Lacná tlačiareň pre home office? Vojdete sa aj do sumy 150 €

25. 10. 2021

Práca z domu je v rade firiem už dlhší čas štandardom. K jej vykonávaniu je samozrejme potrebný počítač, často sa ale nezaobídete ani bez tlačiarne. A hoci sú rozpočty zamestnávateľov napäté, kvalitné zariadenie si zaobstaráte aj za 150 €. Neveríte?

Obsah:

  • Akú tlačiareň vybrať?
  • Počas pandémie koronavírusu rad pracovníkov zistil, že im home office vyhovuje viac ako práca z kancelárie. A firmy si zase uvedomili, že s čiastočnou prácou z domu môžu zredukovať prenajímané priestory a ušetriť.

    To samozrejme neznamená, že by všetka finančná záťaž za kancelárske vybavenie prešla na plecia zamestnancov. Podľa Zákonníka práce vám totiž firma musí preplatiť všetky náklady, ktoré vám v súvislosti s pracovnou činnosťou vznikli, popr. musí potrebné pomôcky zaistiť.

    Vedľa spotrebovanej elektriny, internetu a pracovného notebooku vám tak zamestnávateľ musí uhradiť aj tlačiareň, tonery či cartridge a papiere, na ktoré tlačíte. Väčšina spoločností našťastie k tejto zákonnej povinnosti pristupuje osvietene a sú ochotné svojim pracovníkom potrebné vybavenie uhradiť - avšak len do určitej výšky. A práve vtedy sa oplatí hľadať tlačové zariadenie, ktoré za málo peňazí "odohrá" veľa muziky.

    Akú tlačiareň vybrať?

    Zásadné je, čo od tlačiarne očakávate - resp. aké parametre musí tlačové zariadenie splniť, aby ste s jeho pomocou mohli svoju prácu vykonávať. V rade kancelárskych činností je možné očakávať tlač veľkého množstva dokumentov. Z tohto dôvodu preskočíme atramentové tlačiarne a rovno odporučíme laserové zariadenie.

    Dôvod je jednoduchý: tlačiarne pracujúce na laserovom princípe sú síce drahšie na obstaranie, majú ale nižšie tlačové náklady. Ich obstaranie sa oplatí pri tlači desiatok strán mesačne. Teda limitu, ktorého rad administratívnych pracovníkov na home office dosiahne aj počas jediného dňa.

    V takejto situácii je zásadná rýchlosť tlače. Napr. čiernobiela tlačiareň Xerox B210 zvládne (pri približne 5% pokrytí) vytlačiť 30 strán A4 za minútu. Jej súčasťou je zásobník na 250 listov, samozrejmosťou je bezdrôtová tlač z telefónu či notebooku pomocou Wi-Fi pripojenia. Zariadenie disponuje aj funkciou obojstrannej tlače (duplex) a jeho cena je okolo 150 €.

    Ak potrebujete tlačiť farebne (napr. kvôli sprievodným grafom a ilustráciám v dokumentoch), siahnite po zariadení Lexmark C3224dw (priemerná cena 150 €). Jeho schopnosť tlače vo viacerých farbách ľahko zoslabuje nižšia tlačová rýchlosť (22 čiernobielych strán za minútu). Rovnako ako predchádzajúci prístroj disponuje toto zariadenie vstupným zásobníkom s kapacitou 250 listov.

    A ak potrebujete navyše skenovať, vyberte farebnú multifunkčnú tlačiareň Canon i-SENSYS MF643Cdw vybavenou naviac o skener s rozlíšením 600 × 600 DPI. Zariadenie s priemernou cenou 240 € disponuje tlačovou rýchlosťou 21 čiernobielych str./min, zatiaľ čo skener pracuje rýchlosťou 27 čiernobielych strán za minútu. Nechýba ani funkcia kopírky či bezdrôtovej tlače.

    Podobné články

    3 minúty čítania

    Ako tlačiť z mobilných zariadení: Sprievodca pre začiatočníkov

    Zabudované fotoaparáty v smartphonoch už takmer úplne nahradili kompaktné fotoaparáty. S rastúcim priestorom vnútornej pamäte a zvyšovaním operačného výkonu sa z inteligentných telefónov stávajú plnohodnotné pracovné nástroje, ktoré nezriedka nahrádzajú prenosné (osobné) počítače. Niet divu, že dopyt po tlačení priamo z mobilu a tabletu rastie. Poďte si prečítať viac o tom, ako tlačiť z mobilných zariadení.

    Celý článok »
    4 minúty čítania

    5% pokrytie stránky pri tlači alebo ako dlho vám vydrží toner či cartridge?

    Stalo sa vám niekedy, že váš nový toner či cartridge došiel skôr, než ste zvládli vytlačiť polovicu množstva stránok, ktoré vám výrobca náplne sľuboval pri nákupe? Stavíme sa, že určite áno. Ak ste však na danú situáciu reagovali obvinením výrobcu náplne z klamstva, veľmi pravdepodobne ste tak urobili neprávom. To preto, že udávané množstvo výtlačkov daným tonerom či cartridge platí pri 5% pokrytí stránky pri tlači. A práve to je dôvod. Tušíte totiž, ako vlastne stránka pokrytá tlačou z piatich percent vyzerá? Pokiaľ nie, v nasledujúcich riadkoch vám urobíme jasno v celej problematike.

    Celý článok »