Prečo dochádza k zablokovaniu kompatibilných tonerov

22. 3. 2021

Prestala vaša tlačiareň zo dňa na deň tlačiť a ako dôvod uvádza, že toner či atramentová náplň neboli rozpoznané? Pokiaľ využívate kompatibilné tonery, je zdrojom vašich problémov s najväčšou pravdepodobnosťou aktualizácia ovládača firmvéru tlačiarne. Prečítajte si, prečo k tomuto problému dochádza a ako ho obísť.

Obsah:

  • Vzťah medzi náplňami a ovládačom tlačiarne
  • Vrátenie ovládača na verziu pred aktualizáciou (downgrade)
  • Zablokujte aktualizáciu firmvéru
  • Využitie univerzálnych ovládačov
  • Pri nákupe náplní pre svoju tlačiareň si môžete vybrať v zásade z troch druhov náplní:

    Originálne náplne sú tie, ktoré pochádzajú od výrobcov tlačiarní, ktorí zabezpečujú ich vývoj i výrobu. Aj z týchto dôvodov sú originálne náplne - v porovnaní s nasledujúcimi typmi - pomerne drahšie. Na druhú stranu v tlačiarňach, pre ktoré sú určené, fungujú za všetkých okolností.

    Repasované náplne sú originálne tonery a atramentové kazety, ktoré boli po minutí farby znovu naplnené (spravidla nezávislou firmou). Tento prístup pomáha šetriť životné prostredie - prázdne atramentové kazety možno využiť ešte raz.

    Kompatibilné (alternatívne) náplne sú tonery a atramentové kazety, ktoré sa podobajú originálnym, pochádzajú ale od nezávislých výrobcov. Sú 4krát lacnejšie ako originálne náplne.

    Práve nízka cena kompatibilných tonerov je dôvodom, prečo proti nim originálni výrobcovia bojujú. Firmy vyrábajúce alternatívne náplne totiž nemusia do vývoja nových tonerov vkladať takmer žiadne prostriedky, napriek tomu ťažia z trhu, ktorý vytvorili nadnárodní predajcovia tlačiarní. Je nutné ale tiež dodať, že pri originálnych náplniach platia zákazníci z veľkej časti za marketingové náklady .

    Výrobcovia tlačiarní sa oproti kompatibilným náplniam bránia rôznymi spôsobmi - a jedným z najúčinnejších je aktualizácia ovládačov. Zoberme to ale poporiadku.

    Vzťah medzi náplňami a ovládačom tlačiarne

    Každá náplň je vybavená čipom, ktorý zaisťuje jej komunikáciu s tlačiarňou. Prostredníctvom čipu dáva tlačiareň náplni inštrukcie, kedy a koľko farby pri tlači vypustiť. Náplň zase prostredníctvom čipu signalizuje dochádzajúce farby a ďalšie problémy.

    To ale nie je všetko. Samotná tlačiareň totiž prijíma inštrukcie z koncového zariadenia: počítača, tabletu či smartfónu - teda z prístroja, z ktorého tlač dokumentu či obrázka zadávate.

    Komunikáciu medzi tlačiarňou a počítačom, popr. iným zariadením, zaisťuje špeciálny softvér - ovládač (v angličtine driver), ktorý dodávajú výrobcovia tlačiarní. Ovládač "prekladá" informácie z textového editora a ďalších programov do tlačových dát a odosiela ich do tlačiarne, kde ich spracuje tzv. firmvér. Ide o softvér uložený v tlačiarni, ktorý podľa tlačových dát vykoná tlač - v zadanej kvalite a určenom počte kópií.

    Každá tlačiareň svoj vlastný ovládač tlačiarní, ktorý výrobcovia pravidelne aktualizujú. V priebehu aktualizácie dochádza napr. k zvýšeniu zabezpečenia tlačiarne a úprave rôznych komunikačných protokolov.

    istock-178014849-nahled2.jpg

    Aktualizácia firmvéru ako zbraň proti konkurencii

    A práve počas aktualizácie firmvéru (a niekedy aj ovládača) môže dôjsť k situácii, kedy váš kompatibilný toner prestane fungovať. Aktualizácia totiž upraví program spôsobom, ktorý zabezpečí funkčnosť iba originálnych náplní.

