Plotrová tlačiareň a veľkoformátová tlač: ako vybrať správne zariadenie

1. 3. 2021

Hoci si to väčšinou neuvedomujeme, veľkoplošné výtlačky sú bežnou súčasťou nášho života. Pri ceste do práce vídame veľké reklamné plochy, v zamestnaní pracujeme s nadrozmernou projektovou dokumentáciou. Čo presne je ale k veľkoformátovej tlači potrebné? Má nejaké nevýhody?

Obsah:

  • Tlačiareň pre veľkoplošnú tlač: kedy sa oplatí?
  • Tipy na veľkoformátové tlačiarne
  • Veľkoplošná tlač nemá žiadnu oficiálnu štandardizáciu, v praxi sa ňou spravidla rozumie tlač papierových formátov nad veľkosť A3. Do veľkoformátových výtlačkov patria (popri príkladov spomenutých vyššie) tiež plagáty, mapy, bannery a rad ďalších materiálov.

    Nadrozmerná tlač - na rozdiel od tlače bežných dokumentov - bežné kancelárske tlačiarne spravidla nezvládajú. Napr. papier formátu A2 má rozmery 42 × 59,4 cm. Napriek tomu existujú komerčné zariadenia, ktoré si poradia aj s rozmernejšími listami. Niektoré tlačiarne dokonca zvládajú potlačiť aj papiere o šírke 5 metrov, tieto zariadenia si ale do kancelárie len tak nekúpite.

    Špecialitou je potom plotrová tlač pomocou tzv. plotrov. Ide o atramentové tlačiarne, ktoré tlačia na rolu papiera. Ich súčasťou je preto rezačka, ktorá výtlačok odreže tak, aby mal stanovenú dĺžku. Pre tlač plotrov používajú tzv. vektorovú tlač (zatiaľ čo bežné tlačiarne používajú bitmapovú tlač). Tlač vo vektoroch umožňuje vykresliť aj jemné detaily, často za použitia špeciálnych tlačových pier. Plotry sú preto voľbou číslo jedna v architektonických či grafických štúdiách.

    Laser, atrament, sieťotlač a ďalšie technológie
    V tomto článku hovoríme o veľkoformátovej tlači pomocou atramentovej a laserovej technológie, aké využívajú aj bežné tlačiarne. Existujú aj prístroje pracujúce napr. so sieťotlačou alebo ofsetovým tlačením, tie sú ale, najmä kvôli astronomickej cene, určené pre komerčnú tlač.

    Vedľa tlače na papier - o ktorom hovoríme v tomto článku - existujú tiež tlačové zariadenia, ktoré dokážu potlačiť napr. plátno či PVC. Rovnako ako ofsetové tlačiarne sú aj tieto zariadenia drahé a oplatia sa len špecializovaným spoločnostiam, napr. grafickým štúdiám či reklamným agentúram sa špecializáciou na veľkoplošnú reklamu.

    Tlačiareň pre veľkoplošnú tlač: kedy sa oplatí?

    Pri výbere plotra či bežnej veľkoformátovej tlačiarne je potrebné zvážiť celý rad faktorov. Vždy si položte nasledujúce otázky:

    Ako často potrebujem tlačiť a v akom objeme?

    Od potreby veľkoplošnej tlače by sa mala odvíjať voľba, či si zaobstarať vlastné tlačové zariadenie, alebo to zveriť špecializovanej spoločnosti. Cena veľkoplošných tlačiarní siaha vysoko, nákladné sú však aj náplne.

    Existujú spôsoby ako na tlačových nákladoch ušetriť. Riešením je využívať tzv. alternatívne tonery , ktoré sú v rovnakej kvalite ako originálne náplne od výrobcov tlačiarní, sú však 4-krát lacnejšie.

    V akej kvalite (a farebnosti) potrebujem tlačiť?

    Z hľadiska kvality tlače môžeme veľkoformátové tlačiarne rozlíšiť na:

    Laserové tlačiarne - využívajú technológiu valca, na ktorý sa podľa nasvietenia prichytáva farba (tonerový prášok) a ten sa následne prenáša na podklad (papier); laserové tlačiarne majú zo všetkých troch typov zariadení najmenej kvalitnú tlač. Sú vhodné pre tlač nadrozmerných dokumentov, naopak sa nehodia pre tlač detailných grafík ani fotografií. Pri veľkoplošných tlačiarňach je laserová technológia skôr okrajovou záležitosťou.

