Výber a tlač obálok - návod, ako postupovať

21. 6. 2021

Bez tlačenia obálok sa v kancelárii nezaobídeme. Zasielame v nich dôležitú dokumentáciu obchodným partnerom, korešpondenciu klientom a sú neoddeliteľnou súčasťou komunikácie s úradmi. Poďme sa pozrieť na to, ako obálky správne vybrať a tlačiť.

Obsah:

  • Veľkosť obálky
  • Materiál obálky
  • Typ lepenia a vstupu
  • Ako tlačiť obálky (MS Office 365)
  • Poštové obálky reprezentujú vašu firmu - sú často prvým kontaktom s budúcimi zákazníkmi či partnerskými firmami. Aby urobili dobrý prvý dojem, je potrebné, aby ste pri obálkach zvolili vhodné parametre, najmä:

    • veľkosť obálky,
    • materiál,
    • vhodnú potlač a branding.

    Jednotlivé parametre rozoberáme v nasledujúcich odsekoch.

    Veľkosť obálky

    Veľkosť obálky sa odvíja od formátu a počtu listov , ktoré posielate. Jednoducho povedané - je potrebné zvoliť takú obálku, aby sa do nej všetko vošlo a bolo s ňou možné bez problémov manipulovať. Formáty obálok štandardizuje norma ISO 269. Medzi najbežnejšie patria obálky typu C, ktoré majú takú veľkosť, aby obsiahli listy formátu A.

    Formát obálky

    Rozmery

    Vhodný pre

    C3

    324 × 458 mm

    A3
    1× preložená A2
    preložená A1

    C4

    229 × 324 mm

    A4
    1× preložená A3
    2× preložená A2

    C5

    162 × 229 mm

    A5
    1× preložená A4
    2× preložená A3

    C6

    114 × 162 mm

    A6
    1× preložená A5
    2× preložená A4

    C6/5

    229 × 114 mm

     

    A4 preložená dlhšou stranou na tretiny

     

    C7/6

    162 × 81 mm

     

    A5 preložená dlhšou stranou na tretiny

     

    DL

    220 × 110 mm

     

    A4 preložená dlhšou stranou na tretiny (strojové obálkovanie)

    Pri výbere platí jednoduché pravidlo: do obálky formátu C sa bez preloženia zmestí formát papiera A takého čísla, aké obálka. Obálky typu C využívajte v prípade, že zasielate najviac niekoľko papierov. Pre formálnu korešpondenciu sa používajú najčastejšie obálky C6/5, C7/6 a DL, ktoré majú v pravom či ľavom dolnom rohu priehľadné plastové okienko pre adresu príjemcu.

    To ale nie je samozrejme všetko. Existujú tiež obálky formátu B , ktoré sú vhodné pre vloženie:

    • väčšieho objemu listov formátu A (objemnejšie spisy, ale napr. aj časopisy, brožúry),
    • niekoľkých listov formátu B,
    • niekoľkých obálok formátu C.

    Formát obálky

    Rozmery

    Vhodný pre

    B3

    420 × 540 mm

    B3
    preložená B2
    preložená B1
    väčší počet listov A3
    niekoľko obálok C3

    B4

    250 × 353 mm

    B4
    preložená B3
    preložená B2
    väčší počet listov A4
    niekoľko obálok C4

    B5

    176 × 250 mm

    B5
    preložená B4
    preložená B3
    väčší počet listov A5
    niekoľko obálok C5

    B6

    125 × 176 mm

    B6
    1× přeložený B5
    2× přeložený B4
    väčší počet listov A6
    niekoľko obálok C6

    istock-1139328229.jpg

    Materiál obálky

    Materiál obálky vyberajte podľa povahy obsahu, ktorý zasielate. Najčastejšie využívané sú klasické papierové obálky - majú podobnú gramáž ako obyčajný kancelársky papier, teda okolo 100 g/m2 . Sú lacné a ľahko ich potlačíte. Ich nevýhodou je nízka odolnosť proti mechanickému namáhaniu a vode. Hodí sa pre obyčajné dokumenty, reklamné materiály či transakčné listy.

