Prarodičia chcú fotky svojich vnúčat? Vytlačte im ich doma aj s rámčekom

11. 7. 2022

Vašich rodičov nič nepoteší viac než fotka ich vnúčat? Nemusíte vymýšľať nič zložité. Fotografiu aj fotorámik si zvládnete vyrobiť doma a k výrobe môžete prizvať aj deti. Výsledný darček tak bude skutočne originálnou dekoráciou a prírastkom do zbierky babičky a deda, s ktorým si vybaví pekné spomienky na vnúčatá aj vo chvíľach, keď nie sú spolu.

Obsah:

  • Tlač fotografií je základ
  • Ako si vyrobiť fotorámik
  • Tlač fotografií je základ

    Bez fotografie by zostal len rámček. Preto si najskôr poďme pripomenú základy správneho (a lacného) tlačenia fotografií na domácej tlačiarni.

    1. Máte doma správnu tlačiareň?

    Základom domácej tlače fotografií, z ktorých budete mať skutočnú radosť, je atramentová tlačiareň. Laserové tlačiarne bohužiaľ tlačia iba na povrch papiera (kde atrament sa vpíja priamo do štruktúry papiera), takže s nimi nikdy nedosiahnete takú kvalitu fotiek. Ak si chcete byť istí, že vaša tlačiareň všetko, čo pre domácu tlač fotografií potrebujete, a že ste na nič nezabudli, prejdite si naše tipy v článku ako na domácu tlač fotografií.

    2. Zamerajte sa na fotopapier

    Jednou z otázok, ktorú si pravdepodobne pri tlači domácich fotografií položíte, bude ako vybrať fotopapier. Jasnú predstavu o tom, čo vaša tlačiareň zvládne, nájdete vo vašich dokumentoch k tlačiarni.

    V prvom rade záleží na tom, aký veľký formát fotografie si chcete vytlačiť (a aký dokáže vytlačiť vaša tlačiareň). Fotografie sa bežne tlačia vo formáte A5 či A6. Pokiaľ si ale budete tvoriť vlastný rámček, nemusíte sa obmedzovať na bežné štandardy. Fotografie si môžete upraviť a vytlačiť vo vlastnom formáte na klasický fotopapier A4, z ktorého vytlačené fotografie vystrihnete. Na lacnú tlač na fotopapier A3 a viac je domáca tlač fotografií krátka. Tam sa pravdepodobne budete musieť obrátiť na firmu, ktorá sa špecializuje na veľkoformátovú tlač fotografií.

    Podľa svojich preferencií a parametrov tlačiarne potom zvoľte hrúbku fotopapiera. Platí, že čím bude vyššia gramáž, tým bude aj väčšia hrúbka a pevnosť fotopapiera. Podľa svojho vkusu a požadovaného vzhľadu fotografie potom zvoľte matný alebo lesklý fotopapier.

    Tip: Pri domácej tlači fotografií dbajte na to, aby tlačené obrázky boli skutočne kvalitné. Čím väčšie rozlíšenie, tým kvalitnejšia bude aj vytlačená fotografia. Nízke rozlíšenie naopak môže spôsobiť, že fotografie budú neostré a rozmazané.

    Ako si vyrobiť fotorámik

    Fotografie máte vytlačené. Ale čo fotorámik? Môže sa stať, že vám nesedí rámik z obchodu, nemôžete si medzi nimi vybrať alebo máte tvoriacu náladu. Po domácej tlači fotografií sa rovno vrhnite do výroby vlastného fotorámika! Máme pre vás 3 tipy, ako na to:

    1. Fotorámik z paličiek od nanukov

    Tento rámček ľahko vyrobia aj vaše deti. Paličky od nanukov buď nazbierajte po zjedených zmrzlinách, alebo si ich kúpte v papiernictve. Potom sa fantázii medze nekladú, hurá do toho!

    • Najprv sa vrhnite do zdobenia svojich paličiek. Môžete ich nafarbiť akrylovými farbami, polepiť výstrižkami z novín a farebnými obrúskami, alebo ich máte možnosť zabaliť do baliaceho papiera. Paličky môžete tiež polepiť lepenkou, ozdobnou washi páskou či samolepkami. Fixou alebo iným popisovačom nakoniec doplňte krátky odkaz, prianie, dátum zhotovenia fotografie alebo osobné venovanie.
    • Akonáhle máte dorobené paličky, je čas chytiť lepidlo a začať konštrukciu fotorámika. Na dve drievka naneste lepidlo po celej dĺžke a umiestnite ich zvisle vedľa seba. Zvyšok paličiek potom na ne lepte vodorovne jedno po druhom, pôvodné drievka úplne zakryjete. Tým vám vznikne akási doštička z nanukových paličiek.
    • Na vzniknutý fotorámik prilepte vytlačenú fotografiu. Ak sa vám zdá, že rámčeku stále niečo chýba, nebojte sa dozdobiť fotografie nalepením kamienkov, nálepiek, gombíkov a ďalších dekoratívnych prvkov. Nakoniec na zadnú stranu prilepte magnet. Vytvoríte si tak jedinečnú magnetku na chladničke!

