Koľko kofeínu je v káve a v čaji, kedy by ste mali ubrať?

5. 7. 2021

Čaj a káva patrí k najobľúbenejším nápojom na svete. Sú neodmysliteľnou súčasťou nášho ranného rituálu, popoludňajšieho relaxu alebo spôsobom, ako nakopnúť koncentráciu v kancelárii aj na homeoffice. Koľko kávy denne môžete vypiť a aké množstvo kofeínu už pre vás môže byť nebezpečné?

Obsah:

  • Kofeín prináša šťastie aj úzkosti
  • Množstvo kofeínu v káve a čaji - koľko šálok denne je bezpečné vypiť?
  • Koľko kofeínu je príliš?
  • Kofeín prináša šťastie aj úzkosti

    Kofeín je psychoaktívna stimulačná látka, a ako taká je pravdepodobne najrozšírenejšou drogou na svete. V ľudskom organizme totiž kofeín funguje ako stimulátor centrálnej nervovej sústavy. Bráni väzbe látok, ktoré spôsobujú pocit únavy, dočasne vyvoláva pocit bdelosti a energie.

    Kofeín nám tak môže poskytnúť rad benefitov: Potláča a odďaľuje únavu, zlepšuje koncentráciu, zbystruje myslenie a vyvoláva pocit šťastia. Konzumácia kávy na homeoffice tak ľahko podporí vašu pracovnú morálku. Vďaka schopnosti kofeínu zvyšovať našu hladinu energie túto látku vyhľadávajú aj športovci a fitness nadšenci, ktorým pomáha k vyšším výkonom.

    Tip: Množstvo kofeínu v káve vám dodalo toľko energie, že neviete, čo s ňou? Využite príležitosť a vyskúšajte naše tipy, ako sa naučiť písať všetkými desiatimi.

    Konzumácia kávy v kancelárii a diskusia s kolegami v kuchynke možno patrí k pravidelným rituálom vášho pracovného dňa. Veľké množstvo kofeínu - a to predovšetkým v prípade, že ho konzumujete dlhodobo - môže spôsobiť celý rad negatívnych účinkov:

    • úzkosť,
    • bolesť hlavy,
    • dlhodobé poruchy spánku,
    • dehydratácia organizmu,
    • črevné ťažkosti,
    • studené ruky/nohy.

      Okrem toho vám môže príliš veľké množstvo kofeínu spôsobiť nervozitu, zvýšenú potrebu močenia, začervenanie tváre a niekedy aj halucinácie. Niektorí ľudia môžu neblahé účinky kofeínu pociťovať pri konzumácii 250 mg denne, avšak bezpečná denná dávka pre bežného zdravého dospelého človeka je 400 mg kofeínu. Neblahé pocity niekedy môžu byť spôsobené aj nevhodným pracovným prostredím, skúste preto okrem obmedzenia kofeínu tiež 5 tipov pre zdravšie kanceláriu.

      Vedeli ste, že: Maximálna denná dávka kofeínu pre deti a dospievajúcich by nemala presiahnuť 2,5-3 mg na kilo telesnej váhy dieťaťa. Vedci varujú predovšetkým pred prílišnou konzumáciou energetických nápojov, pretože kofeín môže mať neblahý vplyv na zdravie detí a mladých dospelých.

      Kofeín nájdeme v celej rade nápojov, preto by ste mali sledovať, čo všetko počas dňa vy a vaše deti pijete. Najčastejšie sa s kofeínom stretneme v káve a čaji. Vedľa kávových bôbov a listov čajovníka sa kofeín prirodzene vyskytuje aj v guarane (práve často nájdete v energetických nápojoch), maté, kakau alebo fazuli. Kofeín nájdeme aj v plodoch niektorých ďalších rastlín, kde funguje ako prírodný pesticíd a rastliny tak ochraňuje pred určitými druhmi hmyzu, ktorý ochromuje a zabíja.

      istock-1007194468.jpg

      Množstvo kofeínu v káve a čaji - koľko šálok denne je bezpečné vypiť?

      Koľko kofeínu je v káve? Na túto otázku neexistuje jednoduchá odpoveď. Obsah kofeínu v kávovom zrne sa líši podľa druhu kávovníka, jednotlivých zŕn aj metódy ich spracovania. Všeobecne ale platí, že čím dlhšie sa kávové zrná pražia, tým menej kofeínu obsahujú, pretože vysoká teplota kofeín rozkladá.

