Ako na bezpečné heslo a ktoré heslá hackeri prelomia do 1 sekundy

11. 10. 2021

Bez internetu by si dnes vedel predstaviť svoj život už len málokto. Stačí ale len trocha nepozornosti a vaše citlivé údaje, digitálna identita a ďalšie dáta sa ľahko ocitnú v nepovolaných rukách. Ako zvoliť bezpečné heslo, ktoré bude vhodným strážcom vašich účtov? Držte sa týchto základných postupov.

Obsah:

  • Prečo a ako byť na internete v bezpečí
  • Najčastejšie používané heslá, ktoré hackeri prelomia raz dva
  • Ako si zvoliť heslo
  • Prečo a ako byť na internete v bezpečí

    Verejná Wi-Fi sieť, únik dát zo služby, u ktorej máte účet, ale aj kliknutie na podvodný odkaz v e-maile. To sú len niektoré z prípadov, pri ktorých môžete prísť o svoje prihlasovacie údaje a ďalšie dáta. S vašimi údajmi v ruke hackeri a ďalši rôzni podvodníci môžu na internete vystupovať vaším menom, pridávať za vás príspevky na sociálne siete alebo internetové fóra, ale aj vybieliť váš bankový účet.

    Okrem všeobecnej obozretnosti pri pohybe na internete je základným kľúčom k vášmu súkromiu bezpečné heslo. Návod na to, ako si zvoliť heslo, ktoré bude hrdo brániť váš účet, nájdete nižšie v článku.

    Najčastejšie používané heslá, ktoré hackeri prelomia raz dva

    Ako si zvoliť bezpečné heslo? V prvom rade sa vyhnite tým, ktoré sú príliš jednoduché, jednoznačné a celosvetovo najviac používané. Nižšie si prejdite príklady najčastejšie používaných hesiel, ktoré hackeri prelomia do jednej sekundy. Ak sa v nich spoznávate, odporúčame zmeniť svoje heslo čo najskôr. A nabudúce budete premýšľať, ako si zvoliť heslo, týmto sa určite vyhnite:

    • 1234, 12345 alebo 123456,
    • 123456789 alebo 1234567890,
    • qwerty alebo qwerty123,
    • password alebo password1,
    • 1q2w3e,
    • 111111 alebo 000000,
    • asdfghjkl,
    • abc123,
    • Milion2,
    • iloveyou.

    Ako heslo ľudia tiež často používajú nejaký významný rok. Väčšinou sa jedná o:

    • rok ich rok narodenia,
    • rok narodenia ich detí či blízkych osôb,
    • rok, v ktorom heslo vytvorili,
    • rok, ktorý pre ne má určitý význam alebo je niečím zvláštny (napríklad deň svadby a pod.).

    Medzi najpopulárnejšími rokmi v heslách nájdete ročník 2010, 1987 a 1991. Globálne sú ako heslá veľmi často používaná tiež krstné mená. V početnosti použitia kraľuje Eva, v tesnom závese je Alex a Anna. Často padá voľba tiež na obľúbené športové tímy (či len obľúbený šport), jedlo, mesiace, ročné obdobia alebo dni v týždni.

    Neukradol vám niekto heslo?

    Slabé heslo alebo neopatrnosť na internete však nemusí byť jediným spôsobom, ako sa niekto cudzí môže dostať k vášmu účtu. Na internet môžu vaše prihlasovacie (ale i ďalšie) údaje uniknúť napríklad tak, že sa niekto nabúra do zle zabezpečenej databázy, ktorej súčasťou sú vaše dáta. Ak sa chcete uistiť, že vaše údaje neboli súčasťou nejakého úniku dát, môžete si svoje heslá skontrolovať v online nástroji Have I been pwned, ktorého databáza obsahuje miliardy uniknutých prihlasovacích hesiel.A ak sa chcete vyhnúť zadávaniu hesla do neznámej internetové služby, máte plusové body za to, že ste sa z tohto článku niečo naučili. Stačí, keď na stránke zadáte iba svoje užívateľské meno alebo e-mail.

