Druhy čajov, ktoré zaženú stres a naladia lepšiu náladu

2. 8. 2021

Únava, stres, úzkosť aj nedostatok schopnosti sústrediť sa narušujú našu duševnú rovnováhu. Nedarí sa vám nájsť ten správny balans? Možno vám ho pomôže objaviť ten správny hrnček čaju.

Obsah:

  • Čaj proti stresu a úzkostiam
  • Čaj proti únave a pre lepšie sústredenie
  • Tip na to pravé letné osvieženie: Ako urobiť ľadový čaj?
  • Čaj proti stresu a úzkostiam

    Na niekoho pôsobí ukľudňujúcim dojmom samotný rituál prípravy čaju. Práve čajové obrady predtým slúžili k efektívnej relaxácii a vnútornému upokojeniu v rade kultúr, z ktorých by sme si mali vziať príklad aj v dnešnej uponáhľanej spoločnosti. Ako účinný čaj proti stresu sa často vyhľadáva japonský čaj, zelený čaj alebo čaj z medovky, mäty aj matcha.

    Harmančekový čaj

    S harmančekom nešliapnete vedľa. Je totiž známy svojimi relaxačnými a upokojujúcimi vlastnosťami, preto je ideálnym čajom proti stresu a úzkosti. Harmančekový čaj pozitívny vplyv na náš mozog a prispieva k celkovému upokojeniu nášho organizmu. Preto po ňom siahnite aj v prípade, že hľadáte cestu k ľahšiemu zaspávaniu.

    Upokojujúci účinok ale nie je jedinou výhodou harmančekového čaju. Sušený kvet harmančeka je známy protizápalovými, protikŕčovými a ďalšími liečivými vlastnosťami, vrátane uvoľnenia pri menštruačných problémoch. Z čaju sa pripravujú aj obklady na opuchy a používa sa pri liečbe kožných zápalov alebo ľahkých popálenín.

    Pri chronickom strese sa odporúčajú 1-2 šálky harmančekového čaju denne, maximálna odporúčaná denná dávka sú 3 hrnčeky čaju denne.

    Levanduľový čaj

    Levanduľa taktiež patrí k bylinkám, ktoré pozitívne pôsobia na odbúranie stresu a navodenie pocitu relaxácie. Levanduľový čaj dobre pomáha pri trávení a tíši nervy. Používa sa proti bolestiam hlavy, migrénam a proti nespavosti. Levanduľu tiež často nájdete ako súčasť rôznych čajových zmesí alebo ozvláštnenie klasických čajov (ako sú napríklad čierne čaje).

    Z levandule si ale nemusíte robiť iba čaj. Proti stresu pomáha upokojujúci levanduľový kúpeľ, ktorý si môžete pripraviť z litra silného nálevu z kvetov. Ak nemáte čaj na výrobu nálevu, zaveste vrecúško s levanduľou do prúdu horúcej vody. A ak si sáčok s levanduľou dáte do skrine, jej vôňa odpudí nevítané šatníková mole.

    istock-1288446274.jpg

    Čaj proti únave a pre lepšie sústredenie

    Či potrebujete vydržať dlhšie bdelí, alebo bojujete s chronickou únavou, skúste staviť na rooibos, čaj zo zázvoru alebo sladkého drievka, ktoré vám dodajú potrebnú energiu. Okrem toho siahnite tiež po škorici, ktorá vedľa únavy bojuje proti tráviacim ťažkostiam a pomáha znižovať hladinu cholesterolu a cukru v krvi. Čaj proti únave doplňte tiež o pomaranč, bohatý zdroj vitamínu C, ktorý pomáha odbúrať fyzickú i mentálnu únavu.

    Zelený čaj sa pobije s radom neduhov

    Zelený čaj je známy vďaka zdraviu prospešným benefitom. Posilňuje funkcie mozgu, ktoré majú na starosť riešenie rôznych myšlienkových úloh a pod. Určite vás nesklame, ak hľadáte čaj na sústredenie, ktorý vám pomôže zvýšiť produktivitu v práci alebo pozornosť pri štúdiu.

    Zelený čaj obsahuje kofeín, ktorý pozitívne ovplyvňuje emócie a pocity radosti. S jeho pomocou sa tak lepšie pobijete s ospalosťou a nájdete väčšiu motiváciu. Okrem kofeínu, ktorý znižuje chuť k jedlu, čaj obsahuje tiež veľké množstvo antioxidantov, ktoré podporujú správnu funkciu metabolizmu. Vďaka tomu môže byť vaším podporujúcim parťákom v procese chudnutia.

    istock-1068639486.jpg

    Pozor: Viete, koľko kofeínu denne je bezpečné? Prečítajte si článok o tom, koľko kofeínu je v káve a v čaji a ako poznáte, že ho konzumujete príliš.

    Tip na to pravé letné osvieženie: Ako urobiť ľadový čaj?

    Ľadový čaj je chutnou záchranou pitného režimu v sparných letných dňoch a vhodnou zámienkou aspoň k pár minútam odpočinku. Navyše ho zvládnete pripraviť raz dva.

    Na výrobu domáceho ľadového čaju sa hodí väčšina čiernych čajov, zelený aj biely čaj, rooibos alebo ovocné čaje, pre svoj "ice tea" tak nepotrebujete nič špeciálne. Stačí siahnuť po svojom obľúbenom čaji alebo po tom, ktorý práve máte doma. S týmto receptom si môžete dopriať tiež svoj čaj proti stresu alebo únave aj v prípade, že na klasický teplý čaj práve nemáte chuť.

    Ako urobiť ľadový čaj:

    1. Na 1 liter vody použite 3 sáčky kvalitného čaju, v prípade sypaného čaju použite približne 15 gramov.
    2. Čaj zalejte vriacou vodou a nechajte lúhovať 2-4 minúty (vždy sa riaďte návodom na škatuľke).
    3. Potom čaj vyberte a dochuťte cukrom, medom, sirupom či iným dochucovadlom, ktoré máte radi.
    4. Nakoniec čaj prudko schlaďte väčším množstvom ľadu. Práve prudkým ochladením získate onú známu intenzívnu chuť ľadového čaju.

    Teraz viete, ako urobiť ľadový čaj. Nebojte sa experimentovať s rôznymi príchuťami, dochutením plátkami citróna a použitím ďalšieho ovocia. Ľadový čaj môžete pripraviť aj za studena, tzv. maceráciou. Chuť čaju sa v studenej vode rozvíja postupne, preto ho ideálne nechajte v chladničke, lúhujte cez noc a ráno doplňte ľadom. Na zdravie!

    Podobné články

    4 minúty čítania

    Správny pitný režim alebo ako v lete piť

    Približne dve tretiny nášho tela sú tvorené vodou. Preto je predovšetkým v sparných letných dňoch, kedy sa viac potíme, tak dôležité dbať na dostatočný príjem tekutín. Koľko vody by ste mali denne vypiť a aké benefity vám môže priniesť správny pitný režim?

    Celý článok »
    3 minúty čítania

    Koľko kofeínu je v káve a v čaji, kedy by ste mali ubrať?

    Čaj a káva patrí k najobľúbenejším nápojom na svete. Sú neodmysliteľnou súčasťou nášho ranného rituálu, popoludňajšieho relaxu alebo spôsobom, ako nakopnúť koncentráciu v kancelárii aj na homeoffice. Koľko kávy denne môžete vypiť a aké množstvo kofeínu už pre vás môže byť nebezpečné?

    Celý článok »