Ako usporiadať nezabudnuteľnú detskú oslavu

21. 2. 2022

Usporiadať detskú oslavu môže byť poriadna fuška. Nenechajte sa tým ale zaskočiť! V pokoji sa zastavte a inšpirujte sa našimi tipmi, ktoré vám uľahčia prácu pri zostavovaní slávnostného občerstvenia a ďalších úkonov, ktoré k detským oslavám patria.

Obsah:

  • Vytvorenie pozvánok na oslavu
  • Ako na dekorácie
  • Občerstvenie a tlač na jedlý papier
  • Vytvorenie pozvánok na oslavu

    Ako prvé sa pravdepodobne vrhnete na zostavovanie zoznamu hostí a ich pozvaním. Aj v dnešnej digitálnej dobe stále mnoho detí a rodičov preferuje papierové pozvánky na oslavu. V programoch ako je Microsoft Word viete vytvoriť krátky pozývací text už za pár minút. Pokiaľ svojej pozvánke ale chcete dodať trochu väčší šmrnc, s jednoduchým textom si nevystačíte.

    Pozvánku môžete ozvláštniť napríklad maľbou svojho oslávenca. Nechajte ho pozvánku pokresliť a výslednú tvorbu buď okopírujte na tlačiarni a následne na pripravené pozvánky natlačte text, alebo ju naskenujte na skeneri priamo do počítača. Obrázok si tu budete môcť ľahko upraviť, pridať k nemu text a následne vytlačiť finálne pozvánky.

    Pokiaľ sa vám ani vášmu dieťaťu nechce nič tvoriť, stiahnite si už predpripravený template, alebo si vytvorte pozvánku na oslavu úplne podľa svojho gusta v dostupnom online editore (ako je napr. Canva, PicMonkey a pod.). Túžite po originálnom nápade? Vytlačte fotografiu svojho malého oslávenca a prilepte ju na pozvánku! Fotografiu nezabudnite vytlačiť na vhodný fotopapier. Ten môžete využiť aj neskôr, keď budete chcieť deťom vytlačiť zopár fotiek z oslavy na pamiatku.

    Čo by nemalo chýbať na pozvánke na oslavu:

    • Dátum (snažte sa vyhnúť predĺženým víkendom, prázdninám a sviatkom, kedy mnoho rodín jazdí na chatu, dovolenku alebo za príbuznými).
    • Čas (Kedy majú hostia prísť).

    Plánovaný čas skončenia, aby mali rodičia predstavu o tom, kedy si majú svoje dieťa prísť vyzdvihnúť.

    Tip: Kým deťom na konci oslavy rozdáte spoločné fotografie, zalaminujte ich. Fotografiu podložte farebným alebo ozdobným papierom, na ktorý môžete pridať aj poďakovanie, označenie miesta a času a čokoľvek ďalšie, čo vám napadne. Aby ste si boli istí, že všetko pôjde ako po masle, prečítajte si najprv, ako laminovať papier.

    Ako na dekorácie

    Menej je niekedy viac a pri plánovaní detskej oslavy to platí dvojnásobne. Nevrhajte sa do príliš veľkého množstva zložitých vzorov a nákladných dekorácií, o ktoré deti nakoniec ani okom nezavadia. Rad jednoduchých dekorácií si ľahko vyrobíte sami doma. Zapojte do prípravy aj svojho oslávenca a máte o zábavu na pochmúrne popoludnie postarané!

    Vyskúšajte napríklad:

