikáciám, zaraďte do svojich dní aj dostatok aktívneho pohybu.

    Tip: Stále váhate, ktorá kancelárska stolička je pre vás najvhodnejšia? Prečítajte si viac o tom, ako vybrať kancelársku stoličku.

    Bez tlačiarne ani na krok

    Hoci sa mnoho vecí presúva do online prostredia, tlačiareň stále patrí k nenahraditeľnému vybaveniu každej kancelárie. Ani snaha o absolútnu digitalizáciu firmy a prechod na online úložisko neznamená, že občas nebudete potrebovať tlačenú zmluvu, podklady na schôdzku či ďalšie dokumenty. Rad vašich klientov, zákazníkov či dodávateľov môže stále fungovať striktne "offline", a ak si ich budete chcieť udržať, určite využijete tlačiareň, aby ste im mohli vytlačiť faktúru či potvrdenie. Mnoho podnikov si svoje dokumenty uchováva v digitálnej aj fyzickej forme ako zálohu.

    Váhate, aká tlačiareň sa bude k vám najlepšie hodiť? Poradíme vám aj s tým, ako vybrať tlačiareň do kancelárie.

    Tip: Dlhé pracovné dni si žiadajú povzbudenie na duchu aj pracovnej morálky. Doprajte si v pracovnom zhone chvíľku pokoja alebo podporte svoju produktivitu chutným čajom alebo kávou s porciou potrebného kofeínu.

    Dokumenty a zase dokumenty

    Majte prehľad o všetkom, čo vo svojej kancelárii máte. Iba tak budete vedieť, kam siahnuť, keď po vás niekto bude chcieť konkrétny dokument alebo report. Stavte na pomocníkov pre archiváciu, s ktorými budete mať všetky dokumenty a ďalšie dôležité formuláre, účty či certifikáty na jednom mieste. Pre ešte jednoduchší a rýchlejší prehľad sa nebojte využiť rôzne farebné zakladače a šanóny.

    A čo s dokumentmi, ktoré nepotrebujete? Rozhodne ich nevyhadzujte len tak do koša, mohli by ste tak nechcene spôsobiť únik citlivých informácií. Pred vyhodením ich radšej skartujte na svojej skartovačke. Pokiaľ sa obzeráte po novej skartovačke do svojej kancelárie a neviete si rady, zistite viac o tom, ako vybrať skartovačku.

    Podobné články

    3 minúty čítania

    5 tipov, ako správne vybrať kancelársku stoličku či kreslo

    Sedavé zamestnania sú čím ďalej rozšírenejšie. Ak v kancelárii presedíte 8 hodín denne (takmer 2 tisíc hodín ročne), bez dobrej kancelárskej stoličky sa nezaobídete. Zlé sedenie má totiž mať na ľudské telo devastujúce účinky. Prezradíme vám, ako vybrať také kreslo (či stoličku), ktorá bude slúžiť vášmu zdraviu - nie proti nemu.

    Celý článok »
    4 minúty čítania

    Prežite zdravo sedavé zamestnanie: Zásoba cvikov do kancelárie

    Ľudské telo je stvorené pre pohyb. Lenže vysvetlite to ľuďom v dnešnej sedavej spoločnosti. Možno tiež patríte k 70% populácie, ktorá pri práci sedí. A možno ste už tiež začali pociťovať bolesti chrbta a krčnej chrbtice. Dlhodobé sedenie totiž ľudskému telu neprospieva a jeho varovné signály neradno podceňovať. V nasledujúcom článku vám poradíme, ako zapojiť do svojho bežného pracovného dňa v kancelárii jednoduché naťahovacie cviky, ktoré uľavia Vášmu telu a naštartujú Vašu myseľ.

    Celý článok »