    To, že sa vás tento problém týka, spoznáte jednoducho - vaša kompatibilná náplň, ktorá ešte pred niekoľkými dňami bez problémov tlačila, tlačiť prestane. Objaví sa varovanie "toner nebol rozpoznaný", popr. upozornenie na nedostatok farby, a to aj napriek tomu, že je toner plný.

    Aktualizácia dnes navyše vďaka trvalému pripojenie k internetu prebiehajú automaticky, takže k zablokovaniu tlače môže dôjsť v najmenej vhodný okamih. Existuje niekoľko možností, ako tento problém obísť.

    Je ale potrebné povedať, že pre každú tlačiareň a náplň je riešenie veľmi špecifické. Ak vám ani jeden z postupov nižšie nepomôže, obráťte sa na našu podporu - radi vám poradíme .

    Vrátenie ovládača na verziu pred aktualizáciou (downgrade)

    Prvou možnosťou je vrátiť ovládač tlačiarne na predchádzajúcu verziu, na ktorú toner bez problémov fungoval. Vo Windows to možno urobiť v nasledujúcim spôsobom:

    1. V ponuke Štart otvorte "správcu zariadení" (možno ho nájsť vo vyhľadávacej lište).
    2. V správcovi vyhľadajte ovládač tlačiarne (typicky sa volá podľa daného modelu, napr "HP Officejet 4630 e-All-in-One") a kliknite na neho pravým tlačidlom.
    3. Kliknite na "vlastnosti" a otvorte záložku "ovládač".
    4. V záložke kliknite na tlačidlo "vrátiť zmeny ovládača" a zmeny potvrďte.

    Vezmite do úvahy, že toto riešenie je len dočasné a nemusí vždy fungovať. Bez aktualizácie sa vystavujete bezpečnostným rizikám (napr. úniku dát z počítača), pri niektorých aplikáciách nemusí tlač fungovať správne. Starú verziu ovládača využívajte len do tej doby, než kompatibilnú náplň spotrebujete.

    Dobrou správou je, že výrobcovia alternatívnych tonerov dokážu svoje výrobky prispôsobiť novým aktualizáciám v priebehu niekoľkých týždňov mesiacov. Novo objednané náplne tak takmer určite budú kompatibilné aj s aktuálnou verziou ovládača .

    Zablokujte aktualizáciu firmvéru

    Toto riešenie je preventívne - ak  k zablokovaniu alternatívnych náplní došlo, nepomôže vám. Navyše sa líši u jednotlivých značiek. Vo videách nižšie nájdete postupy najznámejších výrobcov.

    Pre presný postup pri vašej tlačiarni sa obráťte sa na našu podporu.

    Využitie univerzálnych ovládačov

    Núdzovým riešením sú univerzálne ovládače. Niektoré z nich totiž vývojári aktualizujú s veľkým oneskorením - je preto veľká šanca, že ovládač vašej tlačiarne bude v predchádzajúcej verzii, ktorá vám tlač dokumentov či fotiek umožní.

    Univerzálne ovládače pre svoje tlačiarne ponúkajú samotní výrobcovia:

    Využiť môžete tiež univerzálne ovládače pre mobily, napr. NokoPrint, PrinterShare alebo Mopria Print Service. Detailné postupy pre tlač zo smartfónu nájdete v článkoch ako tlačiť z mobilu a tlačenie z mobilu cez USB.

    Podobné články

    3 minúty čítania

    Ako zabezpečiť tlačiareň: 4 spôsoby, ktorými zabránite úniku dát

    Tlačiarne v rade firiem sú podľa odborníkov na kybernetickú bezpečnosť rizikovým článkom náchylným k úniku dát. Nie náhodou; na zabezpečenie týchto prístrojov sa často nehľadí, navyše cez ne prúdi - či už pri tlači alebo skenovanie - citlivé informácie. Prečítajte si, ako krádeži a úniku dát zabrániť.

    Celý článok »
    3 minúty čítania

    Ako tlačiť z mobilných zariadení: Sprievodca pre začiatočníkov

    Zabudované fotoaparáty v smartphonoch už takmer úplne nahradili kompaktné fotoaparáty. S rastúcim priestorom vnútornej pamäte a zvyšovaním operačného výkonu sa z inteligentných telefónov stávajú plnohodnotné pracovné nástroje, ktoré nezriedka nahrádzajú prenosné (osobné) počítače. Niet divu, že dopyt po tlačení priamo z mobilu a tabletu rastie. Poďte si prečítať viac o tom, ako tlačiť z mobilných zariadení.

    Celý článok »