Ako vybrať tlačiareň do malej kancelárie

4. 10. 2021

Tlačiareň je nevyhnutnou súčasťou takmer každej kancelárie. Ako vybrať tlačiareň, ktorá bude ideálnym pomocníkom v tej vašej? Máme pre vás niekoľko tipov, podľa čoho si vybrať tú pravú.

Obsah:

  • Aký typ tlačiarne sa hodí do malej kancelárie
  • Na aké parametre kancelárskych tlačiarní sa zamerajte
  • Funkcia kancelárskych tlačiarní, ktoré by sa vám mohli hodiť
  • Aký typ tlačiarne sa hodí do malej kancelárie

    Existuje hneď niekoľko typov tlačiarní. Po ktorej z nich siahnete záleží predovšetkým na tom, ako často tlačiareň plánujete využívať:

    • Atramentové tlačiarne - atramentové tlačiarne môžu byť vhodným riešením, ak je vašou prioritou lacnejšia tlač. Je však potrebné tlačiť pravidelne, teda aspoň raz za týždeň. Ak tlačiareň dlho nepoužijete, hrozí, že jej zaschnú trysky. Zaschnuté a upchaté trysky je potom potrebné vyčistiť špeciálnymi čistiacimi roztokmi, alebo rovno zakúpiť novú cartridge či tlačovú hlavu, čím stúpnu celkové náklady na tlač.
    • Laserové tlačiarne - pri laserových tlačiarňach sa nemusíte obávať ani v prípade, že ste nič nevytlačili niekoľko dlhých mesiacov. Okrem toho vynikajú rýchlosťou tlače, čo sa vám bude hodiť predovšetkým v prípade, že potrebujete vytlačiť viacstranový dokument. Spravidla majú vyššie obstarávacie náklady, ktoré ale sú vyvážené nízkymi prevádzkovými nákladmi na tlač.
    • Multifunkčné tlačiarne - v malej kancelárii pravdepodobne nemáte zvyšný priestor pre uskladnenie viacerých rôznych zariadení. Z hľadiska obstarávacích nákladov navyše pre malé a stredné kancelárie nie je tak výhodné kupovať si samostatnú tlačiareň aj skener. Vhodnou voľbou by tak pre vás mohla byť práve multifunkčná tlačiareň, ktorá tlačí, skenuje aj kopíruje.
    istock-1131509365.jpg

    Popri klasickým tlačiarňam existujú tiež veľkoformátové tlačiarne, na ktorých môžete tlačiť aj na technické papiere, fólie a ďalšie materiály, alebo 3D tlačiarne, ktoré vám vytlačia trojrozmerné modely. Na účely bežnej malej kancelárie ale radšej siahnite po niektorej z vyššie uvedených.

    Na aké parametre kancelárskych tlačiarní sa zamerajte

    Ak pri výbere tlačiarne neviete, ktorú výbrať, tak si odpovedzte na nasledujúce otázky:

    Budete tlačiť farebne, alebo čiernobielo?

    Farebnosť tlače sa odvíja od typu náplne. Ak v kancelárii tlačíte len textové dokumenty, vystačíte si čiernobielou tlačiarňou. Ak chcete tlačiť fotografie, obrázky, farebné grafy alebo mapy, siahnite po farebnej tlačiarni. Pri výbere zvážte rozlíšenie farebnej tlače (predovšetkým ak chcete tlačiť fotografie a obrázky) a cenu náhradných farebných náplní, aby ste mali predstavu, na koľko vás vyjde prevádzka farebnej tlačiarne (napríklad aj v pomere k tej čiernobielej).

    Ako často a koľko stránok budete tlačiť?

    Rýchlosť tlače spravidla udáva počet stránok, ktoré tlačiareň vytlačí za 1 minútu. Laserové tlačiarne väčšinou zvládnu vytlačiť 20-30 strán za minútu, niektoré kancelárske tlačiarne však dnes zvládnu 60 a viac. Atramentová tlačiareň zvyčajne zvládne 5 20 stránok za minútu.

    Ak tlačíte pár strán týždenne, vystačíte si s tlačiarňou, ktorá menšiu rýchlosť tlače, ale zato je pre vás cenovo dostupnejšia. Pokiaľ ale často tlačíte veľké množstvo dokumentov, zamerajte sa na kvalitné laserové tlačiarne.

    istock-1131140990.jpg

    Chcete, aby tlačiareň vedela aj skenovať a kopírovať?

    Ak hľadáte tlačiareň, ktorá "zvládne všetko", potom sa určite zamerajte na už spomínané multifunkčné tlačiarne. Sú také "3v1", takže si nemusíte zvlášť kupovať ešte kopírku či skener. Dokážete s nimi tlačiť farebne i čiernobielo, skenovať dokumenty do súboru v počítači a vytvárať kópie z existujúcich dokumentov či kníh. Náklady na obstaranie multifunkčnej tlačiarne bývajú vyššie ako za samostatnú tlačiareň, poskytnú vám ale väčší komfort a ušetria miesto v kancelárii.

    Funkcia kancelárskych tlačiarní, ktoré by sa vám mohli hodiť

    Bezokrajová tlač - táto funkcia sa vám bude hodiť pri tlači fotiek, grafov, tabuliek, máp, ale aj rôznych štítkov alebo nálepiek, takže papiere do tlačiarne dokážete využiť do posledného milimetra. žiadne orezávanie okrajov!

    Podpora priamej tlače - S touto funkciou nebudete musieť zapínať počítač, sťahovať súbory a následne ich posielať do tlačiarne. K prístroju jednoducho pripojíte napríklad USB flash disk alebo pamäťovú kartu. Tak môžete tlačiť priamo z prenosného úložného zariadenia. Dnes sa ale k väčšine moderných tlačiarní pripojíte aj cez Wi-Fi alebo Bluetooth a dokumenty k vytlačeniu pošlete do tlačiarne bezdrôtovo, bez toho aby ste sa k tlačiarni museli priblížiť.

    Automatická obojstranná tlač - s funkciou obojstrannej tlače nemusíte čakať, než sa strana vytlačí, aby ste ju chytro stihli otočiť v prípade, že chcete tlačiť na obe strany papiera. Tlačiareň s obojstranným tlačením šetrí čas, papier aj energiu tým, že si papier po vytlačení stiahne späť a otočí ho na opačnú stranu bez nutnosti vašej asistencie.

    Stále si neviete rady? Ozvite sa nám. Radi vám poradíme s výberom tlačiarne aj ďalšieho kancelárskeho vybavenia. Chcem poradiť.