Ako vyčistiť monitor: návod na bezpečný postup

28. 6. 2021

Monitor počítača je pre veľkú časť z nás jedným z hlavných pracovných nástrojov, pred ktorým trávime každý deň niekoľko hodín. Aby náš "výhľad" na displej nič nerušilo, je potrebné ho čas od času dôkladne vyčistiť. Inak si - okrem pokazeného estetického dojmu - koledujeme o poriadny prúser.

Obsah:

  • O čo sa pred čistením postarať?
  • Postup čistenia displeja a vnútra monitora
  • Rovnako ako ďalšia elektronika, aj obrazovka priťahuje vinou elektrostatického náboja veľké množstvo prachu. Na monitore ostávajú ale aj zvyšky jedla a kvapôčky - stačí ľahšia nádcha či olovrant pri počítači a dielo je dokonané. Nečistoty rýchlo zaschnú a len ťažko sa odstraňujú.

    Znečistený monitor predstavuje vážne bezpečnostné riziko. LCD i plazmové obrazovky sú totiž vybavené prieduchmi pre odvod prebytočného tepla a ak ventiláciu horúceho vzduchu zablokuje nános prachu, elektronika vnútri zariadenia sa začne prehrievať. To môže viesť ku skrate a nenávratnému poškodeniu obrazovky, o riziku požiaru nehovoriac.

    Čistenie monitora nie je našťastie nič zložité. Je ale pár vecí, na ktoré by ste si mali dať pozor.

    O čo sa pred čistením postarať?

    Úplne najskôr odpojte obrazovku z elektrickej siete a nechajte ju niekoľko minút vychladnúť. Útroby prístroja sú totiž po dlhšej prevádzke horúce a príliš skorým čistením by ste mohli monitor poškodiť.

    Použite špeciálny čistiaci prípravok na monitor - po jeho zaschnutí zostane na displeji ochranná vrstva s antistatickým, nečistoty odpudzujúcim efektom. Vyhnite sa umývacím prostriedkom na riad, prípravkom na báze alkoholu či dokonca agresívnym priemyselným čističom - pri ich použití hrozí zničenie obrazovky.

    Väčšie kúsky nečistôt omeťte z displeja aj ostatných častí monitora prachovkou. Možno použiť aj fén nastavený na fúkanie studeného vzduchu. K samotnému čisteniu použite utierku z mikrovlákna, ktorá hladkú štruktúru a dobre vstrebáva nečistoty.

    V núdzi môžete použiť aj papierový obrúsok či vreckovku. Pamätajte ale na to, že na mikroskopickej úrovni nie je povrch savého papiera dokonale rovný a môže displej odrieť. Podobný problém je aj s látkovými handričkami.

    istock-1272235684.jpg

    Postup čistenia displeja a vnútra monitora

    Niekoľkými stlačeniami dávkovača naneste na utierku z mikrovlákna čistiaci prípravok a nechajte ním handričku nasiaknuť. Displej čistite zhora smerom nadol. Používajte primeraný tlak, najmä plazmové monitory by sa pri použití väčšej sily mohli poškodiť. Rovnakým spôsobom utrite taktiež plastové hrany monitora, stojan a držiak.

    Ak ste obrazovku nečistili dlhšiu dobu, môže sa stať, že niektoré nečistoty sa nebudú dať ihneď odstrániť. V takom prípade celý postup niekoľkokrát zopakujte.

    Pozor, nikdy neaplikujte čistič priamo na monitor. Hrozí, že prípravok stečie pod spodnú hranu displeja a poškodí elektroniku. Utierku z mikrovlákna môžete po čistení bez obáv vyprať - jej životnosť sa počíta na niekoľko rokov.

    K likvidácii prachu usadeného pod prieduchmi použite vysávač. Nastavte ho na menší výkon, aby ste útroby monitora nepoškodili. Hlavicu vysávača priložte k prieduchom a pomaly s ňou obkrúžte celý obvod monitora.

    Pred zapnutím obrazovky niekoľko minút počkajte, nech sa čistiaci prostriedok dokonale odparí. Potom stačí monitor zapojiť do elektrickej siete a pokračovať v práci.