    Tip: S paličkami od nanukov tvorte najrôznejšie tvary, ako je srdiečko alebo nepravidelný kosodĺžnik, z ktorého tu a tam trčí kúsok nafarbenej drevenej paličky. Nechajte deti, nech si navrhnú vlastný fotorámik. Možno vás prekvapí!

    istock-1309531172.jpg

    2. DIY fotorámik z kartónu

    Kartón zo škatule, v ktorej vám prišla zásielka, môže ešte dobre poslúžiť. Postup je nasledujúci:

    • Na krabicu si namaľujte požadovaný tvar fotorámika (štvorec, obdĺžnik, srdce) a vystrihnite ho celkom 4krát.
    • Vezmite si do ruky dva vystrihnuté kartóny. Po celej ploche ich natrite lepidlom a zlepte k sebe.
    • Pri zvyšných dvoch kartónoch svoj tvar obkreslite zhruba 2-5 centimetrov od okraja (podľa veľkosti rámčeka) a vnútro vystrihnite a zahoďte. Vzniknuté rámčeky opäť natrite po celej dĺžke a zlepte k sebe. Po zaschnutí ich nalepte k prvému vystrihnutému kartónu a základ rámčeka je na svete!
    • Po zaschnutí lepidla sa chopte farieb. Ideálne je kartón najprv polepiť bielym papierom a až potom začať maľovať na rámček (vyskúšajte treba tempery). Farby tak budú lepšie viditeľné.
    • Až rámček dozdobíte k svojej spokojnosti a lepidlo aj farby necháte dostatočne zaschnúť, môžete dovnútra vlepiť vytlačenú fotografiu, ktorú ste si vytlačili na svojej domácej tlačiarni.
    • Fotorámik z kartónu buď oprite alebo zaveste na stenu, alebo z kartónu vystrihnite a dozdobte ešte malú nožičku, aby rámček mohol stáť samostatne. A je hotovo!

    3. Fotorámik z čohokoľvek, čo máte po ruke

    Základom tohto rámčeka sú 4 paličky, ktoré zložíte do rámčeka. Zo spodnej strany do neho vložíte fotografiu, ktorú ideálne zaistíte farebným papierom alebo kartónom, ktorý prilepíte pod fotografiou k fotorámiku. Dôvtip spočíva v tom, ako rámček ozdobíte.

    Máte fotku z dovolenky pri mori? Polepte fotorámik nazbieranými mušľami alebo privezeným pieskom. K fotografii z parku sa bude hodiť fotorámik s gaštanmi, žaluďmi alebo namaľovanými listami vystrihnutými z papiera. Pekne vyzerá aj fotorámik omotaný obyčajným aj farebným povrázkom či pokreslený fixkami. Dobre vyzerajú aj surové cestoviny, guličky z papiera alebo kusy látky, napríklad starých džínsov.

    Podobné články

    5 minút čítania

    Radíme, ako na domácu tlač fotografií

    Doba, kedy svet fotil na analógové fotoaparáty a na tvorbu fotiek tak musel využívať špecializované fotocentrá, sú už dávno preč. Dnešným svetom totiž hýbe digitálna fotografia, ktorú si možno jednoducho pozrieť na displeji fotoaparátu, tabletu, mobilu či napríklad počítača, ale hlavne si ju možno ľahko a rýchlo vytlačiť doma. Domáca tlač fotografií má však pár základných pravidiel, ktoré treba v prípade, že vám ide o kvalitu, rozhodne dodržať. Poďme sa teda spoločne pozrieť na to, ako doma tlačiť fotografie, aby to skutočne stálo za to.

    Celý článok »
    4 minúty čítania

    Ako vybrať fotopapier (a tlačiareň) pre tlač fotiek

    Chcete si fotky z dovolenky či narodeninovej oslavy založiť do fotoalbumu? Už dávno nie je potrebné čakať týždeň na vyvolanie snímok vo fotokiosku. Fotografie profesionálnej kvality si vytlačíte sami. Stačí vám k tomu tlačiareň a správny fotopapier.

    Celý článok »