      Koľko kofeínu je vo vašej šálke

      • čierny čaj: 45 mg,
      • zelený čaj: 20-36 mg,
      • instantná káva: 80-100 mg,
      • zrnková káva: 150 mg,
      • káva bez kofeínu: 3-8 mg,
      • energetický nápoj: 80 mg,
      • latté: 113-280 mg.

      Vyššie uvedené čísla ukazujú priemerné množstvo kofeínu v šálkach s objemom 250 ml. Stále premýšľate, koľko kofeínu denne je ešte v medziach? Ak počas dňa vypijete okolo 2 litrov ďalších bezkofeinových nápojov, môžete si bez obáv vychutnať 3 5 šálok kávy alebo 10 hrnčekov čaju denne.

      Ak sa chcete vyhnúť problémom s nespavosťou, mali by ste si svoj posledný hrnček kávy alebo silného čaju dať aspoň 4 až 6 hodín pred spaním.

      Vedeli ste, že čaj obsahuje viac kofeínu ako káva? Na prípravu čaju je ale potrebné oveľa menšie množstvo čajových lístkov než zŕn na prípravu kávy. Preto výsledná šálka kávy obsahuje viac kofeínu ako hrnček čaju.

      Koľko kofeínu je príliš?

      Množstvo kofeínu, ktoré je vaše telo schopné spracovať, závisí aj na vašej hmotnosti. 15 mg na kilo telesnej váhy sa považuje za toxickú dávku (pre 70kilového človeka to je asi 7-10 hrnčekov kávy), 150 mg na kilo váhy za dávku smrteľnú. Aby však skutočne došlo ku smrteľnému nebezpečenstvu, musel by dospelý človek vypiť niečo medzi 50 100 šálkami kávy naraz, čo fyzicky nie je v ľudských silách.

      Kedy by ste radšej mali kofeín vynechať

      Podľa niektorých štúdií konzumácia kávy pomáha znižovať riziko chorôb ako diabetes 2. typu alebo určité druhy rakoviny. Sú však situácie, kedy by ste mali k nápojom s kofeínom pristupovať opatrne.

      Nápoje s kofeínom by mali obmedziť najmä tehotné a dojčiace ženy. Maximálne denné množstvo kofeínu, ktoré by nemalo ohroziť vývoj dieťaťa, je 200-300 mg. Kofeín môže interagovať tiež s niektorými liekmi, napríklad s antibiotikami. Preto si vždy prečítajte príbalový leták a ak si nie ste istí, uvarte si radšej kávu bez kofeínu alebo ovocný čaj.

      Ostražití by ste mali byť tiež v prípade, ak máte zdravotné problémy spojené so srdcovým ochorením, obličkami alebo vysokým krvným tlakom. Konzumácia veľkého množstva kofeínu môže spôsobovať nespavosť, v takom prípade skúste kofeín na chvíľu vysadiť, alebo si kávu a čierny čaj vychutnávať len v prvej polovici dňa. Ak stále váhate, koľko kávy denne môžete vypiť, radšej sa poraďte so svojím lekárom.

      Súvisiace produkty

      Podobné články

      3 minúty čítania

      5 tipov pre útulnejšiu kanceláriu

      Aby sme v zamestnaní mohli odvádzať zodpovedajúci výkon, je potrebné, aby sme sa v kancelárii cítili príjemné. Trávime v nej konieckoncov 8 hodín denne, je preto dôležité prispôsobiť si pracovný priestor našim prianiam a potrebám. Základom pozitívnej pracovnej atmosféry (a zdravej práci) je čistá, vzdušná miestnosť. Prečítajte si, ako ju dosiahnuť vďaka niekoľkým relatívne jednoduchým zmenám.

      Celý článok »
      4 minúty čítania

      Ako sa naučiť písať všetkými desiatimi: tipy na programy a postupy

      Premýšľali ste niekedy nad tým, koľko času by ste ušetrili pri práci, keby ste na klávesnici počítača písali všetkými desiatimi prstami a nielen vaším štýlom? Ak áno, ste tu úplne správne. Ak máte totiž motiváciu zmeniť svoj štýl písania na písanie všetkými desiatimi, v tomto článku vám prezradíme, aké výhody vám to prinesie, ako pri učení postupovať a aké bezplatné aplikácie využiť. A keďže máme výučbu písania všetkými desiatimi aj za sebou, dodáme vám pár rád zo života.

      Celý článok »