Ako funguje tlač na jedlý papier a je možné ju realizovať na domácej tlačiarni?

26. 10. 2019

S potlačeným jedlým papierom sa v posledných rokoch stretol vďaka jeho obrovskému rozmachu v potravinárstve snáď úplne každý. Vo veľkom je totiž využívaný ako v cukrárskom, tak aj v pekárskom priemysle a to napríklad na etikety aplikované priamo na pečive, či rôzne zdobenia na torty, či iné cukrovinky. Tušíte však, ako vlastne tlač na jedlý papier prebieha a čo je k nemu potrebné? Ak nie, v nasledujúcich riadkoch vám v tom urobíme jasno a možno vás aj navnadíme na vyskúšanie. Čoskoro totiž zistíte, že nejde vo svojej podstate o nič až také zložité, ba práve naopak.

Obsah:

  • Ako funguje tlač na jedlý papier
  • Alternatívy k jedlému papieru
  • Jedlý atrament pre potravinárske použitie
  • Ako tlačiť na jedlý papier
  • Nie je pre každého
  • Ako funguje tlač na jedlý papier

    Tlač na jedlý papier prebieha vo svojej podstate úplne rovnako ako bežná tlač na atramentovej tlačiarni. Jediné rozdiely sú v tom, že namiesto bežného kancelárskeho papiera, je využívaný jedlý papier a namiesto bežného atramentu je použitý špeciálny jedlý atrament. Vďaka tomu je tak výsledný výtlačok plne jedlý.

    Počiatky technológie jedlej tlače siahajú  do 80. rokov minulého storočia, kedy s ním začali experimentovať práve cukrári. Odvtedy sa tlač na jedlý papier veľmi rozšírila a teraz je bežne využívanou metódou pri dekorovaní cukrárskych výrobkov, kedy je na papier natlačený spravidla motív na prianie vhodný pre určitú udalosť. Stretnúť sa ale môžete aj s hotovými výrobkami, ako sú jedlé etikety na pečivo alebo jedlé bankovky.

    Keď sa povie jedlý papier

    Pod jedlým papierom si môžete predstaviť veľmi tenkú oblátku s hladkým povrchom a minimom pórov. Ostatne, presne kvôli tomu sa možno v súvislosti s ním stretnúť s označeniami ako oblátkový, ryžový alebo vaflový papier. Vo všetkých prípadoch sa ale skutočne jedná o ten istý papier, takže nebuďte týmito názvami pri jeho zháňaní zmätení.

    Základné suroviny na výrobu jedlého papiera sú škrob, prírodné alebo umelé sladidlá a rastlinný olej. Jedlý papier sa vyrába v niekoľkých prevedeniach - tenší priesvitný a silnejší, ktorý nepresvitá. Vzhľadom na zloženie potom zrejme neprekvapí, že je prakticky bez chuti.

    Tip: Pre lepšiu predstavu chuti si môžete v obchode kúpiť napríklad Hořické trubičky. Ich korpus sa vyrába z hmoty, ktorá je veľmi podobná tej, ktorá sa využíva na jedlý papier. Keď sa vám z neho teda podarí odlúpnuť vrstva bez náplne, budete mať skvelú testovaciu vzorku chuti jedlého papiera.

    retro_oplatka_na_pecivu-nahled2.jpg

    Príklad použitia jedlej tlače: Oblátka na chlebe so značkou výrobcu (Zdroj: https://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Retro_oplatka_na_pe%C4%8Divu.jpg)

    Alternatívy k jedlému papieru

    Napriek tomu , že je klasický jedlý papier zrejme tou najvyužívanejšou možnosťou pre potlač potravín na čele s cukrovinkami, nejde ani zďaleka o jediné riešenie, na ktoré môžete v súčasnosti naraziť. Nižšie si preto aspoň v krátkosti predstavíme ďalších pár využívaných možností na potlač dekorácií.

    Fondánový papier

    Ide o druhý najviac využívaný typ jedlého papiera, ktorý je však vhodný viac-menej len na cukrovinky. Bavíme sa tu totiž o sladkej, ľahko tvarovateľnej hmote, ktorou cukrári dokážu efektne aj efektívne “prikryť” napríklad celú tortu tak, že vďaka fondánovému papieru pôsobia celistvým dojmom. Ako veľké pozitívum tohto papiera označujú cukrári jednak jeho krásnu belosť, ale hlavne to, ako kvalitne naň možno tlačiť. Háčik je tu v tom, že si fondán nerozumie s vodou a teda treba ho pokladať na cukrovinku, ktorá je tomu (aspoň povrchovo) prispôsobená.

