Ochrana sluchu v praxi: sprievodca pomôckami

16. 8. 2021

Sluch je hneď po zraku druhým najdôležitejším ľudským zmyslom. Pre jeho ochranu existuje celý rad pomôcok - od jednoduchých štupľov do uší po slúchadla.

Obsah:

  • Ako pri práci chrániť sluch?
  • Aké ochranné slúchadlá zvoliť?
  • Bezpečnosť práce
  • Dlhodobé vystavenie hluku totiž môže viesť k poškodeniu vláskových buniek vo vnútornom uchu, ktore prevádzajú zvukové podnety na elektrochemické signály vedúce do mozgu. Nadmerný hluk tiež negatívny vplyv na psychiku pracovníka a môže zvyšovať srdcový tep a tlak.

    Pravidelný pobyt v hlučnom prostredí výrazne zvyšuje riziko poškodenia sluchu (vrátane výskytu tzv. Tinitusu, ktorý sa prejavuje trvalým zvonením a šelestom v ušiach). Pracovníci v hlasnom prostredí ďalej vystavení zvýšenému riziku výskytu kardiovaskulárnych chorôb, psychických problémov, ochorením zažívacieho traktu a poškodenia imunitného systému.

    Ako pri práci chrániť sluch?

    Ideálne je samozrejme znížiť hladinu hluku v prevádzke, popr. aspoň obmedziť dobu, po akej pracovníci vystavení nadmernej hlučnosti.

    To ale nie je samozrejme vždy možné - napr. zamestnanci vo strojárenskom a hutníckom priemysle určité činnosti práce vykonávať nemôžu, ale je potrebné, aby ich človek kontroloval. To isté platí aj pre zamestnanca v doprave, napr. pracovníci na letiskových plochách. Potom prichádzajú na rad ochranné pomôcky.

    Existuje niekoľko rôznych chráničov sluchu. Ich efektivita sa meria pomocou veličiny označovanej ako SNR (signal to noise ratio). Tá označuje, o koľko decibelov dokážu dané slúchadlá znížiť okolitý hluk. Ak napr. prevádzka vo výrobe generuje hlasitosť na úrovni 87 dB a slúchadlá maju SNR 32 dB, hluk prijímaný pracovníkom sa zníži po ich nasadení na 55 dB (zodpovedá hlasitosti bežnej konverzácie).

    Ako je to s hlučnosťou a decibelmi? Hodnota decibelov vyjadruje akustický tlak generovaný zdrojom hluku. Počíta sa v logaritmickom meradle, teda v násobkoch desiatich. To znamená, že ak je v tichej izbe hluk 30 dB a šum lístia hlučnosť 60 dB, je lístie v skutočnosti tisíckrát hlasnejšie než tichá izba, nie dvakrát. Ak teda ochranné slúchadlá dokážu znížiť hluk o 30 dB, utlmia ho práve 1 000 ×.

    Aké ochranné slúchadlá zvoliť?

    Najlacnejšiou pomôckou v tejto kategórii sú obyčajné štuple do uší (označované aj ako zátkové chrániče). Ich súčasťou býva lanko, ktoré bráni strate štupľa, ak vypadne. Slúži tiež pre ich ľahšie vytiahnutie. Ide o jednorazové pomôcky, ktoré sa po uplynutí pracovnej zmeny vyhodia - v priebehu niekoľkých hodín totiž dochádza k ich deformácii, s čím klesá aj ich schopnosť pohltiť hluk. Typicky sa predávajú v baleniach po stovkách kusov.

    istock-646982922.jpg

    Pre dlhodobé nosenie sú vhodnejšie celohlavové slúchadlá (tzv. mušle). Pri ich voľbe by ste mali vziať do úvahy aj ďalšie vlastnosti výrobku. Dôležité je najmä aktívne vs. pasívne rušenie okolitého hluku. U pasívnych slúchadiel ho blokuje ich materiál - spravidla ide o špeciálnu penu z umelej hmoty.

    V aktívnych slúchadlách je zabudovaná elektronika, ktorá okolitý hluk monitoruje a vytvára proti nemu frekvencie, ktoré ho dokážu stlmiť. Tento "nulovací" hluk potom púšťa dovnútra slúchadiel. Nevýhodou týchto zariadení je vyššia hmotnosť.

    Na trhu sú aj slúchadlá s úchytmi na prilbu. Tie využijete najmä na stavbe a v prevádzkach, kde hrozí zranenie.

    Pre prevádzky, ktore sa nezaobídu bez frekventovanej komunikácie, potom určené tzv. komunikačné slúchadlá. Využívajú spravidla na Bluetooth technológiu a - podobne ako slúchadlá s aktívnym potlačením hluku - je potrebne ich pravidelne nabíjať. Na jedno nabitie však spravidla vydržia niekoľko desiatok hodín.

    Bezpečnosť práce

    Problematika bezpečnosti práce sa samozrejme netýka len sluchu a je veľmi rozsiahla. Každý zamestnávateľ je povinný pre svojich zamestnancov zaistiť bezpečnosť práce. Každý odbor má svoje špecifické pravidlá. Vždy sa oplatí zamerať sa na ne a venovať čas ich prevedeniu v praxi. Nedodržanie bezpečnosti práce môže viesť k pokutám alebo v horšom prípade k pracovným úrazom. Pracovné odevy sú tiež dôležitou súčasťou bezpečnostných i hygienických pravidiel vo väčšine prevádzok.