    Atramentové tlačiarne - obraz sa na papier prenáša tryskaním atramentu z náplne. Ich kvalita je pre väčšinu tlačových úloh úplne dostačujúca, pre detailné výkresy ale nemusí byť vhodná.

    Plotre - veľkoformátová tlačiareň s najvyššou kvalitou tlače.

    Zásadný je tiež farebný rozsah predlohy, ktorú sa chystáte tlačiť. Problém môže byť s tlačou svetlo zelených, oranžových a ružových odtieňov - CMYK model, ktorý väčšina tlačiarní využíva, nedokáže tieto jasné farby namiešať (pozri článok porovnávajúci RGB vs. CMYK model).

    Riešením sú potom tlačiarne s tzv. hexachromovou tlačou, ktoré dokážu pokryť prakticky všetky mysliteľné farby.

    V akej veľkosti potrebujem tlačiť?

    Aj pri veľkoformátových tlačiarňach sú rozdiely v tom, s akým veľkým dokumentom si poradia. Bežné zariadenia dokážu potlačiť papiere do veľkosti SRA0 s rozmermi 900 × 1 280 mm. SRA0 vychádza z formátu A0 (841 × 1 189 mm), je ale väčší, aby výtlačok bolo možné orezať a urobiť tak plne potlačený list. Existujú však plotre, ktoré si poradia aj s bezokrajovou tlačou.

    Tipy na veľkoformátové tlačiarne

    EPSON SureColor SC-T3100x 220V

    Atramentová tlačiareň EPSON SureColor SC-T3100x 220V si poradí s formátom A1. Disponuje tankovým systémom, kedy je atrament možné doplniť priamo z fľaštičiek o objeme 140 ml, čo významne znižuje tlačové náklady.

    Tlačové výstupy môžu byť v rozlíšení 2 400 × 1 200 DPI. Zariadenie tlačí ako na samostatné listy, tak na papierové role a je vybavené automatickým podávačom.

    K tlačiarni si môžete zaobstarať tiež originálne tonery EPSON SureColor SC-T3100.

    1494865_0a-nahled2.jpg

    EPSON SureColor SC-T5100N

    Zariadenie EPSON SureColor SC-T5100N tlačí listy do formátu A0 + (91,4 × 129,2 cm) a v rozlíšení 2 400 × 1 200 DPI.

    Tlačiareň využíva špeciálne pigmentové atramenty UltraChrome XD2, vďaka ktorým je výsledná tlač odolná proti rozmazaniu vodou či oterom. Na rozdiel od predchádzajúceho zariadenia nevyužíva EPSON SureColor SC-T5100N tankový systém dopĺňania atramentu, ale klasické cartridge.

    1342654_0b-nahled2.jpg

    Podobné články

    4 minúty čítania

    Formáty papiera: prehľad rozmerov a vhodných tlačiarní

    O formáte A4 či „á päťke“ ste už určite počuli. Viete však, aký veľký a potrebný je papier A2 a na čo sa používa? Počuli ste už niekedy o papieroch typu C, RA či SRA? Ak nie, nezúfajte. V tomto článku sme pre vás totiž pripravili prehľad najpoužívanejších papierových formátov – a pridali sme aj tipy na tlačiarne, ktoré si s veľkoformátovou tlačou hravo poradia. Vďaka tomu tak už budete mať formáty papierov v malíčku.

    Celý článok »
    3 minúty čítania

    RGB vs. CMYK: ako dosiahnuť pri tlači najlepšie výsledky?

    Predstavte si, že tlačíte dôležitú prezentáciu na poradu. Zdanlivo nič zložitého - stačí zadať tlač. Lenže potom si všimnete, že farby na vytlačených materiáloch úplne nesedis. V porovnaní so zdrojovým súborom nie sú tak jasné a treba žiarivo zelenú z predlohy nahradiť tmavším odtieňom. Akú úlohu v tom hrajú farebné modely RGB a CMYK a predovšetkým - ako dosiahnuť rovnaké farby ako na obrazovke?

    Celý článok »