Ako vymeniť farbu v atramentovej tlačiarni HP, Canon, Epson a ďalších

4. 4. 2022

Výmena náplne v tlačiarni nie je nič zložité a zvládnete ju behom chvíľky, aj keď ste nikdy nič podobné nerobili. Poďme sa pozrieť, ako sa líši výmena u atramentového a laserového zariadenia, ako presne postupovať a čomu sa naopak vyhnúť.

Obsah:

  • Postup výmeny atramentu
  • Dopĺňanie kaziet atramentom? Radšej nie
  • Výmena atramentu rôznych značiek tlačiarní
  • Vhodný čas na výmenu cartridge (náplne pre atramentovú tlačiareň) vám oznámi samotné zariadenie zobrazením správy. Spravidla ešte predtým vás upozorní na to, že určitá farba dochádza. V takej situácii ale vytlačíte ešte pár stránok bez problémov, je dobré mať novú náplň po ruke.

    Pokiaľ máte farebnú tlačiareň, dochádza aj pri čiernobielej tlači - pre mnoho ľudí trochu prekvapivo - k spotrebe farebných náplní. Odtiene žltej, azúrovej a ružovej sa totiž využívajú na jemné prechody okrajov písma či tabuliek a vyhladenie príliš ostrých kontúr. Dôvod spotreby týchto farieb je teda čisto vizuálny.

    Pokiaľ chcete využívať pre tlač dokumentov skutočne len čiernu náplň, zvoľte v predtlačovom nastavení „čiernobiela tlač“, resp. „tlač v odtieňoch šedej“.

    Tip: Chcete si zaobstarať náplň do svojej tlačiarne výraznejšie lacnejšie bez toho, aby ste museli obetovať kvalitu tlače? Využite alternatívny cartridge TonerPartner PREMIUM, ktoré sú oproti originálnym 4krát lacnejšie, majú takmer totožné zloženie - a navyše disponujú doživotnou zárukou. Peniaze ušetríte aj znížením spotreby atramentu.

    Postup výmeny atramentu

    Výmena cartridge sa od výmeny tonera v mnohých veciach líši. Predovšetkým počítajte s tým, že vám pri neopatrnej manipulácii so starou náplňou hrozí znečistenie odevu, stola či samotného tlačového zariadenia.

    Pri výmene sa vždy riaďte návodom výrobcu zariadenia, všeobecne je možné nahradenie starej náplne za novú zhrnúť do týchto krokov:

    1) Vypnite tlačiareň, otvorte kryt a prázdnu cartridge opatrne vyberte - niekedy je k tomu potrebné stlačiť tlačidlo či páčku pri náplni. Nedotýkajte sa tlačovej trysky, ktorá môže byť stále zanesená atramentom.

    2) Starú cartridge vložte do pôvodného obalu a buď ju odovzdajte na recykláciu, alebo pripravte na výkup (táto možnosť platí len pri originálnych náplniach, ktorých prázdne kazety je možné ešte raz naplniť a predať ako repasované cartridge).

    3) Vyberte novú cartridge z obalu, odoberte z nej ochrannú pásku a prípadne aj plastovú krytku a vložte ju do prázdneho slotu. Ak z novej cartridge uniká atrament, do tlačiarne ju nevkladajte, opäť ju zabaľte a odošlite späť na reklamáciu. Nikdy tiež do prázdneho slotu nevkladajte iný druh farby, než aká tam bola pôvodne. Rovnako tak sa nedotýkajte trysiek ani medených kontaktov (zaisťujú komunikáciu medzi čipom náplne a tlačiarňou).

    4) Kryt tlačiarne zatvorte a vykonajte skúšobnú tlač. Ak bude nízkej kvality, aktivujte čistenie tlačovej hlavy. Zbytočne ale túto funkciu nevyužívajte - čistenie totiž spotrebuje pomerne veľké množstvo atramentu.

    istock-583999216.jpg

    Dopĺňanie kaziet atramentom? Radšej nie

    Hoci na predchádzajúcich riadkoch hovoríme o dopĺňaní atramentu do prázdnych kaziet originálnych cartridgí, v domácich podmienkach sa tejto technike radšej vyhnite. Áno, na trhu síce doplňovacie sady (tzv. refill kity) zoženiete, väčšinou ale narobia viac škody ako úžitku.

    Nie všetky cartridge sú totiž na doplnenie vhodné, popr. je k nemu potrebná špeciálna (a drahá) technika. Navyše hrozí, že kazetu naplníte zle a unikajúci atrament tlačiareň nenávratne poškodí. V takom prípade vám predajca reklamáciu rozhodne neuzná.

    Výnimkou sú tankové tlačiarne, ktoré - ako napokon napovedá ich názov - sú založené na priebežnom doplňovaní farby do špeciálnych, veľkokapacitných nádržiek. Na naplnenie slúžia špeciálne fľaštičky, ktoré jednoducho priložíte k ústiu nádobky a stlačíte (bližšie informácie v článku o prednostiach tankových tlačiarní).

    Výmena atramentu rôznych značiek tlačiarní

    Pre lepšiu predstavu pridávame aj niekoľko videí, ako pri výmene cartridge postupovať:

    Podobné články

    kanc 3 minúty čítania

    Ako znížiť spotrebu atramentových náplní pri tlači a predĺžiť ich životnosť?

    Doprajete svojej tlačiarni originálne náplne? Kým vám tlačiareň doslúži, peniazmi minutými na náplne jej kúpnu hodnotu hravo preplatíte, a nie len raz. Originálny atrament do tlačiarne vyjde v prepočte na mililiter tekutiny dvakrát drahšie ako známe luxusné šampanské Dom Perignon. Pri tak drahom špáse nesmie vyjsť ani kvapka na zmar! Ako neplytvať šampanským vám neporadíme, zato ako predĺžiť životnosť atramentových cartridgeov sme zhrnuli do nasledujúceho článku.

    Celý článok »
    1 minúta čítania

    Keď doslúžim, chcem do zberu? alebo Ako recyklovať tonery

    Triedenie odpadu je dnes pre mnohých celkom samozrejmou činnosťou. Pokiaľ i vy patríte medzi tých, ktorí sa aktívne podieľajú na udržateľnosti životného prostredia, možno čas od času premýšľate, ako správne triediť nejakú konkrétnu vec. Napríklad taký toner. Nasledujúce riadky vám priblížia, ako je to s tonerovými kazetami podľa zákona a čo môžete urobiť preto, aby ste ich likvidovali ekologicky.

    Celý článok »