    • Girlandy - girlandy vašej párty dodajú šťavu. Môžete ich vystrihovať do rôznych tvarov a rozhodne sa nebojte farieb. Ak ich chcete ešte niečím ozvláštniť, vytlačte si na svojej domácej tlačiarni tematické obrázky či obľúbených rozprávkových hrdinov vášho oslávenca a nalepte ich na pripravené girlandy. Okrem úchvatnej dekorácie môžu deťom slúžiť ako téma na diskusiu o obľúbených rozprávkach.
    • Origami - jednoduché origami skladačky z farebného papiera môžu byť skvelým spestrením slávnostného stola s maškrtami. Alebo do nich urobte dierku, pretiahnite cez ne špagát a papierovú skladačku zaveste do priestoru. Lodičku alebo parník určite zvládnete vy aj váš oslávenec. Skladanie jednoduchých motívov tiež môžete zaradiť medzi aktivity, ktorými deti zabavíte počas oslavy.
    • Balóniky - balóniky oživia každú narodeninovú oslavu! Farebné balóniky môžete zavesiť po miestnosti, alebo ich len tak pohádzať do priestoru a nechať deti, nech si s nimi pinkajú. Pokiaľ organizujete detskú oslavu pri sebe na záhrade, môžete zvážiť vybíjanú s balónikmi naplnenými vodou. Osviežujúca sranda!
    • Rozlišováky na poháre a slamky - Ako zariadiť, že si každé dieťa spozná svoj pohár? Popustite uzdu svojej fantázii a navrhnite si menovky, ktoré na poháre prilepíte. K návrhu menoviek môžete využiť niektorý z online editorov alebo obyčajné Maľovanie, určite ale nájdete aj predpripravené vzory, ktoré si hneď vytlačíte na tlačiarni. Pokiaľ poháre nechcete označiť menom, vytlačte na ne rôzne obrázky (napríklad meč, mašľu, princeznú a pod.).
    istock-1156939064.jpeg

    Občerstvenie a tlač na jedlý papier

    Deti uchvátia čokoľvek, čo bude dostatočne farebné a zábavné. Ak chcete predísť tomu, že si deti (predovšetkým tie mladšie) budú s veľkými očami kopiť na tanier veľa jedla, ktorého sa potom ani nedotknú, zvoľte tzv. finger food. Teda veľa menších pochúťok a jednohubiek, ktoré môžu jesť rukami! Na detskej oslave zabodujete napríklad s:

    • minipizzami, ktorým pomocou kečupu ľahko dodáte veselý úsmev,
    • malými nanukmi,
    • ovocnými košíčkami,
    • chlebíčkami,
    • ovocnými alebo zeleninovými obloženými taniermi,
    • muffinmi,
    • cookies alebo akýmikoľvek sladkými sušienkami,
    • rybími prstami.

    Narodeninovú tortu, ale aj ďalšie sladkosti na sviatočnom stole, môžete ozdobiť unikátnym nápisom či fotografiou s oslávencom a jeho kamarátmi alebo obľúbenými rozprávkovými postavičkami na jedlom papieri. Deti taká inovácia určite bude baviť a aj dospelí sa môžu vyšantiť pri výrobe farebných jedlých papierov.

    Tlač na jedlý papier dokážete aj s bežnou kancelárskou tlačiarňou. než sa do toho ale pustíte, prečítajte si, ako funguje tlač na jedlý papier a aké podmienky taká tlač sprevádza, aby finálne dielo bolo skutočne jedlé.

    Podobné články

    3 minúty čítania

    Ako funguje tlač na jedlý papier a je možné ju realizovať na domácej tlačiarni?

    S potlačeným jedlým papierom sa v posledných rokoch stretol vďaka jeho obrovskému rozmachu v potravinárstve snáď úplne každý. Vo veľkom je totiž využívaný ako v cukrárskom, tak aj v pekárskom priemysle a to napríklad na etikety aplikované priamo na pečive, či rôzne zdobenia na torty, či iné cukrovinky. Tušíte však, ako vlastne tlač na jedlý papier prebieha a čo je k nemu potrebné? Ak nie, v nasledujúcich riadkoch vám v tom urobíme jasno a možno vás aj navnadíme na vyskúšanie. Čoskoro totiž zistíte, že nejde vo svojej podstate o nič až také zložité, ba práve naopak.

    Celý článok »
    2 minúty čítania

    Ako laminovať papier (a vybrať správnu laminovačku)

    Potrebujete pravidelne laminovať vizitky, dôležité dokumenty či iné materiály a neviete, aký typ zariadenia zvoliť? Všetko podstatné sa dozviete v tomto článku - vrátane rozdielov medzi rôznymi typmi laminovacích fólií a porovnania jednotlivých druhov laminácie.

    Celý článok »