Ako odstrániť škvrny od atramentu z koberca či podlahy

27. 12. 2021

"Keď už, tak poriadne." Roztrieštila sa vám cartrige na koberci alebo ste si zašpinili novú sedačku? Nestrácajte hlavu. Najúčinnejším spôsobom, ako z takej šlamastiky von, je rýchlo konať! Prečítajte si, čo na atrament platí a ako zachrániť nielen koberec.

Obsah:

  • Prvá pomoc pri vyliatom atramente
  • Škvrny od tonera
  • Prvá pomoc pri vyliatom atramente

    Poškodila sa vám cartridge, alebo toner? Pokiaľ máte doma atramentovú tlačiareň, škvrny na oblečení, podlahe či koberci, ktoré pochádzajú z vyliatej atramentovej cartridge. Tekutý atrament rýchlo zasychá, preto je potrebné konať rýchlo. Predovšetkým ale nepanikárte, aby ste neurobili zbrklé rozhodnutia, ktoré by ste neskôr mohli ľutovať.

    Na tom, ako veľmi vám škvrna bude vzdorovať, závisí od konkrétneho povrchu aj atramentu. Z rúk ho zmyjete obyčajným mydlom, škvrny na savých materiáloch by sa pri umývaní vodou ale ľahko dostali hlbšie a škodu by ste tým len rozšírili. Vyvarujte sa čisteniu škvŕn pod prúdom horúcej vody, rovnako ako pri čistení krvi radšej zvoľte studenú. Ak si to odnieslo vaše tričko, prečítajte si, ako dostať z oblečenia toner alebo atrament. Pri škvrnách od atramentu na pvc podlahe, koberci alebo sedačke vyskúšajte nasledujúci postup:

    • Bavlnenou handričkou alebo papierovou utierkou najprv opatrne zotrite vyliaty atrament a nasajte ho čo najviac.
    • Vezmite si k ruke lieh. Roh čistej handričky namočte liehom, priložte namočenú handričku k škvrne a jemne do nej nasajte atrament zo sedačky.
    • Pozor, škvrnu rozhodne nedrhnite! Akurát by ste si zbytočne prirobili prácu. Handričku k škvrne najprv iba jemne prikladajte a nechajte ju absorbovať vyliaty atrament.
    • Škvrny likvidujte od okraja smerom k stredu. Eliminujete tak možnosť, že sa škvrna ďalej rozšíri.
    • Handričku čas od času znovu namočte do liehu a prikladajte k škvrne. Látku potom čistite jemným krúživým pohybom v smere hodinových ručičiek. Lieh nechajte na škvrne pôsobiť aspoň pol hodiny.
    • Lieh môže váš koberec či sedačku vysušiť a tak poškodiť ich vlákna. Pokiaľ ste škvrnu zlikvidovali, na záver opláchnite vyčistené miesto teplou vodou s octom (v pomere štvrť hrnčeka octu na liter vody) a nechajte zaschnúť.

    Pokiaľ doma nemáte lieh, môžete sa pokúsiť vyčistiť škvrny od atramentu na koberci čistiacou pastou, ktorá vznikne zmiešaním jedlej sódy s vodou. Na čistenie môžete použiť aj vodu so soľou a citrónom.

    istock-501363270.jpg

    Zaschnuté škvrny od atramentu pôjdu horšie

    Zaschnuté náplne do tlačiarne sa odstraňujú horšie, preto s nimi budete musieť mať väčšiu trpezlivosť. Pokiaľ nepomôže vyššie uvedený postup, vyskúšajte nasledujúce:

    • Vatovú tyčinku namočte do liehu a priložte ju k zaschnutej atramentovej škvrne. Opatrne s ňou prechádzajte po škvrne, aby namočila zaschnutý atrament, ktorý sa začne prenášať na vatu. Akonáhle sa vata sfarbí a nasaje atrament, vymeňte ju za čistú.
    • V miske zmiešajte prášok na pranie (ideálne taký, ktorý je určený na pranie jemnej bielizne) s vodou v pomere 1:1. Namočte do nej vatový tampón a naneste zmes na odolné škvrny od atramentu, kým sa úplne neodkryje.
    • Nechajte všetko 10 minút pôsobiť a potom postriekanú látku ideálne vyperte (jemnejšie látky perte v ruke a nechajte uschnúť na vzduchu). Pokiaľ pranie neprichádza do úvahy, miesto dostatočne dobre umyte vlhkou handričkou.
    • Pokiaľ je škvrna stále vidieť, proces opakujte, kým úplne nezmizne.

    K rozliatiu cartridge dnes dochádza pomerne zriedka. Väčšinou je na vine poškodená cartridge, pričom náchylnejšie na poškodenie sú už recyklované cartridge. Preto s nimi pri výmene zaobchádzajte so zvýšenou opatrnosťou.

    Tip: Keď nabudúce budete meniť cartridge alebo toner, zakryte okolie napríklad starými novinami alebo dekou, ktorým ho ochránite pred nechceným postriekaním.

    Škvrny od tonera

    S laserovou tlačiarňou sa vyhnete patáliám s vyliatym atramentom z cartridge, tonerové kazety by ste ale mali premiestňovať s obdobnou opatrnosťou. Vnútri tonera laserovej tlačiarne sa skrýva tonerový prášok, ktorý môže urobiť podobnú neplechu. Pri čistení škvŕn od prášku z koberca či podlahy predovšetkým hrozí nebezpečenstvo jeho vdýchnutia, ktoré môže spôsobiť aj obyčajný prievan. Preto sa pred upratovaním vybavte rúškom a na prácu si vezmite ochranné rukavice.

    Odolajte pokušeniu prášok povysávať! Okrem zničeného vysávača sa vám vysatý obsah môže ľahko vrátiť zadnou stranou vysávača. Na vysávanie tonerového prášku je možné použiť iba špeciálny vysávač na tonery, ktorý udrží aj jeho najmenšie čiastočky. Radšej vezmite do ruky papierový obrúsok či handričku a prášok jemne zotrite. Na likvidáciu škvrny môžete použiť mydlo a vodu alebo prvý vyššie spomenutý postup na čistenie škvŕn od atramentu.

    Tip: Do doplňovania prázdneho tonera sa sami doma radšej nepúšťajte, vyhnete sa tak nielen nechceným škvrnám. Pokiaľ chcete ušetriť, vyskúšajte alternatívne tonery.

    Podobné články

    2 minúty čítania

    Prečo je doplňovanie prázdneho tonera zlý nápad

    Doplňovanie prázdneho tonera svojpomocne vás s najväčšou pravdepodobnosťou síce nezabije, ale rozhodne vás ani neposilní. Zato môže nenávratne poškodiť vašu tlačiareň.

    Celý článok »
    uvod 3 minúty čítania

    Nehoda s náplňou do tlačiarne: Ako dostať z oblečenia toner alebo atrament

    Pokiaľ ste niekedy vlastnoručne menili náplň v tlačiarni, podstúpili ste riziko postriekania odevu atramentom z cartridge, prípadne znečistenie tonerovým prachom. Keď sa vám podobná nehoda stane, je celkom jedno, či je na vine nešetrná manipulácia, alebo vada z výroby. Na prvom mieste býva väčšinou snaha zachrániť obľúbený kus šatníka. V nasledujúcom článku vám poradíme, ako šetrne odstrániť z oblečenia toner či atrament.

    Celý článok »