    Proti vlhkosti a vode nie sú odolné ani kartónové obálky, majú ale iné výhody. Spravidla sú k dostaniu v dvoch variantoch:

    • Obálky z klasickej lepenky - majú gramáž okolo 350 g/m2 a sú vhodné pre zasielanie kníh, časopisov a pevných predmetov; nie sú ale také pevné ako obálky z vlnitej lepenky.
    • Obálky z vlnitej lepenky - hodí sa pre zasielanie "mäkkých" predmetov; tento typ obálok je mimoriadne odolný, skladá sa z niekoľkých vrstiev tzv. hrubého papiera s gramážou 400 g/m2.

    Bezpečnostné obálky sú vhodné pre dôležité dokumenty a úradné listy. Pred vlhkosťou, teplom a svetlom ich totiž chráni špeciálna fólia.

    Špecialitou sú potom obálky s vnútornou bublinkovou fóliou, určené nielen pre prepravu krehkých objektov. Nechránia ich len proti poškodeniu, ale izolujú svoj obsah aj proti vlhkosti a tepelnému poškodeniu.

    Tip: Ak posielate pravidelne väčšie množstvo korešpondencie, zvýšite svoju prestíž vlastnými obrandovanými obálkami s logom a farbami svojej spoločnosti.

    Typ lepenia a vstupu

    Druh lepenia vyberajte podľa toho, či obálky uzatvárate ručne alebo za vás túto prácu vykonáva stroj:

    • Navlhčovací pásik sa používa najčastejšie pri strojovom obálkovaní; lepidlo sa aktivuje navlhčením, podobne ako pri listových známkach.
    • Samolepiaca páska sa používa pri ručnom uzatváraní obálok; lepiaci povrch je krytý papierom, ktorý stačí odstrániť a obálku zalepiť. Alternatívou sú obálky s dvojicou samolepiacich klop, ktoré sa pri vzájomnom kontakte spoja.

    Vstupom nazývame otvor, ktorým do obálky vkladáme obsah pošty. Dlhšia strana sa používa pri klasických listových obálkach a je vhodná pre menšie množstvo listov. Kratšia strana pre vstup sa používa pri posielaní časopisov, katalógov či väčšieho množstva papierov. Tento typ obálky sa označuje aj ako "taška".

    Ako tlačiť obálky (MS Office 365)

    Tlač adries na obálky nie je nič zložité, vždy sa ale najprv uistite, ža vaša tlačiareň túto funkciu podporuje.

    Vo Worde 365 prebieha tlač obálok skrz menu - cez kartu "korešpondencia" a tlačidlo "obálky". V okne, ktoré sa vám po kliknutí otvorí, máte možnosť doplniť spiatočnú (teda svoju) adresu. Ak ju využijete, natlačí sa do ľavého horného rohu.

    Tip: Vkladanie spiatočnej adresy je možné automatizovať. V menu kliknite na tlačidlo "súbor", potom na "možnosti" a "spresniť". Adresu vložte do poľa "poštová adresa".

    Adresu príjemcu vložíte na rovnakej karte, do poľa "doručovacia adresa". Dajte pozor, nech správne nastavíte parametre obálky, na ktorú tlačíte. Kliknite na tlačidlo "možnosti" a nastavte:

    • formát obálky, na ktorú budete tlačiť,
    • veľkosť a typ písma pre tlač adries.

    Potom na karte "možnosti tlače" nastavte, do akého zásobníka obálku vkladáte a akým smerom - vyhnete sa tak chybnej tlači. Potom len kliknite na tlačidlo "tlač". Celý proces zhŕňa toto video:

    Podobné články

    4 minúty čítania

    Formáty papiera: prehľad rozmerov a vhodných tlačiarní

    O formáte A4 či „á päťke“ ste už určite počuli. Viete však, aký veľký a potrebný je papier A2 a na čo sa používa? Počuli ste už niekedy o papieroch typu C, RA či SRA? Ak nie, nezúfajte. V tomto článku sme pre vás totiž pripravili prehľad najpoužívanejších papierových formátov – a pridali sme aj tipy na tlačiarne, ktoré si s veľkoformátovou tlačou hravo poradia. Vďaka tomu tak už budete mať formáty papierov v malíčku.

    Celý článok »
    3 minúty čítania

    Gramáž papiera: ako vybrať hrúbku papiera pre vizitky a ďalšie materiály

    Ak zadávate tlač vizitiek či letákov, budú po vás v tlačiari oi. chcieť informácie o gramáži papiera, na ktorý budú tlačiť. V tomto článku vám prezradíme, čo presne gramáž je, v čom sa papiere rôznej hrúbky líšia a pre aké typy materiálov sú vhodné.

    Celý článok »