    istock-1050184338.jpeg

    Ako si zvoliť heslo

    Hovoríte si, že nastal čas zmeniť heslo. Dobre, ale ako si zvoliť heslo, aby bolo skutočne bezpečné? Návod na bezpečné heslo:

    • Stavte na dlhšie heslo. 12-miestne a dlhšie heslo bude ťažšie na prelomenie i uhádnutie. Skúste zostaviť náhodnú vetu, ktorá bude dávať zmysel len vám.
    • Kombinujte znaky. Kombinácia veľkých a malých písmen s číslicami dnes často patrí k požiadavkám pre vytvorenie hesla a nie je tomu len tak. Sila hesla rastie s použitím rôznych typov znakov, preto sa nebojte ani špeciálnych znakov alebo písmen s háčikmi a čiarkami.
    • Nepoužívajte staré a bežné hesla. Buďte originálny. Snažte sa vymyslieť také heslo, ktoré nikomu inému nenapadne. Heslá sa snažte nerecyklovať - je možné, že už v minulosti unikla.
    • Nepoužívajte angličtinu. Angličtina patrí k najrozšírenejším jazykom na svete. Naopak Slovenčina je oproti angličtine veľmi málo používaná, a teda vhodnejšia. Rovnako, ak nie lepšie bude fungovať aj váš úplne vymyslený jazyk, jazyk z knižky či filmu alebo prešmyčka, ktorú úplne zmeníte poradie písmen v pôvodnom znení.
    • Heslo si nechajte vygenerovať. Pokiaľ ani s týmto návodom na bezpečné heslo neviete, kadiaľ kam, alebo si chcete byť istí, že vaše heslo bude skutočne silné, použite náhodný generátor. Rôzne aplikácie vám dnes vo chvíľke vytvoria silné náhodné heslo.

    Pár dobre mienených rád na záver:

    Nepoužívajte rovnaké heslá na viacerých účtoch. Ak prídete o svoje heslo na jedinom účte, útočníci dostanú prístup aj ku všetkým ostatným. Nespoliehajte sa ani na to, že služby, ktoré používate, majú dobre šifrované dáta. Pre každý účet, a to platí predovšetkým pre služby ako je internetové bankovníctvo a pod., používajte unikátne heslá.

    Používajte dvojfaktorové overenie. Ak sa niekto k vášmu heslu predsa len dostane, do vášho účtu zabezpečeného dvojfaktorovým overením sa rovnako nedostane. Aspoň nie vo chvíli, keď nemá prístup aj do druhej časti, ktoré je nutné pre prihlasovanie. Napríklad k vášmu mobilnému telefónu, na ktorý systém po zadaní hesla odošle bezpečnostnú sms s kódom pre prihlásenie.

    Tip: ako si zvoliť heslo viete. Teraz ale máte peknú kôpku hesiel a bojíte sa, že si ich nezapamätáte? Nevadí. Zapamätateľné heslá sú totiž ľahko prelomiteľné. Ale pozor, nepíšte si ich do telefónu ani na papier! Zverte ich dôveryhodnému správcovi hesiel, ktorý sa o ich bezpečnosť postará za vás (a niekedy vám dokonca vymyslí nové silné heslo). Vyskúšajte programy ako LastPass alebo iCloud Keychain. Odteraz si budete musieť pamätať iba jediné heslo - to k svojmu správcovi hesiel.

    Podobné články

    4 minúty čítania

    Bezpečnosť na internete ½: Nastavenie prehliadača a ochrana súkromia online

    Internet spôsobil revolúciu v spôsobe, akým žijeme naše životy. Skrátil vzdialenosť, urýchlil komunikáciu, sprístupnil informácie. S internetom je to ako s ohňom - je to dobrý sluha, ale zlý pán. Ako s ním pracovať a nepopáliť sa? Prečítajte si nasledujúce tipy pre bezpečnosť pri práci s internetom.

    Celý článok »