3 dôvody, prečo si domov nekupovať drahú tlačiareň

7. 2. 2022

Mať doma kedykoľvek k dispozícii špičkové tlačové zariadenie je bezpochyby príjemné. Realita je ale taká, že si často vystačíme s lacnejšou tlačiarňou. Tu sú 3 situácie, kedy sa vám kúpa drahej tlačiarne domov neoplatí.

Obsah:

  • 1) Tlačíte len občas a nepotrebujete prvotriednu kvalitu
  • 2) Potrebujete iba funkciu tlače
  • 3) Pre zníženie tlačových nákladov využívajte alternatívne tonery
  • Hranica medzi drahou a lacnou tlačiarňou nie je samozrejme jasne definovaná - vždy záleží na parametroch a vybavení daného zariadenia. Pre naše účely ale predpokladajme, že lacná tlačiareň je výrobok s cenou do 200 €. Aké dôvody vás môžu viesť k tomu, aby ste nesiahli po drahšom zariadení?

    1) Tlačíte len občas a nepotrebujete prvotriednu kvalitu

    Prakticky každá moderná tlačiareň disponuje tlačovým rozlíšením aspoň 600 DPI. Táto hodnota - ako napovedá jej anglické označenie dots per inch - udáva počet tlačových bodov v riadku o šírke 1 palca (cca 2,54 cm). Platí jednoduchá rovnica: čím vyššie DPI, tým kvalitnejšia bude výsledná tlač. Avšak len do určitej miery - do vzdialenosťti 30 cm totiž priemerné ľudské oko vníma zvyšujúcu sa kvalitu tlače asi len do hodnoty 250 DPI.

    To znamená, že pri vzdialenosti, z ktorej bežne čítame na tom príliš nezáleží, či je text vytlačený v rozlíšení 600 alebo 1 200 DPI. A práve preto si pri tlači bežných dokumentov vystačíte s lacnejším zariadením. Aké zvoliť?

    • laserová čiernobiela tlačiareň - HP Laser 107A,
    • atramentová farebná tlačiareň - HP Officejet Pro 6230 ePrint.

    Sú samozrejme aj situácie, kedy sa vyššie rozlíšenie oplatí. Ide napr. o domácu tlač fotografií či kvalitných grafík, kde záleží naozaj na každom detaile.

    2) Potrebujete iba funkciu tlače

    „Obyčajná“ tlačiareň pre vás bude dostačujúca aj vtedy, ak potrebujete len tlačiť a zaobídete sa bez prídavných zariadení, ktoré ponúkajú tzv. multifunkcie. Týmto termínom označujeme multifunkčné tlačiarne, disponujúce spravidla:

    • skener,
    • možnosť kopírovať,
    • možnosť faxovať.

    Netvrdíme, že by v domácnosti nemali tieto funkcie žiadne využitie. Ak ale potrebujete raz za pár mesiacov okopírovať doklady kvôli dovolenke alebo úradným dokumentom, stačí zájsť do copycentra alebo použiť kopírku v práci.

    Multifunkcie sú totiž oproti samostatným tlačiarňam drahšie a spotrebujú - aj v pohotovostnom režime - viac elektriny (viď článok o výhodách a nevýhodách multifunkčných tlačiarní).

    3) Pre zníženie tlačových nákladov využívajte alternatívne tonery

    Mnoho ľudí si drahšie tlačiarne kupuje okrem iného aj kvôli rozšírenému mýtu o lacnejšej tlači. Cena tlačového zariadenia ale priamo s tlačovými nákladmi nesúvisí.

    Všeobecne sa dá povedať, že atramentové tlačiarne majú nižšie obstarávacie náklady, ale za vytlačenie jednej stránky zaplatíte viac. A za laserové zariadenia dáte v obchode síce viac, na druhú stranu pri tlači ušetríte.

    Tento status quo však narušujú tzv. alternatívne náplne. Teda cartridge a tonery, ktoré pochádzajú od nezávislých výrobcov (nie od výrobcov tlačiarní) a vďaka upraveným výrobným postupom a nižším nákladom na marketing sú až 4-krát lacnejšie ako originálne náplne.

    Môžete si tak pre bežnú domácu tlač zaobstarať lacnú tlačiareň - a ešte výrazne ušetriť za náplne.

    Podobné články

    uvod 4 minúty čítania

    Čo znamená DPI rozlíšenie pri tlači a ako podľa neho vybrať vhodnú tlačiareň?

    Väčšina nakupujúcich sa pri výbere domácej či kancelárskej tlačiarne rozhoduje predovšetkým podľa ceny, menšina potom pozerá na rýchlosť tlačenia a spotrebu farby. Skoro nikto ale neberie ohľad na hodnotu DPI. Tá pritom určuje, ako kvalitná výsledná tlač bude. Prečítajte si, čo presne DPI znamená a ako sa podľa DPI pri výbere tlačiarne riadiť.

    Celý článok »
    5 minút čítania

    Radíme, ako na domácu tlač fotografií

    Doba, kedy svet fotil na analógové fotoaparáty a na tvorbu fotiek tak musel využívať špecializované fotocentrá, sú už dávno preč. Dnešným svetom totiž hýbe digitálna fotografia, ktorú si možno jednoducho pozrieť na displeji fotoaparátu, tabletu, mobilu či napríklad počítača, ale hlavne si ju možno ľahko a rýchlo vytlačiť doma. Domáca tlač fotografií má však pár základných pravidiel, ktoré treba v prípade, že vám ide o kvalitu, rozhodne dodržať. Poďme sa teda spoločne pozrieť na to, ako doma tlačiť fotografie, aby to skutočne stálo za to.

    Celý článok »