Akú (lacnú) tlačiareň zvoliť pre občasnú tlač?

17. 1. 2022

Väčšinu článkov o výbere tlačiarní venujeme zariadeniam, ktoré tlačia v relatívne vysokom objeme za čo najnižšiu cenu. Nájdu sa ale aj ľudia, ktorí potrebujú tlačiť len občas a chcú si napríklad užívať výhody multifunkčnej tlačiarne - teda skenovanie a kopírovanie. Po ktorom prístroji v takej chvíli siahnuť?

Obsah:

  • Tlačiareň pre občasnú tlač
  • Multifunkčná tlačiareň pre občasnú tlač
  • Základom je, že pre občasnú tlač sa hodí laserová tlačiareň. Dôvod je jednoduchý: jej tlačovému mechanizmu nevadí, keď dlhšiu dobu nepracuje. U atramentových zariadení je však podobná situácia problémom, pretože tekutý atrament zasychá - a pri neaktivite dlhšej ako niekoľko týždňov zaschnutá farba poškodí tlačovú hlavu a potrebné ju vymeniť.

    Pri laserovej tlači tento problém nehrozí, pretože pracuje s tonerovým práškom, ktorý sa na papier prenáša v pevnej forme. Výhodou laserových tlačiarní sú potom aj nižšie tlačové náklady.

    Tlačiareň pre občasnú tlač

    1tlac.png

    Jedným z najlacnejších prístrojov na slovenskom trhu je čiernobiela tlačiareň HP LaserJet M209dwe HP+, ktorej cena sa pohybuje okolo 150 . Zariadenie disponuje tlačovou rýchlosťou 29 strán za minútu a rozlíšením 600 × 600 DPI. Táto hodnota je bohato dostačujúca pre tlač dokumentov vo vysokej kvalite.

    Samozrejmosťou je bezdrôtová tlač cez Wi-Fi či Bluetooth - a nechýba ani funkcia obojstrannej tlače. U zariadenia je možné využívať aj službu HP+, teda predplatné originálnych tonerov, s ktorým sa spája predĺženie záručnej lehoty o 1 rok.

    2tlac.png

    V kategórii farebných laserových zariadení víťazí cenou Canon i-Sensys LBP621Cw (priemerne 169 €). Oproti predchádzajúcemu výrobku tlačí síce pomalšie (18 čiernobielych str./min), ale v rozlíšení 1 200 × 1 200 DPI. Vstupný zásobník disponuje objemom 250 listov, takže pri občasnej tlači sa vyhnete jeho doplňovaniu po dlhú dobu.

    Príjemným bonusom sú alternatívne tonery pre Canon i-Sensys LBP621Cw. Oproti originálnym náplniam sú totiž až 2,5-krát lacnejšie (pri prepočte nákladov na tlač jednej stránky).

    Multifunkčná tlačiareň pre občasnú tlač

    Súčasťou tzv. multifunkčných zariadení sú skenovanie, tlač, ale aj faxovanie alebo čítanie dát z pamäťových kariet. Multifunkčné tlačiarne majú množstvo ďalších výhod - oproti samostatným zariadeniam zaberajú výrazne menej miesta, nezanedbateľná nie je ani nižšia spotreba energie a jednoduchšia a rýchlejšia obsluha.

    3tlac.png

    Lacnou multifunkčnou tlačiarňou pre občasnú, čiernobielu tlač je Xerox WorkCentre 3025Bi s cenovkou okolo 160 s rozlíšením 1 200 × 1 200 DPI. Tlačí rýchlosťou 20 strán za minútu, vstupný zásobník potom disponuje kapacitou 150 listov. Súčasťou balenia sú tonery s približne 60 % kapacitou samostatne predávaných náplní.

    Rozlíšenie skenera (a teda aj kopírovanie) je 600 × 600 DPI. Z multifunkčného zariadenia môžete tlačiť aj bezdrôtovo. Výraznou výhodou sú kompaktné rozmery prístroja, vďaka ktorým sa Xerox WorkCentre 3025B zmestí prakticky kamkoľvek. K dispozícii sú aj alternatívne tonery:

    4tlac.png

    Ak plánujete obstaranie farebnej multifunkčnej tlačiarne, odporúčame Xerox C235DNI. Zo všetkých tu spomínaných zariadení je logicky najdrahší, cena tlačiarne sa pohybuje okolo 270. Ľahko sa ovláda cez dotykový displej, počítač a tiež telefón - nechýba ani funkcia bezdrôtovej tlače.

    Tlačiareň sa môže pochváliť rýchlosťou farebnej tlače 22 str./min, obojstrannou tlačou a (rovnako ako väčšina predchádzajúcich zariadení) rozlíšením 600 × 600 DPI.

    Totožné rozlíšenie aj skener, ktorý je ale navyše vybavený funkciou automatického podávača. Vďaka tomu zvládne za minútu naskenovať 20 listov A4 - v tejto cenovej hladine pomerne nevídaná vec. Naskenované dokumenty vám potom zašle do e-mailovej schránky.

    Podobné články

    3 minúty čítania

    Ako tlačiť z mobilných zariadení: Sprievodca pre začiatočníkov

    Zabudované fotoaparáty v smartphonoch už takmer úplne nahradili kompaktné fotoaparáty. S rastúcim priestorom vnútornej pamäte a zvyšovaním operačného výkonu sa z inteligentných telefónov stávajú plnohodnotné pracovné nástroje, ktoré nezriedka nahrádzajú prenosné (osobné) počítače. Niet divu, že dopyt po tlačení priamo z mobilu a tabletu rastie. Poďte si prečítať viac o tom, ako tlačiť z mobilných zariadení.

    Celý článok »
    2 minúty čítania

    Výroba tonerového prachu alebo ako zvládnuť CMYK

    Ak si myslíte, že sa autor tohto textu rozhodol písať článok z oblasti auto-moto, navyše si poriadne neskontroloval nadpis a nechal v ňom trápny preklep, mýlite sa. Nasledujúce riadky sú venované tonerovému prášku, jeho zloženiu i spôsobu výroby.

    Celý článok »