    Decor papier

    Ďalším viac-menej len v cukrárstve využiteľným náhradníkom klasického jedlého papiera je decor papier. Ten dokáže zaujať  svojou chuťou a vôňou, ktorá je vanilková. Potešiť vie aj tým, že sa naň dajú tlačiť skutočne kvalitné obrázky bez akéhokoľvek väčšieho rozpíjania – a to všetko navyše bez nutnosti akejkoľvek farebnej korelácie, pretože papier je biely. Bohužiaľ, vzhľadom na krehkosť papiera je ho možné maximálne tak zľahka ohýbať, na akékoľvek väčšie modelovanie teda zabudnite.

    Icefrosting papier

    Jedná sa o menej známu alternatívu jedlého papiera, ktorá je vyzdvihovaná pre svoju tenkosť v kombinácii s vynikajúcimi krycími schopnosťami, ale aj bezproblémovou "podporou" tlače. Háčik je však opäť v tom, že sa bavíme o sladkom papieri, takže je jeho využiteľnosť značne obmedzená.

    Chocodecor papier

    Ako už názov napovedá, máme čo do činenia s papierom založeným na čokoláde, konkrétne kakaovom masle. Využiteľnosť na slané výrobky je teda aj tu viac-menej vylúčená, ak teda nepečiete pre niekoho, kto rád experimentuje. Použitie čokoládového masla sa potom samozrejme premietlo aj do odtieňa papiera, ktorý je logicky trochu tmavší – konkrétne smotanovo-hnedý. Tlačí sa naň ale podľa cukrárskych majstrov veľmi dobre a čo viac, je veľmi odolný proti vlhkosti. Nie je teda potrebné sa u neho akokoľvek viac prispôsobovaťz hľadiska receptu.

    Jedlý atrament pre potravinárske použitie

    Jedlý atrament je na trhu v dvoch základných prevedeniach. Jeden druh je určený na ručnú aplikáciu a používa sa na farbenie a dekorovanie prevažne cukrárskych výrobkov, a to prostredníctvom najrôznejších na to určených pier, štetcov a rozprašovačov. Druhý typ je určený priamo pre tlač na jedlý papier a je k dostaniu atramentových cartridgách.

    Čo sa týka zloženia jedlých atramentov, základnými zložkami sú voda, glycerol, konzervant a potravinárske farbivo, ktoré určuje výslednú farbu atramentu. Rovnako ako v prípade klasických atramentových náplní do tlačiarneaj jedlé cartridge sa bežne používajú vo farebnom rozpätí CMYK - teda purpurová, azúrová, žltá a čierna.

    Ako tlačiť na jedlý papier

    Vzhľadom k tomu, že je jedlý atrament dodávaný v štandardizovaných cartridgoch, je možné ho okrem špeciálnych tlačiarní pre tlač jedlého papiera využívať aj s mnohými bežnými kancelárskymi tlačiarňamiTreba však pamätať na to, že je potrebné siahnuť po kancelárskych atramentových tlačiarňach s podporou jedlej tlače. Laserové tlačiarne sa pre jedlú tlač nepoužívajú vôbec.

    Tip: Zrejme najväčším hráčom na poli tlačiarní s podporou tlače na jedlý papier je spoločnosť Canon. Podporu tejto funkcie ponúkajú konkrétne tiero modely: TS5050, TS6050, MG5750, MG5751, MG5752, MG5753, MG6850, MG6851, MG6852, MG6853, IP7250, MG5450, MG5550, MG5650, MG6450, MG6650, MX725, MX925, iP4850, iP4950, MG5150, MG5250, MG5350, IP4700, IP4600, IP3600, MP550, MP560, MP640, MP540, MP620, MP630, MP500, MP510, MP520, MP530, MP600, MP610, IP3300, IP450, IP450 4000 (A3), IX6850 (A3), IX6550 (A3), pričom vo všetkých prípadoch sa jedná o tlačiarne so zadným podávaním papiera.

    Hoci vám stačí na tlač jedlým atramentom bežná atramentová tlačiareň, zabudnite na to, že by ste len jednoducho nahradili klasické atramentové cartridge tými jedlými a veselo tlačili na jedlý papier. Teoreticky by to síce možné bolo, avšak z logiky veci asi nie je úplne dobrý nápad naplniť tlačové hlavy doteraz "zaplavované" klasickým nejedlým atramentom z ničoho nič atramentom jedlým. Ten by totiž pri tlači vzal viac či menej atramentu, kvôli čomu by výsledný výtlačok nebol úplne zdravotne nezávadný.

