5 tipov pre útulnejšiu kanceláriu

8. 3. 2021

Aby sme v zamestnaní mohli odvádzať zodpovedajúci výkon, je potrebné, aby sme sa v kancelárii cítili príjemné. Trávime v nej konieckoncov 8 hodín denne, je preto dôležité prispôsobiť si pracovný priestor našim prianiam a potrebám. Základom pozitívnej pracovnej atmosféry (a zdravej práci) je čistá, vzdušná miestnosť. Prečítajte si, ako ju dosiahnuť vďaka niekoľkým relatívne jednoduchým zmenám.

Obsah:

  • Kvety
  • Dostatok svetla
  • Osobné predmety
  • Farebné ladenie kancelárie
  • Dbajte na čerstvosť a prineste do priestoru vôňu
  • Kvety

    Pobyt v prírode je osvedčeným liekom na skleslú náladu a stres. Nie je preto od veci priniesť si do kancelárie aj niekoľko kvetín. Okrem psychickej pohody vám pomôžu pracovný priestor okysličiť a dokonca ho zbaviť aj niektorých škodlivých látok. Existujú totiž rastliny, ktoré rozkladajú napr. formaldehydové výpary, ktoré sa uvoľňujú z elektroniky, kobercov či nábytku z drevotriesky. Aké kvety vybrať?

    • filodendron ( odbúrava formaldehyd ),
    • svokrin jazyk a dracéna (odbúravajú benzol, ktorý sa uvoľňuje z plastov),
    • tučnolisty a brečtan ( potláčajú tzv. elektrosmog),
    • datľovník (odstraňuje rad chemických látok).

    Pri výbere rastlín berte do úvahy ich potreby - napr. svetlomilné kvety budú u okien mieriacich k severu trpieť a veľmi dobre neporastú. Dohliadnite tiež na to, aby rastliny mali vždy dostatok vody. To je dôležité najmä v období dovoleniek a sviatkov.

    Dostatok svetla

    Bez prirodzeného svetla sa nielen zle pracuje, jeho nedostatok negatívny vplyv aj na naše zdravie . Malé množstvo denného svetla sa podľa výskumov spája s radom civilizačných ochorení, ako je obezita, cukrovka 2. typu či depresie.

    Základom by samozrejme mali byť veľké okná. Nie každá miestnosť ich ale - a ani oni nedokážu v zimnom období dostatok prirodzeného svetla poskytnúť. Potom prichádzajú k slovu špeciálne stolové lampy, ktoré slnečný svit napodobujú.

    to však jeden háčik - biele svetlo, ktoré produkujú, nám prospieva len ráno a popoludní. K večeru, kedy sa telo pripravuje na spánok, môže naopak naše biorytmy narušiť. Preto je vhodné siahnuť po osvetlení, ktoré umožňuje meniť farbu svetla (vyjadruje sa v tzv. teplote svetla).

    Vyberte preto lampu, ktorá využíva LED žiarivky a umožňuje nastaviť farebnú teplotu svetla v rozmedzí 2 000 K (žltá farba - vhodná pre neskoré popoludnie a večer) 6 000 K (biele svetlo - práca ráno a počas dňa).

    istock-514835242-nahled2.jpg

    Nezabudnite na ergonomický nábytok
    Základom zdravej kancelárie je nábytok, ktorý podporuje správne sedenie, ale napr. aj státie a umožňuje správne hľadieť na monitor. Bližšie informácie sme pre vás pripravili v článkoch o výbere kancelárskeho kresla, zariaďovaní domácej kancelárie alebo benefitoch práce postojačky.

    Osobné predmety

    Vašej psychickej pohode napomôže, keď si na stôl pridáte fotografiu detí, partnera alebo napríklad svojho chlpatého maznáčika. Podobnú službu vám preukáže napríklad pohľad alebo suvenír z dovolenky.

    Vždy majte na mysli, že pracovný priestor by zo svojej podstaty mal byť minimalistický, príliš veľa podnetov vašu koncentráciu rozptýlia. Dajte preto pozor, nech to s osobnými predmetmi a dekoráciami nepreženiete. Zbavte sa všetkých nevkusných ozdôb, ktoré slúžia ako lapač prachu. Vezmite do úvahy i pocity a potreby svojich kolegov, s ktorými kanceláriu zdieľate.

    Farebné ladenie kancelárie

    Farby majú na našu psychiku obrovský vplyv: dokážu nás upokojiť a zbaviť stresu, vybičovať k výkonu alebo nám napomôcť ku koncentrácii. Interiérové farby delíme spravidla na dve základné skupiny:

    • Teplé farby : pôsobia povzbudivo, miestnosť opticky rozširujú. Patrí sem napr. oranžová, červená, svetlo zelená či žltá.
    • Studené farby : majú upokojujúci účinok, dodávajú priestoru pocit čistoty. Zaraďujeme sem odtiene modrej, hnedej, fialovej a tmavo zelenú farbu.

    Svoje sústredenie a produktivitu podporíte jemnými modrými a zelenými odtieňmi. Svetlo červená farba sa zase hodí do konferenčných miestností. Nezabudnite k farbe stien vhodne zvoliť typ a farbu podlahových obkladov podľa aktuálnych trendov. Prírodné materiály vyžarujú teplo, pokoj a pozitívne vplývajú na ľudskú psychiku.

    Dajte pozor, aby farebné ladenie miestnosti nebolo príliš rozdielne (typickým príkladom sú biele steny a čierny nábytok). Vysoký kontrast pozornosť naopak upútava, vyčerpáva našu mentálnu kapacitu a vedie k rýchlej únave.

    istock-1145688749-nahled2.jpg

    Dbajte na čerstvosť a prineste do priestoru vôňu

    Ak máte v kancelárii rezané kvety alebo misku s ovocím, dohliadnite na to, aby boli vždy čerstvé. Zbavte sa všetkého, čo pôsobí nevábne.

    Od veci nie je ani jemná vôňa, ktorá dokáže zahnať zlú náladu a povzbudiť vašu myseľ. A nielen to - vonné tyčinky tiež vyriešia nepríjemný problém s tričkom, ktoré váš kolega nosí do práce niekoľko dní v kuse.

    Podobné články

    uvod 3 minúty čítania

    4 spôsoby, ako sa efektívne zbaviť stresu

    Určitá miera stresu k nášmu životu patrí. Pokiaľ je ho ale príliš, koledujeme si o vážne zdravotné a psychické problémy. Vystresovaní ľudia končia v lepšom prípade vyhorením - a v tom horšom na nemocničnom lôžku. Zistite, ako so stresom a jeho príčinami účinne bojovať, aby ste sa do svojej práce tešili.

    Celý článok »
    3 minúty čítania

    5 tipov, ako správne vybrať kancelársku stoličku či kreslo

    Sedavé zamestnania sú čím ďalej rozšírenejšie. Ak v kancelárii presedíte 8 hodín denne (takmer 2 tisíc hodín ročne), bez dobrej kancelárskej stoličky sa nezaobídete. Zlé sedenie má totiž mať na ľudské telo devastujúce účinky. Prezradíme vám, ako vybrať také kreslo (či stoličku), ktorá bude slúžiť vášmu zdraviu - nie proti nemu.

    Celý článok »