    Ak sa teda chcete pustiť do jedlej tlače, je potrebné, aby ste mali tlačiareň vyhradenú len na tieto účely, ktorá predtým na bežnú tlač klasickými atramentovými cartridgami využívaná vôbec nebola.

    Pri výbere vhodnej atramentovej tlačiarne pre tlač na jedlý papier budete potrebovať takú, ktorá zvláda tlačiť na papier s vyššou gramážou (jedlý papier je silnejší), ale hlavne takú, ktorá sa zvládne popasovať s jedlými cartridgami. Túto informáciu by ste mali získať u výrobcu alebo distribútora. Práve overenie si kompatibility s jedlým atramentom je pritom úplne kľúčové, pretože nie každá tlačiareň tento typ tlače zvládne.

    sladkosti-nahled2.jpg

    Lietajúce taniere s kyslým práškom vo vnútri zdobia pulty mnohých cukrární. Tušíte správne, sú vyrobené z jedlého papiera.

    Nie je pre každého

    Ak opomenieme nutnosť obstarania novej tlačiarne - či už špeciálne pre tlač jedlého papiera, alebo klasické s podporou tejto možnosti - spolu s jedlým papierom a jedlým atramentom, ďalej je potrebné zainvestovať aj do špeciálnych čistiacich cartridgí. Klasické aj atramentové tlačiarne mávajú všeobecne problémy so zanášaním trysiek. Bežný atrament do tlačiarne preto obsahuje chemikálie, ktoré pomáhajú zvyšky zaschnutého atramentu v tryskách rozpúšťať, čím čistia tlačovú hlavu. Jedlé atramenty však tieto rozpúšťadlá neobsahujú pre ich zdravotnú závadnosť, a tak dochádza pri ich používaní k oveľa častejšiemu zasychaniu tlačovej hlavy. Jediným riešením tohto problému je pravidelná tlač, ktorá je však vzhľadom na to, že ju treba vykonávať maximálne raz za tri dni, z hľadiska bežného užívateľa veľmi ťažko uskutočniteľná. Suverénne najvhodnejšie je potom to, keď je tlačiareň využívaná každý deň a nemá teda príležitosť akokoľvek “zaschnúť”.

    Tip: Ani s upchatím tlačových hláv klasickým atramentom nie je zábava. Pokiaľ tento problém trápi aj vás, v tomto našom staršom článku vám prezradíme, ako ho vyriešiť.

    S ohľadom na predošlé riadky je vám asi jasné, že si tlač na jedlý papier doma nevyskúšate len tak. Ak sa totiž nehodláte vydať na dráhu zákazkového cukrára, potom je pre vás investícia do ďalšej tlačiarne, jedlého atramentu a papiera nezmyselná. Nezostáva teda nič iné, než narodeninovú tortu raz za čas ozdobiť niektorým z hotových motívov, ktoré sú bežne dostupné v obchodoch, alebo si nechať vytlačiť vlastný motív na jedlý papier na zákazku. Cenovo sa našťastie nejedná o nič náročné.

    Podobné články

    4 minúty čítania

    Zaschnutá farba v atramentovej tlačiarni: Radíme, ako problém vyriešiť a ako mu predísť

    Prestala vaša atramentová tlačiareň znenazdajky tlačiť, alebo tlačí, ale vynecháva jednu farbu, hoci vložená cartridge podľa všetkého nie je prázdna? Príčina je veľmi pravdepodobne jediná – konkrétne zaschnutá farba. Ak vás zaujíma, čo tento problém spôsobuje, ako mu predísť a ako ho vyriešiť, ak už nastane, ste tu správne. V nasledujúcich riadkoch vám totiž na všetky tieto otázky poskytneme odpoveď.

    Celý článok »
    2 minúty čítania

    Nie je papier ako papier, časť 2: Zaostrené na akosť

    Ak je u vás tlač na dennom poriadku, určite viete, že papier nie je len jeden. Existuje niekoľko druhov papiera, líšia sa rôznymi parametrami aj podľa toho, na čo sa pri tlači používajú. V dvoch častiach tohoto článku si postupne preberieme najbežnejšie i tie menej bežné druhy papiera, s ktorými sa pri tlači môžete stretnúť.

    Celý článok »